hirdetés
Kultúra

Meghalt Gord Downie, a Tragically Hip énekese

Meghalt a kanadai Tragically Hip rockegyüttes énekese, Gord Downie. Az énekes 53 éves volt, tavaly állapítottak meg nála agydaganatot. A zenészt hazája nem hivatalos koszorús költőjeként tartották számon.
Gord Downie Gord Downie (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

A zenésznél tavaly májusban diagnosztizáltak gyógyíthatatlan daganatot. Családja közleménye szerint Gord Downie csendben, családja és barátai körében hunyt el.

Justin Trudeau szerdai nyilvános közleményében az mondta az elhunyt énekesről:

„Szerette minden rejtett sarkát, minden történetét és aspektusát ennek az országnak, amelyet egész életében ünnepelt. Gord Downie nélkül szegényebb ország lettünk. Mindannyian tudtuk, hogy ez be fog következni, de reméltük, hogy mégsem”.

Downie a diagnózisa után továbbra is részt vett a Tragically Hip fellépésein, valamint a zeneszerzéssel sem hagyott fel élete utolsó évében.

A zenekar közleményében azt írta:

„Gord tudta, hogy eljön ez a nap – erre az volt a válasza, hogy ugyanazzal töltötte az idejét, mint mindig – zenét, emlékeket készített, és kifejezte mély háláját a családjának és barátainak egy jól megélt életért”.

Downie az általa írt dalszövegekben gyakran tett említést a kanadai kultúráról és mitológiáról, ami népszerűvé tette őt az olyan rajongók körében, akik jellemzően a nemzetközi közönség számára fogyaszthatóvá tett zenét, illetve a kanadai együttesek „amerikaivá válását” tapasztalták.

A banda az Egyesült Államokban soha nem tett szert nagy hírnévre, ami ugyanakkor látszólag nem zavarta nagyon sem Downie-t, sem a zenekar többi tagját. Kanadában általában megteltek a stadionok az együttes fellépései alkalmával, ezzel szemben az Egyesült Államokban inkább csak kisebb bárokban adtak koncertet, ahol a hallgatók egy része szintén kanadai volt.

Talán éppen a nagy nemzetközi sikerek elmaradása miatt Kanadában mindenesetre „nemzeti kincsként” tartották számon az együttest, amely összesen 13 stúdióalbumot adott ki úgy, hogy ezek közül kilenc a kanadai slágerlisták élén szerepelt. A tíz legnépszerűbb közé pedig mind a tizenhárom bekerült.

Ezek fényében érthető, hogy mikor Downie halálának hírét hallották, a kanadaiak az interneten kezdték megosztani saját élményeiket arról, hogy milyen hatással volt az együttes zenéje az életükre, vagy éppen felidézték, amikor találkoztak az énekessel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás

A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás


DUNA PALOTA,     ADVENT,     KARÁCSONY

hirdetés
Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programok

Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programokIdén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátóton

Idén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátótonhirdetés
hirdetés
Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok

Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok


FILM,     OSCAR-DÍJ,     RUBEN BRANDT

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon


HEGEDŰ,     VANESSA-MAE,     ZENE

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen