Kultúra

Könyvtárat rejtettek egy régi pajtába

Egy titkos könyvtárat rejtettek angol tervezők egy régi oxfordsihre-i pajtába – az épület és a könyvtár azonban nem csak a különleges megoldások miatt vált egészen mesébe illővé, de arra is ügyeltek, hogy a vidéki Anglia bájos, zöld lankái között bújjon meg a „könyvespajta”.
Titkos könyvtárszoba A titkos könyvtárszoba (Forrás: dezeen.com)

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatunk olyan építészeti projektekről, amelynek során régi pajtákat, esetleg pincéket újítanak fel és tesznek lakhatóvá. Ennek természetesen megvan a maga varázsa, s a „pajta-újragondolások” legújabb képviselőjének sem kell szégyenkeznie – az angliai Oxfordshire-ben található tizenhetedik századbeli épületbe ugyanis egy nagyon hangulatos és esztétikus könyvtárszobát sikerült berendeznie a Studio Seilern építészeinek.

A könyvtárba be és onnan kifelé is titkos ajtók vezetnek, az épület belseje pedig telis-tele van könyvekkel.

Christina Seilern londoni stúdióját arra kérték fel, hogy alakítsanak át egy régi pajtát, amely egy apró falu, Little Milton „Old Blecher Farmjához” tartozik – az elképzelés szerint egy kiállítási térnek és irodáknak is helyet szerettek volna adni, amely a létesítmény fenntartásához járulhat hozzá.

 

IrodahelyiségAz irodák és kiállítótér esetében a szolid, fehér szín dominál (Forrás: dezeen.com)

Az építészek a pajta megviselt és már elszíneződött, deszkákkal fedett külseje mögött világos, fehér szín által dominált irodahelyiségeket, valamint kiállítási teret alkottak meg, ezen kívül pedig egy étkező helyiség is helyet kapott itt – a pajta legérdekesebb helye azonban mégis a „titkos könyvtár”, amelybe és amelyből „rejtett ajtókon” keresztül lehet közlekedni. Végül a pajta az Albion Barn nevet kapta.

A könyvtárszoba belülről úgy tűnik, hogy egészen könyvekkel és könyvespolcokkal van szegélyezve, ami egyébként valóban így is van – csak éppen a polcok egy része egyben a titkos ajtó része is, így amikor ezek az ajtók zárva vannak, úgy tűnhet, mintha ki- és bejárat nélküli szobában tartózkodnának az olvasgatók.

Seilern a projekttel kapcsolatban elmondta, hogy a könyvtár esetében szándékosan szerette volna elérni azt, hogy a titokzatos és kissé „hóbortos” helyiség némi kontrasztot jelentsen az egyébként hófehér, letisztult, erősen megvilágított és nagyon mértéktartó stílusú irodákkal és az étkező helyiséggel szemben.

KönyvtárA galéria lehetővé teszi, hogy a felsőbb polcokon lévő könyveket is el lehessen érni (Forrás: dezeen.com)

A könyvtár újabb különlegessége, hogy a mennyezetet fényesített acélból készítették el, így a tükröződő felületnek köszönhetően a szobába belépőknek úgy tűnik, hogy a helyiség jóval magasabb, mint amilyen valójában, közben természetesen úgy tűnhet, hogy könyvből is jóval több található a szobában.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen