Kultúra

Pesti srácok emlékpark nyílt a Józsefvárosban

Pesti srácok elnevezéssel emlékpark nyílt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából pénteken Budapest VIII. kerületében, a Horváth Mihály téren.
emlékpark Az emlékpark megnyitója (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Schmidt Mária, az 1956-os emlékbizottság társelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a megemlékezések legfőbb célja a köszönetnyilvánítás a forradalom és szabadságharc hőseinek. A másik cél, hogy emlékeztessék azokat, akik nem éltek a diktatúrában: 1956-ban együtt mozdult meg a magyar nemzet a szabadság kivívásáért, és az akkori ifjak az 1848-as márciusi ifjak örökösei - tette hozzá.

Mint mondta, a szabadságharcosok hétköznapi emberek voltak, akik hősökké váltak. Hangsúlyozta: szeretné, ha az emberek megtanulnák a hősök nevét, és azt is, hogy az emlékév a szabadságról és a nemzeti együttműködésről szóljon.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere felidézte, hogy 1956-ban a Józsefvárosban dördültek el az első lövések, és a forradalom számos szimbolikus helyszíne a városrészben található.

Ezért fordulhatott elő, hogy a forradalom után a kommunista diktatúra minden eszközzel büntette a városrészt, miközben Józsefváros a XIX. században még Budapest tudományos központja volt - tette hozzá.

Kijelentette: a rendezvénysorozat kiváló alkalmat kínál nemzeti identitásunk erősítésére, és annak tudatosítására is, hogy 1956-ban a magyarok nagy árat fizettek a szabadságukért.

emlékpark2Egy hagyományőrző korhű katonai ruhában a Pesti srácok emlékparkban (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Rácz József Sándor egykori szabadságharcos, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) 56-os tagozatának elnöke felidézte, hogy másodéves orvostanhallgatóként már október 24-én kötelességének érezte, hogy fegyvert ragadjon a hazáért. A Corvin közben teljesített őrszolgálatot, és annak ellenére harcoltak, hogy tankkal lőtték őket - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a Pofosz egyik vezetőjeként is alapvető feladatának tekinti, hogy harcoljon az 56-os eszmékért, valamint azért, hogy a következő generációk se felejtsék el, mi történt a forradalom idején. Mint mondta, a 301-es parcellában nyugvó kivégzett bajtársainak az emléke is kötelezi erre.

Az emlékpark október 23-áig tartó rendezvénysorozata keretében előadásokat, vitákat, koncerteket tartanak, valamint a szervezők korabeli tárgyakon, fegyvereken, dokumentumokon keresztül felidézik az 1950-es évek, illetve a forradalom és szabadságharc eseményeit.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen