hirdetés
Kultúra

Miért is egy nyúl a húsvét jelképe?

Mégis mi köze van Jézus Krisztus feltámadásának a tapsifüleshez? Tán csokilobbi áll mögötte?
nyúl A kép illusztráció (Forrás: Simple.wikipedia.org)
hirdetés

A legősibb húsvéttal kapcsolatos állati jelkép a bárány, amelynek eredete a Bibliában keresendő. Egyaránt jelképezi a zsidók védelmét az Úr Egyiptomnak szánt tizedik csapásától, és magát Jézust is.  Az Újtestamentumban Jézus Krisztus az emberiség váltságára jött a földre: "Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk".

 

Húsvéti bárány (Forrás: Piknikmagazin.hu)Húsvéti bárány (Forrás: Piknikmagazin.hu)

 

Jó, de hogy jön ide a nyúl?

Magyarországon és  - többek között  - az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert hagyomány a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. Mindez egyes források szerint a 16. századi germán területeknél kezdett kialakulni, és csak aztán vált a keresztény ünnepkör részévé. Itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat. Maga a fészekrakás valószínűleg abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak. A nyuszi húsvéti jelképpé való válásának a magyarázata azonban már kissé bonyolultabb.

Egyrészt az ünnep termékenységgel kapcsolatos vonatkozásában magyarázat lehet a nyúl szapora volta, ahogyan a piros tojás is az. Mivel alapvetően egy éjjeli állat, így a holddal is kapcsolatba hozható, amely égitest a termékenység szimbóluma.

A nyúl és a tojás ősi kapcsolata azonban nem csak a termékenységi szimbolikában keresendő. A kutatók szerint ugyanis a germán folklórban a nyúl eredetileg madár volt, de az alvilág istennője haragjában négylábú állattá változtatta. E különös tulajdonságú állat hozzánk is német közvetítéssel került, de kialakulását homály fedi.

A másik gyakori magyarázat egy egyszerű nyelvtani félreértésen alapszik. Régen egyes német területeken húsvétkor az volt a szokás, hogy gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak tojásokkal együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A nyúl neve németül pedig Hase...

Biztosat tehát nem lehet mondani, de tény, hogy manapság már nehéz lenne elképzelni nyuszik nélkül eme ünnepet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Programok október 23-ára

Programok október 23-áraSalvador Dalínak tulajdonított festményt foglaltak le Libanonban

Salvador Dalínak tulajdonított festményt foglaltak le Libanonbanhirdetés
hirdetés
hirdetés
Kondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba

Kondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi ÁllatparkbaAggasztó hírek érkeztek Törőcsik Mariról

Aggasztó hírek érkeztek Törőcsik Marirólhirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen