hirdetés
Kultúra

A második világháború utáni ki- és betelepítettek emlékére avattak emlékparkot Jánossomorján

A második világháború utáni ki- és betelepítettek emlékére avattak emlékparkot a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, a vasútállomáson szombaton.
A második világháború utáni ki- és betelepítettek emlékére avattak emlékparkot Jánossomorján A második világháború utáni ki- és betelepítettek emlékére felavatott emlékpark részlete a jánossomorjai vasútállomáson 2017. szeptember 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
hirdetés

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékező beszédében elmondta: Magyarország két oldalról is vesztese lett a második világháborúnak, 1945-ben megkezdődött a németek kitelepítése, Csehszlovákiában pedig a felvidéki magyarok kitelepítése, ahogy akkor nevezték, lakosságcseréje.

Magyarországról mintegy száznyolcvanezer németet telepítettek ki, 1949 nyaráig pedig mintegy kilencvenezer felvidéki magyar kényszerült elhagyni otthonát Csehszlovákiában.

A Közép-Európában élő németeket a kollektív bűnösség alkalmazása miatt megfosztották jogaiktól, több százezer családot pedig marhavagonokba zsúfolva deportáltak, emberi méltóságuktól megfosztották őket.

A Benes-dekrétumok a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat emberi méltóságuktól és állampolgári joguktól fosztották meg. A kitelepítés mellett a magyarokat egyéb jogsértések is érték, egyebek mellett magyar iskolákat zártak be és megtiltották a magyar nyelv használatát. Sokan önként hagyták el otthonaikat.

Az első menekültek 1946 novemberében érkeztek Rajkára. Mosonszentpéteren, Mosonszetjánoson, Mosonszolnokon és Levélen kaptak menedéket a családok. A szervezett deportálás 1947-ben indult meg.

A kormánybizottság Mosonmagyaróvár környékén öt települést jelölt ki a betelepítések céljául: Mosonszentmiklósra 99, Mosonszentjánosra 44, Mosonszentpéterre 32, Rajkára 35, Levére pedig két család érkezett menekültként, vagy áttelepítettként - mondta Nagy István.

Jánossomorja 1970-ben három településből, Mosonszentjánosból, Mosonszentpéterből és Pusztasomorjából egyesült. Mosonszentpéterről közel ezernégyszáz, Mosonszentjánosról kétezer-háromszáz embert vittek el Németországba, ami a két település lakosságának nagy részét jelentette. A mai Jánossomorja a nyolcadik legtöbb lakóját elvesztő település Magyarországon.

Lőrincz György, Jánossomorja független polgármestere kényszerű vérátömlesztésnek nevezte a felvidéki magyarok betelepítését.

Elmondta, hogy az emlékpark helyszíne, a vasútállomás szimbolikus jelentőségű, ahogy a marhavagon oldalát megjelenítő emléktábla is az épület falán, tele üzenetekkel. A vasútállomás épületében állandó tablószerű kiállítást hoztak létre, amely igény esetén bárhol bemutatható.

Wally János, a Jánossomorjai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy 1944 és 1947 között etnikai alapon mintegy tízmillió németet űztek ki a Magyarországról, Lengyelországból, Csehszlovákiából és a délszláv területekről, akik szorgalmukkal és kitartásukkal lettek Németország megbecsült tagjai.

Erdélyi Júlia, a Csemadok szenci alapszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a felvidéki magyarok a kitelepítés folyamatát a mai napig nem heverték ki.

Emlékeztetett: 1946. február 27-én írták alá a lakosságcsere-egyezményt. Hogy azt Magyarország betartsa, a felvidéki magyarokat a csehszlovákok kényszermunkatáborokba hurcolták. Összesen 89 ezer 660 magyart telepítettek át Magyarországra és 71 ezer 787 szlovák települt át Csehszlovákiába. 

Kiemelte: a jánossomorjai megemlékezés azt bizonyítja, hogy a magyarság határon innen és túl összetartozik.

Az ünnepség végén a baden-württembergi Illingen elöljárói koszorút helyeztek el az emlékpartban felállított emléktáblánál.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elsőbálozók lettek a 193. Anna-bál szépei

Elsőbálozók lettek a 193. Anna-bál szépei


ANNA-BÁL,     BAL,     BALATONFÜRED

Újból műtötték betegsége miatt Székhelyi Józsefet

Újból műtötték betegsége miatt Székhelyi Józsefethirdetés
Ma kezdődik a Művészetek Völgye

Ma kezdődik a Művészetek VölgyeSkarlát íbiszek keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Skarlát íbiszek keltek ki a Szegedi VadasparkbanElhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus


PAPP TIBOR,     GYÁSZ,     ÍRÓ

hirdetés
hirdetés
Tapír született a debreceni állatkertben

Tapír született a debreceni állatkertben


DEBRECEN,     ÁLLATKERT,     TAPÍR

Törőcsik Mari visszavonulásra készül

Törőcsik Mari visszavonulásra készülFilmet mutattak be Robin Williams életéről

Filmet mutattak be Robin Williams életérőlloading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen