hirdetés
Kultúra

Elhunyt az Oscar-díjas színész, Martin Landau

Egy váratlan komplikáció következtében vesztette életét az amerikai színész egy Los Angeles-i kórházban, ahová csak egy rövid időre kellett volna bevonulnia, adta hírül sajtósa vasárnap.
Martin Landau Martin Landau megnyeri a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 1995-ben (Forrás: Blake Sell/Reuters)
hirdetés

Martin Landau 1928. június 20-án született New York-ban. Pályája kezdetés karikatúristaként dolgozott, s csak 22 éves kora után kezdett el a színészkedéssel komolyabban foglalkozni. 

Az Actors Studi tanítványaként kezdte meg pályafutását, ahol olyan hírességekkel tanult, mint James Dean, vagy Steve McQueen.

1968-ban Golden Globe-díjat kapott az amerikában nagy sikerrel játszott Mission: Impossible című sorozatért, amelyben az álcázás mesterét játszotta. 1988-ban pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Jeff Bridges oldalán a Tucker, az autóbolond című filmben nyújtott alakításáért.

Színészi munkássága nem volt hullámvölgyektől mentes, de tudása időről időre folyamatos megbecsülést kapott, amit 1995-ben egy Oscar-díj koronázott meg, amit Tim Burton filmjében, az Ed Woodban nyújtott alakításáért érdemelt ki, ahol Lugosi Béla szerepében brillírozott.

Lugosi Béla-ként az Ed Wood című filmbenLugosi Béla-ként az Ed Wood című filmben

Utoljája 2008-ban vállalt szerepet az akkor már nyolcvanadik születésnapját betöltő színész a Szikraváros című fantasztikus kalandfilmben.

Mestere, Lee Strasberg bátorítására maga is tanított, tanítványai között volt Jack Nicholson és Anjelica Huston. Haláláig ő volt a vezetője az Actors Studio hollywoodi tagozatának. 

Martin Landau 89 éves volt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Több kategóriában adnak át díjakat a magyar operett napján

Több kategóriában adnak át díjakat a magyar operett napján


ZENE,     OPERETT,     ÜNNEP

Kálmán Imre Emléknapok Siófokon

Kálmán Imre Emléknapok Siófokonhirdetés
Lemondott főrendezői állásáról Marton László

Lemondott főrendezői állásáról Marton LászlóProgramok október 23-ára

Programok október 23-áraAz apró segítség idén is hatalmas öröm

Az apró segítség idén is hatalmas örömhirdetés
hirdetés
Megalakult a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete

Megalakult a Magyar Cirkuszigazgatók EgyesületeMeghalt Gord Downie, a Tragically Hip énekese

Meghalt Gord Downie, a Tragically Hip énekesehirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen