hirdetés
Kultúra

Meghalt Gord Downie, a Tragically Hip énekese

Meghalt a kanadai Tragically Hip rockegyüttes énekese, Gord Downie. Az énekes 53 éves volt, tavaly állapítottak meg nála agydaganatot. A zenészt hazája nem hivatalos koszorús költőjeként tartották számon.
Gord Downie Gord Downie (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

A zenésznél tavaly májusban diagnosztizáltak gyógyíthatatlan daganatot. Családja közleménye szerint Gord Downie csendben, családja és barátai körében hunyt el.

Justin Trudeau szerdai nyilvános közleményében az mondta az elhunyt énekesről:

„Szerette minden rejtett sarkát, minden történetét és aspektusát ennek az országnak, amelyet egész életében ünnepelt. Gord Downie nélkül szegényebb ország lettünk. Mindannyian tudtuk, hogy ez be fog következni, de reméltük, hogy mégsem”.

Downie a diagnózisa után továbbra is részt vett a Tragically Hip fellépésein, valamint a zeneszerzéssel sem hagyott fel élete utolsó évében.

A zenekar közleményében azt írta:

„Gord tudta, hogy eljön ez a nap – erre az volt a válasza, hogy ugyanazzal töltötte az idejét, mint mindig – zenét, emlékeket készített, és kifejezte mély háláját a családjának és barátainak egy jól megélt életért”.

Downie az általa írt dalszövegekben gyakran tett említést a kanadai kultúráról és mitológiáról, ami népszerűvé tette őt az olyan rajongók körében, akik jellemzően a nemzetközi közönség számára fogyaszthatóvá tett zenét, illetve a kanadai együttesek „amerikaivá válását” tapasztalták.

A banda az Egyesült Államokban soha nem tett szert nagy hírnévre, ami ugyanakkor látszólag nem zavarta nagyon sem Downie-t, sem a zenekar többi tagját. Kanadában általában megteltek a stadionok az együttes fellépései alkalmával, ezzel szemben az Egyesült Államokban inkább csak kisebb bárokban adtak koncertet, ahol a hallgatók egy része szintén kanadai volt.

Talán éppen a nagy nemzetközi sikerek elmaradása miatt Kanadában mindenesetre „nemzeti kincsként” tartották számon az együttest, amely összesen 13 stúdióalbumot adott ki úgy, hogy ezek közül kilenc a kanadai slágerlisták élén szerepelt. A tíz legnépszerűbb közé pedig mind a tizenhárom bekerült.

Ezek fényében érthető, hogy mikor Downie halálának hírét hallották, a kanadaiak az interneten kezdték megosztani saját élményeiket arról, hogy milyen hatással volt az együttes zenéje az életükre, vagy éppen felidézték, amikor találkoztak az énekessel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Már látogatható a Szent István-bazilikánál az adventi rendezvény

Már látogatható a Szent István-bazilikánál az adventi rendezvény


BUDAPEST,     ADVENT,     BAZILIKA

Elhunyt Bohus Zoltán szobrász, a nemzet művésze

Elhunyt Bohus Zoltán szobrász, a nemzet művészehirdetés
A 15. Anilogue vendége lesz a DreamWorks Animation nemzetközi igazgatója is

A 15. Anilogue vendége lesz a DreamWorks Animation nemzetközi igazgatója is


ANILOGUE,     ANIMÁCIÓ,     FILM

A Limp Bizkit és Ákos is fellép a VOLT fesztiválon

A Limp Bizkit és Ákos is fellép a VOLT fesztiválon


SOPRON,     LIMP BIZKIT,     ÁKOS

Télen is tart a balatoni programszezon

Télen is tart a balatoni programszezon


BALATON,     PROGRAMAJÁNLÓ,     TÉL

hirdetés
hirdetés
Változatos adventi programok Szegeden

Változatos adventi programok Szegeden


SZEGED,     ADVENT,     PROGRAMAJÁNLÓ

Súlyos fejműtéten esett át Jirí Menzel

Súlyos fejműtéten esett át Jirí Menzel


JIRÍ MENZEL,     MŰTÉT,     RENDEZŐ

Meghalt David Cassidy amerikai színész, énekes

Meghalt David Cassidy amerikai színész, énekeshirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen