hirdetés
Kultúra

Jane Haining embermentőről nyílt kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

Jane Haining, a budapesti skót misszió internátusa mártír sorsú vezetőjének embermentő tevékenységét mutatja be a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központban (HDK) szerdán nyílt időszaki kiállítás.
Jane Haining embermentőről nyílt kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban Érdeklődők a Sorsközösség - Jane Haining élete című ideiglenes kiállítás megnyitóján a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központban 2017. október 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
hirdetés

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: Jane Haining nem készült sem hősnek, sem mártírnak, de életét a "segítő szeretet hatotta át".

Magyarország 1944-es német megszállása után nem engedelmeskedett az utasításnak, nem tért vissza hazájába, mert kötelességének tekintette, hogy a válságos pillanatokban a rábízottak mellett legyen.

"A hangos gyűlöletorkán közepette a csendes, de annál bátrabb, aktívan segítő kisebbséghez tartozott: embermentő volt" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a kiállításon egy

"olyan asszony életútja tárul elénk, aki méltán lehet bármelyik mai fiatal lány példaképe".

Latorcai Csaba kitért arra, a kormány meggyőződése, hogy Európa és benne Magyarország

"megmaradása, megerősödése és jövője a zsidó-keresztény hagyományból gyökerező hit mélységeiben és az őszinte párbeszédben keresendő".

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete elmondta, skót származása miatt különös örömmel tölti el ez a kiállítás, hiszen Jane Haining az egyetlen skót embermentő, és egyike annak a kevés holokauszt-hősnek, akikre Nagy-Britannia büszke lehet.

Jane Haining embermentőről nyílt kiállítás a Holokauszt EmlékközpontbanIain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete beszédet mond a Sorsközösség - Jane Haining élete című ideiglenes kiállítás megnyitóján a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központban 2017. október 25-én.  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rámutatott: Jane Haining a vallásszabadság megtestesítője, hiszen a skót egyház misszionáriusaként jött a katolikus Magyarországra, ahol zsidókat mentett.

Szita Szabolcs, a HDK igazgatója szerint Jane Haining a "szív törvénye szerint élt", embersége, tartása és jósága csodálatos példa, amely rávilágít, hogy szeretet és emberség nélkül minden más érték hiábavaló.

Rostás Jenőné Berényi Ágnes, a skót iskola egykori diákja felidézte: 1944 márciusában, a német megszállás után megváltozott az életük az iskola internátusában. Ettől kezdve a diákok nem jártak sétálni, nem volt tanítás az iskolában és a "rettegés vette át a szerepet az internátusban". Elmondta, hogy egy reggel két német tiszt jelent meg az intézetben, akik magukkal vitték nevelőjüket. Jane Haining az ajtóból visszanézve rémült fiatalokra ennyit mondott: "ne sírjatok gyerekek, ebédre visszajövök".

Jane Haining 1897-ben született Dél-Nyugat-Skóciában. Budapestre 1932-ben érkezett, a skót misszió iskolájának leány internátusát 1944-ig vezette. A Skót Iskolába felekezeti hovatartozástól függetlenül vették fel a diákokat. Az 1932-33-as iskolaévben a felső, polgári iskola és az intézmény keretein belül működő kereskedelmi tanfolyam diákjainak 62 százaléka vallotta magát izraelita felekezetűnek.

A német megszállás után, március 31. után a Vallás és Közoktatási Minisztérium rendelete értelmében a Skót Iskolában sem folytatódott a tanítás, ennek ellenére a bentlakó diákok közül többen továbbra is a biztonságosnak vélt leányotthonban maradtak, és velük maradt nevelőjük is.

Jane Haininget április 25-én vitte el a Gestapo az épületből. A letartóztatását követő harmadik héten szállították Auschwitzba, ahol gázkamrába küldték.

2010 nyara óta a skót származású embermentő nevét viseli a pesti alsó rakpart egy szakasza.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Bubi lett az év szava 2017-ben

A Bubi lett az év szava 2017-benMegkezdődött az idei Múzeumok éjszakája

Megkezdődött az idei Múzeumok éjszakájahirdetés
Ismét lesz Woodstock az Ugaron fesztivál Ópusztaszeren

Ismét lesz Woodstock az Ugaron fesztivál ÓpusztaszerenA Scooter is fellép az idei debreceni Campus Fesztiválon

A Scooter is fellép az idei debreceni Campus FesztiválonMa van a Múzeumok éjszakája

Ma van a Múzeumok éjszakájahirdetés
hirdetés
Szeptemberben jön McCartney új albuma, az Egypt Station

Szeptemberben jön McCartney új albuma, az Egypt StationElhunyt Kányádi Sándor

Elhunyt Kányádi Sándor


IRODALOM,     KÖLTÖ,     GYÁSZ

loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen