hirdetés
Kultúra

Húsz éve halt meg Diana hercegnő

Húsz éve, 1997. augusztus 31-én halt meg autóbalesetben Diana hercegnő, Károly herceg felesége.
Diana hercegnő Diana hercegnő (Forrás: hellomagazine.com)
hirdetés

Diana hercegnő 36 évesen, 1997. augusztus 31-én vesztette életét autóbalesetben. A balesettel kapcsolatban 2008-ban kiderült, hogy két tényező is nagyban hozzájárult a tragédiához – ezek egyike az volt, hogy az autót lesifotósok üldözték, de emellett a sofőr ittasságát is kiemelték, mint okot.

Húsz évvel a hercegnő halálát követően ismét virágokat helyeznek el az emberek a Kensington-palotánál Diana emlékére, és szerdán Vilmos és Harry herceg is megtekintették a rengeteg virágot, valamint megköszönték az üzeneteket. Ezután a Fehér Kertben is látogatást tettek, és az édesanyjuk által támogatott jótékonysági szervezetek egy részének képviselőit is fogadták. A mai napon a londoni Mildmay Mission Aids kórházban tartanak megemlékezést, amelyet a hercegnő rendszeresen meglátogatott. 

Vilmos és Harry Herceg édesanyjuk emlékére helyeznek virágot a palota kapujánálVilmos és Harry Herceg édesanyjuk emlékére helyeznek virágot a palota kapujánál (Forrás: dailymail.co.uk)

Több film is készült a hercegnő halálának évfordulójára, így a BBC Diana, 7 days című filmje, de emellett készített egy (egyébként ellentmondásos) dokumentumfilmet a Channel 4, és egy másikat az ITV is.

A BBC vasárnap adásba kerülő dokumentumfilmjében Harry herceg elmondja, hogy nehéz volt túltennie magát azon, hogy miközben édesanyja az autó hátsó ülésén haldokolt, az őt üldöző lesifotósok fényképeket készítettek róla, és nem nyújtottak segítséget.

Vilmos herceg számára elmondása szerint életében az egyik legnehezebb dolog az volt, amikor 15 évesen anyja koporsóját kísérte.

„Úgy éreztem, ha a földet bámulom és a hajam az arcomba hullik, senki sem láthat” – idézte fel azt, hogyan érzett a „nagyon hosszú és magányos út” alatt.

Vilmos és Harry herceg a koporsót apjukkal, nagyapjukkal és Diana testvérével, Spencer gróffal kísérték, nemrég Spencer gróf ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meglátása szerint „bizarr és kegyetlen” volt az, hogy a díszkíséretben a gyerekeknek is jelen kellett lenniük.

Harry és Vilmos herceg édesanyjukkalVilmos és Harry herceg édesanyjukkal (Forrás: express.co.uk)

Húsz év után először nyilatkozott a sajtónak az a tűzoltó is, aki a baleset után ellátta Diana hercegnőt, visszaemlékezéséből pedig kiderült, hogy a hercegnő utolsó szavaival azt kérdezte:

„Uramisten, mi történt?”

A tűzoltó egyébként a The Sun nevű lapnak azt mondta, hogy biztos volt benne, Diana túléli a balesetet, és első ránézésre nem tűnt úgy, hogy súlyos sérüléseket szenvedett. A hercegnő légzése akkor állt le, amikor kiemelték őt a roncsok közül – a tűzoltó ekkor úgy látta, Diana szívrohamot kapott, de még életben volt, mikor a mentőautóba helyezték.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt a legendás tévés, Kelemen Endre

Meghalt a legendás tévés, Kelemen EndreA vert csipkének szentelnek nemzetközi fesztivált Kecskeméten

A vert csipkének szentelnek nemzetközi fesztivált Kecskemétenhirdetés
Szombaton kezdődnek az augusztus 20-ai központi rendezvények

Szombaton kezdődnek az augusztus 20-ai központi rendezvényekSzurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban

Szurikáták születtek a Szegedi VadasparkbanMeghalt Jill Janus, a Huntress énekesnője

Meghalt Jill Janus, a Huntress énekesnője


JILL JANUS,     HUNTRESS,     GYÁSZ

hirdetés
hirdetés
Augusztus 31-én temetik Kerényi Imrét

Augusztus 31-én temetik Kerényi Imrét565 ezres látogatócsúccsal zárt a Sziget fesztivál

565 ezres látogatócsúccsal zárt a Sziget fesztiválNagyboldogasszony ünnepe van ma

Nagyboldogasszony ünnepe van maloading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen