Kultúra

Pályáznia kell a Class FM-nek a frekvenciáért

Új, országos kereskedelmi rádiós frekvenciaterv kidolgozására kérte fel a médiatanács a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalát, miután idén novemberben az országos kereskedelmi rádió, a Class FM határozott időre szóló jogosultsága hét év múltán lejár - áll az NMHH által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben. Pár órával később a rádió tulajdonosa azt közölte az MTI-vel: elkötelezett marad a cég a rádiós piacon, ezért megpályázza eddigi frekvenciáját.
morning A rádió Morning Showjának három népszerű műsorvezetője (Forrás: Youtube.com)

A médiatörvény szerint a jogosultság legfeljebb hét évre érvényes és egyszeri alkalommal - kérelemre - öt évre megújítható. A médiatanács - mint a rábízott médiaszolgáltatásra használható frekvenciakészlettel hatékonyan és felelősen értékgazdálkodó testület - feladata és joga dönteni a rádiófrekvenciák hasznosításáról. Egy jogosultság lejártakor a grémium minden esetben megvizsgálja a frekvenciakészlet értékét és összetételét - írják. Mindez annak érdekében történik, hogy a változó piaci környezetet, a műsorszórási gyakorlatot és a technológiai fejlődést is figyelembe lehessen venni a frekvenciagazdálkodásban.

Felidézik: a frekvenciahasznosítás kivételes esete az, ha az addigi szolgáltató újabb időszakra megkapja a használat jogát. A Class FM szolgáltatója a törvényi előírás szerint időben kérte az új szerződés kötését a lejáró jogosultságra. 

Ugyanakkor emlékeztetnek: a tulajdonosi joggyakorlás körében a médiatanács a médiaszolgáltatási jogosultságok megújítása során belátása szerint dönthet arról, hogy kíván-e élni a rendelkezési jogával, tehát hasznosítja-e a médiaszolgáltatási lehetőséget, és ha igen, akkor pályázati eljárást folytat-e le vagy változatlan feltételekkel megújítja a korábbi médiaszolgáltatási jogosultságot. 

A törvény alapján a kérelmet a médiatanács a jogszabályok biztosította hatáskörében mérlegelése szerint bírálja el, és jelen esetben a kérelemnek nem adott helyt - írják, jelezve, hogy a testület ezzel egy időben gondoskodott új pályázati terv kidolgozásáról.

Így az év végéig egy bővülő vételkörzetű, új szolgáltatás pályázható majd, így nyitva marad a kapu a Class FM szolgáltatójának is - nyertes pályázat benyújtása esetén - a jelenlegi rádiózás folytatására - tudatják. 

A frekvenciaterv és a pályázati felhívás tervezetének kidolgozása néhány héten belül várható, a nyilvános közzététel helyéről a hatóság a honlapján és hirdetményben is beszámol. Mindkét dokumentum esetében több hét áll majd rendelkezésre az érdeklődőknek a véleményezésre. A tervezeteket a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül véglegesíti a Médiatanács, megjelölve majd a pályázati ajánlatok beadásának napját is - zárul a közlemény.

A Class FM-et működtető Advenio Zrt. közleménye szerint bár a rádiót idén májustól irányító új tulajdonosok reménykedtek a kedvező elbírálásban, de a döntés ellenére továbbra is hosszú távon terveznek. 

Véleményük szerint a meghosszabbításnak sem szakmai, sem jogi akadálya nem volt, így a hivatalos döntés kézhezvételét követően először jogászaikkal vizsgálják meg a kialakult helyzetet, és ezt követően döntik el, hogy megfellebbezik-e a médiatanács döntését.

Az Advenio Zrt. elindul az új pályázaton, hiszen a tulajdonosok célja a folytonosság biztosítása a márka és a hallgatói bázis számára - írták, jelezve, hogy a tulajdonosok és a rádió vezetősége szerint jogi akadály nem merült fel a frekvenciaengedély meghosszabbításával kapcsolatban. 

Megemlítik: az Advenio Zrt.-t a közelmúltban Simicska Lajos érdekeltségeiből vásárolta meg a Sláger Rádió Zrt., amely a korábbi piacvezető Sláger Rádiót is tulajdonolta 2009-ig. 

Továbbra is célunk, hogy a jogszabályi kötelezettségeinknek eleget téve működjünk, tovább erősítsük a Class piacvezető pozícióját, szórakoztassuk a mintegy hárommilliós hallgatói bázisunkat, illetve az eddigi és a jövőbeli partnereinket és az ügyfeleinket maradéktalanul kiszolgáljuk - idézi a közlemény Földes Ádámot, a rádiót működtető társaság nemrégiben kinevezett vezérigazgatóját.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen