hirdetés
Kultúra

Százötven év több mint kétszáz alkotása a BÁV grafikai aukcióján

Százötven év több mint kétszáz műalkotását kínálja a BÁV grafikai árverése, amelyet február 21-én tartanak Budapesten.
Aba-Novák Vilmos: Zugliget (1922) Rézkarc, papír 415 × 560 mm Aba-Novák Vilmos: Zugliget (1922) Rézkarc, papír 415 × 560 mm (Forrás: Bav.hu)
hirdetés

    A több mint 200 grafikai alkotást felvonultató anyagból többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos és Maurer Dóra alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők.  

    Az anyag nyitótétele három Aba-Novák Vilmos-rézkarc lesz, amelyek közül a Nagybányai tájra 32 ezer forinttól, míg a Zugliget című alkotásra 75 ezer forinttól indulhat a licit - olvasható a BÁV MTI-hez elküldött tájékoztatójában. 

    Az árverési anyag legdrágább tétele Kádár Béla Anya gyermekével című, az 1920-as évek első felében készült szénrajza, amelynek kikiáltási ára 550 ezer forint, míg az Aktus című tusrajzát  120 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek.

    A változatos technikákat felvonultató aukciós anyag tételei között szerepelnek Mednyánszky László ceruzarajzai, Szőnyi István grafikái, Kassák Lajos képarchitektúrái, a nemrég elhunyt Hencze Tamás akril kompozíciója, Szász Endre tusrajzai vagy éppen Molnár C. Pál fametszetei és Farkasházy Miklós art deco pasztellképei is. 

    Licitálni lehet a magyar grafika megújítójaként számon tartott Kondor Béla árverésen ritkán szereplő ceruzarajzára, valamint hat rézkarcára is. Az Akt II. (Férfi gitárral) című ceruzarajz kikiáltási ára 220 ezer forint. Árverésre bocsátják a Franciaországban élő és alkotó Major Kamill két grafikáját 40 ezer és 60 ezer forintért.

    Az aukción a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának három rézkarca is szerepel: licitálni lehet többek között az ismert Pompeji-sorozat Kifelé, Pompei VII. című darabjára 48 ezer forinttól.

    Mint írják, a nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek. Grafikai munkásságának pikantériája, hogy annak ellenére, hogy a Képzőművészeti Főiskolán 1961-ben túl merésznek tartott rézkarc-sorozatát nem fogadták el, és így diplomát sem kaphatott, máig a rézmetszetek mesterének tartják. Egykori alma matere a múlt év végén rendezett kiállítást a grafikáiból - írták a tájékoztatóban.

    A grafikákat február 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV aukciós kiállításán.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás

A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás


DUNA PALOTA,     ADVENT,     KARÁCSONY

hirdetés
Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programok

Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programokIdén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátóton

Idén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátótonhirdetés
hirdetés
Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok

Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok


FILM,     OSCAR-DÍJ,     RUBEN BRANDT

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon


HEGEDŰ,     VANESSA-MAE,     ZENE

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen