Kultúra

1956: Egyetemisták mozdították ki az országot addigi helyzetéből

Egyetemisták, írók, értelmiségiek, később pedig a munkások által éltre hívott mozgalmak mozdították ki az országot 1956-ban addigi helyzetéből, amelyből végül forradalom lett - mondta Tőkéczki László történész az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
Egyetemisták vonulása Tüntető egyetemisták vonulnak a mai Teréz körúton 1956. október 23-án (Forrás: mult-kor.hu)

A kiindulópont Sztálin halála volt, de ez csak Lengyelországban és Magyarországon okozott komoly folyamatokat. Az itthoni történésekben szerepe volt annak is, hogy a hatalom egyszer engedélyezte, aztán betiltotta, majd megint engedélyezte a felvonulásokat, zavarban volt a hatalom. A diákok végül úgy döntöttek, mindegy, hogy engedik vagy sem, de megtartják az október 23-ai felvonulást - emlékeztetett.

Hangsúlyozta: a társadalom többségében békés átmenetet akart, de gyorsan fegyveres erőszak lett a válasz, és az október 25-i Kossuth téri vérfürdő forráspontra juttatta az eseményeket.

Végül aztán nem Magyarországon dőlt el a végkimenetel, hanem egy táviratváltással Moszkva és Washington között, amelyben az Egyesült Államok közölte, nincs szövetségesi státusza Magyarországgal - közölte Tőkéczki László.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen