hirdetés
Kultúra

Meghalt Fats Domino

Meghalt Fats Domino, az 1950-es és 1960-as évek egyik legnevesebb rock and roll előadója. A zenész 89 éves volt.
Fats Domino Fats Domino (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Az amerikai rock and roll zenészt leginkább az Ain't That A Shame és a Blueberry Hill című dalai révén ismerték, de több mint 65 millió lemezeladást is maga mögött tudott, amivel Elvis Presley kivételével az 1950-es évek minden rock and roll zenészénél több lemezt sikerült eladnia. Az egymillió eladást produkáló The Fat Man című bemutatkozó kislemezét ráadásul egyesek a legelső rock and roll lemeznek tartják.

A New Orleans-i halottkém hivatalának egy tisztviselője megerősítette a zenész halálát, amelyet korábban Domino lánya jelentett be egy helyi televíziócsatorna műsorában.

Fats Domino – eredeti nevén Antoine Domino Jr. – az egyik első olyan rhythm and blues előadó volt, aki a fehér közönség körében is nagy sikert ért el, zenei pályafutását tekintve pedig az 1950-es években volt a legtermékenyebb.

Több alkalommal szerepeltek a zenei toplisták élén az általa előadott dalok, és a listák első negyven helyezettje közé is több mint 30 száma került be. Emellett az 1960-as és '70-es években számos művész merített zenéjéből.

Elvis Presley úgy utalt a zenészre, mint a „rock and roll valódi királyára", Paul McCartney pedig állítólag az ő hatására írta meg a Lady Madonna című dalt.

1986-ban az elsők között iktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, de Domino élete későbbi szakaszában már nem hagyta el Louisiana-i szülővárosát, még a díj elfogadása érdekében sem.

A zenész 1973-ban a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy 17 éves volt, amikor 1949-ben megjelent első száma, és soha nem is gondolta, hogy professzionális zenész válik belőle.

Elmondta azt is, hogy – noha mindketten New Orleans-ból származnak – életében csak kétszer találkozott Louis Armstrong-gal. A BBC-nek megjegyezte, hogy nagyon tetszett neki, ahogyan Armstrong a Blueberry Hillt énekelte, és annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, ő írta ezt a dalt, ez valójában nem így van.

„A dalt 1927-ben írták, és én 1957-ben vettem fel. Csak egy másik hátteret tettünk hozzá, és úgy énekeltem, hogy illjen hozzám, és ez nagyszerűen jött ki számomra” – tette hozzá.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ellopták egy amerikai kiállításon szereplő ősi kínai agyagkatona ujját

Ellopták egy amerikai kiállításon szereplő ősi kínai agyagkatona ujját


KÍNAI AGYAGKATONA,     KÍNA,     USA

Tarolt A Három óriásplakát a BAFTA-díjkiosztón

Tarolt A Három óriásplakát a BAFTA-díjkiosztónhirdetés
hirdetés
hirdetés
Hóbaglyok érkeztek a debreceni állatkertbe

Hóbaglyok érkeztek a debreceni állatkertbe


HÓBAGOLY,     ÁLLATKERT,     MADARAK

Elhunyt Antoni Krauze lengyel filmrendező

Elhunyt Antoni Krauze lengyel filmrendezőhirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen