hirdetés
Kultúra

Kiállításmegnyitóval vette kezdetét a Cirkuszfesztivál

A 250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet című kiállítás megnyitójával vette kezdetét a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hétfőn.
Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál - A cirkuszművészet 250 évét bemutató kiállítás A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola tanulója zsonglőrködik a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a cirkuszművészet 250 évét bemutató kiállítás megnyitója előtt a Fővárosi Nagycirkusznál 2018. január 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
hirdetés

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az eseményen kiemelte: a modern értelemben vett cirkusz két és félévszázados története földrészeket, kultúrákat, nemzedékeket és társadalmi csoportokat köt össze.

A cirkuszművészet túlmutat a szórakoztatáson és fontos társadalmi üzenetet hordoz a toleranciáról, a teljesítmény erejéről, a társadalmi emancipációról - mutatott rá a politikus, aki hangsúlyozta: a cirkusz hozzájárult ahhoz, amit ma európai kultúrának nevezünk.

A cirkusz közösségi erőfeszítés, mivel a kimagasló egyéni teljesítmények semmit sem érnének a mögötte álló közösség, a szolidaritás nélkül - fűzte hozzá Navracsics Tibor.

Az európai cirkuszművészet "születésének" 250. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi kiállítás 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-as kezdetektől napjainkig.

A Fővárosi Nagycirkusz előtt felállított csősátorban látható tablók időrendi sorrendben kalauzolják végig a nézőt a cirkusz európai történetének legfontosabb állomásain, a gömbsátorban pedig különböző rekvizitumokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál - A cirkuszművészet 250 évét bemutató kiállításFekete Péter cirkuszigazgató (b) és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a cirkuszművészet 250 évét bemutató kiállításon a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2018. január 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az első tablón Philip Astley látható, aki 1768-ban, Londonban nyitotta meg amfiteátrumát, amelyet az első modern kori cirkuszként tartanak számon. Astley lovas produkciójában karddal mutatványozott, miközben egyik lábával a nyeregben, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát. Amfiteátrumába, amelynek felépítése hasonló volt a mai cirkuszokéhoz, folyamatosan érkeztek más lovasok, akrobaták, kötéltáncosok, bohócok, valamint itt mutatták be az első modern cirkuszi előadást is.

A bemutató központi eleme egy 13 méter átmérőjű manézs és a benne látható öt méter magas lószobor.

A Cirkuszfesztivál hivatalos programja kedden veszi kezdetét; az A program műsorszámait kedden és pénteken, összesen három előadáson, a B programot pedig szerdán és csütörtökön szintén három időpontban láthatja a közönség. A seregszemle január 14-én este az ünnepi díjátadó gálaműsorral zárul.

Forrás: MTI

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplom

Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplomFelavatták Herczegh Géza jogtudós szobrát a szlovákiai Nagykaposon

Felavatták Herczegh Géza jogtudós szobrát a szlovákiai Nagykaposonhirdetés
Ma tartják a Magyar fürdőkultúra napját

Ma tartják a Magyar fürdőkultúra napjátToto-koncert lesz jövő nyáron az Arénában

Toto-koncert lesz jövő nyáron az Arénában


TOTÓ,     KONCERT,     ZENE

Keddtől egy hétig tart a Metro gasztronapok

Keddtől egy hétig tart a Metro gasztronapokhirdetés
hirdetés
Új vörös panda érkezett a Szegedi Vadasparkba

Új vörös panda érkezett a Szegedi VadasparkbaElhunyt Tóth Loon színész, a veszprémi színház művésze

Elhunyt Tóth Loon színész, a veszprémi színház művésze


GYÁSZ,     GYÁSZHÍR,     TÓTH LOON

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen