Kultúra

Néhány érdekesség a nemzetközi nőnapról

Március nyolcadikán ünnepeljük a nemzetközi nőnapot, amelyet – nők jogai és a nemzetközi béke napjaként – 1977-ben tett hivatalos ünneppé az ENSZ közgyűlése. Valójában azonban már jóval ez előtt is voltak világszerte tartott nőnapi események, noha nem mindig feltétlenül március 8-án.
Nemzetközi nőnap Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot (Forrás: quotespics.net)

A nemzetközi nőnap alkalmából eredetileg a nők szerepére, fontosságára, illetve emellett a kiszolgáltatottságukra és a hátrányos megkülönböztetésükre hívták fel a figyelmet, sőt sokáig a nők választójogának kérdésére is ezen az alkalmon hívták fel a figyelmet. Manapság Magyarországon már kevésbé jellemző a jeles napról való efféle megemlékezés, ennél gyakoribb, hogy a férfiak egy-egy szál virággal, esetleg édességgel lepik meg az általuk ismert nőket.

Most pedig következzen néhány olyan érdekesség a nőnappal kapcsolatban, amely többek számára talán „újdonságot” jelent.

Nőnapi felvonulásFelvonulás nőnap alkalmából (Forrás: telegraph.co.uk)

Az első nőnap

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor ünnepelték az első nőnapot – erre azonban nem lehet egyetlen évszámmal válaszolni. Legelőször az Egyesült Államokban, 1909 februárjának utolsó vasárnapján tartották meg az ekkor még csak nemzeti nőnapot. Közel egy évvel később a koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta az éves nemzetközi nőnap megtartását, és 1911-ben már Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is megemlékeztek a nőnapról, ekkor azonban még március 19-én.

Miért éppen március 8.?

Ahogyan arról az imént már szó esett, az első néhány nőnapot még nem március 8-án tartották, annak pedig, hogy végül ezen a napon ünnepeljük a nőket, több oka is lehet. Egyesek úgy tartják, hogy egy New York-i gyárban 1857. március nyolcadikán tartott sztrájk, mások szerint viszont az 1908-ban 129 munkásnő halálával járó tűzvész emlékére változott meg a korábbi időpont 1913-ban. Érdekesség, hogy noha Magyarország 1913-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, csak 1948-tól kezdték a korábban különböző időpontokban tartott nőnapot rendszeresen március 8-án ünnepelni.

Mire hívja fel a figyelmet a nemzetközi nőnap?

Nők bére az EU-tagállamokban, 2014 2014-ben ennyi százalékkal volt kevesebb a nők fizetése a férfiakéhoz képest

A nemzetközi nőnap alkalmával gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy noha 1963-ban az Egyesült Államokban törvényt hoztak a nemek azonos fizetéséről, továbbra is lényegesen kevesebbet keresnek a férfiak. A Forbes egy tavalyi cikke szerint meglepő módon mindez még akkor is így van, ha történetesen ugyanazt a munkát végző, azonos pozíciójú két munkavállalóról van szó. Az Európai Unióban az 1975-ös irányelv ellenére szintén megfigyelhető bizonyos mértékű bérkülönbség, így 2009 márciusában az Európai Bizottság kampányt indított a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséért. Az atv.hu szerint Magyarországon az azonos felkészültségű, azonos munkakörben dolgozó nők 8-11 százalékkal kapnak kevesebb fizetést, mint a férfiak, ráadásul a gyerekek számával együtt nő ez a különbség.

Jellemzően ugyancsak felhívják a figyelmet a nők elleni erőszakra a civil szervezetek, mivel meglátásuk szerint a jog továbbra sem védi kellőképpen a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, illetve a prostitúció áldozatait, és gyakran továbbra is büntetlenül maradnak az elkövetők. Megdöbbentő adat ezzel kapcsolatban, hogy egy felmérés szerint Japánban minden harmadik nőt ért már szexuális zaklatás a munkahelyén.

Szokások

Sok országban ma már inkább csak kisebb ajándékozással emlékeznek meg a nőnapról, néhol – így például Oroszországban – továbbra is hivatalos ünnepnap március 8-a. Nem véletlen, hogy itt például a mai napon jelentettek be egy, a nők helyzetét javító programot, ahogyan az sem, hogy Vlagyimir Putyin verssel köszöntötte a nőket.

Bulgáriában és Romániában általában erre a napra helyezik egyben az anyák napját is, amit nálunk egy külön napon, május első vasárnapján ünneplünk meg. A szovjet rendszer összeomlása után Örményországban is egyfajta „anyák napjává” vált az ünnep, ahol inkább április hetedikén az „angyali üdvözlet ünnepével” együtt emlékeznek meg róla.

Máshol „férfiak nélküli” ünnepségeken, összejöveteleken, vacsorákon ünnepel a nők egy része, ez a szokás inkább Olaszországban, Portugáliában elterjedt.

Tajvanon elég meglepő módon részben úgy „ünneplik” a nőket, hogy a kormány jellemzően március nyolcadikán hozza nyilvánosságra az éves, a nők derékbőségéről szóló tanulmányát, amelyet általában egy egészségmegőrzési célú tájékoztatás is kísér. Feltehetőleg ezek után a csokival már nem lehet felhőtlen örömet okozni az itt élő nőknek...

Ajándékok

HóvirágcsokorA hóvirággal most már nem árt vigyázni, hiszen védett növény (Forrás: georgetownrowhouse.wordpress.com)

A legtöbben

 • virágokkal,
 • képeslapokkal,
 • édességgel

ajándékozzák meg a nő ismerőseiket, több országban kifejezetten sárga mimózát ajándékoznak ilyenkor. Felénk a hóvirág szinte „eggyé vált” a nőnappal, ami annyiból nem is csoda, hogy ez a növény leggyakrabban éppen március elején bontja tetszetős kis virágait. Fontos viszont, hogy most már nem szedhetünk ilyen növényt „büntetlenül”, hiszen természetvédelmi oltalom alatt áll.

Cserébe viszont megjelentek az áruházakban a hajtatott tavaszi növények, úgy mint jácint, nárcisz, krókusz és tulipán – ezek a növények is igen szépek, ráadásul nem kerülnek többe, mint egy átlagos virágcsokor, és még „élnek” is. A következő ősszel el lehet őket ültetni, így sokkal maradandóbb ajándékot jelentenek, mint a napok alatt elhervadó csokrok.

A primula is igen látványos kis növény, akár júliusig is virágozhat megfelelő helyen tartva. A mini rózsák is kedves ajándékok, de – hacsak nem kertes házban él a megajándékozott – nem tud majd vele később mit kezdeni.

A panellakásban élő nőknek is lehet élő növényt vásárolni, csak megfelelően kell tudni választani – így például a korálvirág, a fokföldi ibolya, a begónia akár a lakásokban is sokáig pompázhatnak.

Munkaszüneti nap, mint ajándék?

Sok országban hivatalos ünnepnap a nők napja, de különleges módon néhány országban kizárólag a nőket „lepték meg” ebből az alkalomból egy munkaszüneti nappal.

 • Kínában,
 • Macedóniában,
 • Madagaszkáron, és
 • Nepálban

a nőknek ezen a napon nem kell dolgozniuk.

Google Doodle

Frida KahloFrida Kahlo a 2017-es nőnapi Google Doodle ábráján

Érdekesség, hogy immár szokás szerint a Google is megemlékezett a nemzetközi nőnapról, az idei kis doodle révén több olyan nőt is bemutatnak, akik az élet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. De kiket is láthatunk a grafikákon?

 • Ida Wells amerikai újságíró és jogi aktivista
 • Lotfia El Nadi, Egyiptom első női pilótája
 • Frida Kahlo-t nem valószínű, hogy bárkinek be kellene mutatni – arra az esetre, ha mégis: mexikói festő és aktivista
 • Lina Bo Bardi olasz születésű brazil építész
 • Olga Ivanovna Szkorohodova szovjet tudós és kutató, a vakok és siketek kommunikációjának fejlesztésében ért el fontos eredményeket
 • Miriam Makeba dél-afrikai színész és emberi jogi aktivista
 • Sally Ride amerikai űrhajós
 • Halet Çambel török régész, egyben az első, olimpiai játékokon induló muszlim nő
 • Ada Lovelace angol matematikus, író, a világ első programozója
 • Rukmini Devi indiai táncos, koreográfus, az indiai klasszikus tánc „újjáélesztője”
 • Cecilia Grierson argentin fizikus
 • Lee Tai-young koreai ügyvéd és aktivista
 • Suzanne Lenglen francia teniszbajnok


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen