hirdetés
Kultúra

Meghalt Fats Domino

Meghalt Fats Domino, az 1950-es és 1960-as évek egyik legnevesebb rock and roll előadója. A zenész 89 éves volt.
Fats Domino Fats Domino (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Az amerikai rock and roll zenészt leginkább az Ain't That A Shame és a Blueberry Hill című dalai révén ismerték, de több mint 65 millió lemezeladást is maga mögött tudott, amivel Elvis Presley kivételével az 1950-es évek minden rock and roll zenészénél több lemezt sikerült eladnia. Az egymillió eladást produkáló The Fat Man című bemutatkozó kislemezét ráadásul egyesek a legelső rock and roll lemeznek tartják.

A New Orleans-i halottkém hivatalának egy tisztviselője megerősítette a zenész halálát, amelyet korábban Domino lánya jelentett be egy helyi televíziócsatorna műsorában.

Fats Domino – eredeti nevén Antoine Domino Jr. – az egyik első olyan rhythm and blues előadó volt, aki a fehér közönség körében is nagy sikert ért el, zenei pályafutását tekintve pedig az 1950-es években volt a legtermékenyebb.

Több alkalommal szerepeltek a zenei toplisták élén az általa előadott dalok, és a listák első negyven helyezettje közé is több mint 30 száma került be. Emellett az 1960-as és '70-es években számos művész merített zenéjéből.

Elvis Presley úgy utalt a zenészre, mint a „rock and roll valódi királyára", Paul McCartney pedig állítólag az ő hatására írta meg a Lady Madonna című dalt.

1986-ban az elsők között iktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, de Domino élete későbbi szakaszában már nem hagyta el Louisiana-i szülővárosát, még a díj elfogadása érdekében sem.

A zenész 1973-ban a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy 17 éves volt, amikor 1949-ben megjelent első száma, és soha nem is gondolta, hogy professzionális zenész válik belőle.

Elmondta azt is, hogy – noha mindketten New Orleans-ból származnak – életében csak kétszer találkozott Louis Armstrong-gal. A BBC-nek megjegyezte, hogy nagyon tetszett neki, ahogyan Armstrong a Blueberry Hillt énekelte, és annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, ő írta ezt a dalt, ez valójában nem így van.

„A dalt 1927-ben írták, és én 1957-ben vettem fel. Csak egy másik hátteret tettünk hozzá, és úgy énekeltem, hogy illjen hozzám, és ez nagyszerűen jött ki számomra” – tette hozzá.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programok

Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programokhirdetés
Idén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátóton

Idén is felépül a Mézeskalácsfalu VácrátótonÁtadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a Prima Primissima Díjakat


PRIMA PRIMISSIMA,     DÍJAK,     MÜPA

hirdetés
hirdetés
Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon


HEGEDŰ,     VANESSA-MAE,     ZENE

Bemutatták A Dal 2019 harminc versenydalát és előadóit

Bemutatták A Dal 2019 harminc versenydalát és előadóitA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen