Kultúra

Különleges zenei fesztiválok a nyárra

Ezen a nyáron is bőven akadnak különböző műfajokat felvonultató és egészen változatos hangulatú zenei fesztiválok szerte az országban – ezek közül most olyanokat válogattuk össze, amelyek valamiért különlegesek, egyediek.
Zene Szinte minden műfaj rajongói találhatnak maguknak érdekes fesztiválokat ezen a nyáron (Forrás: pixabay.com / Casey Budd)

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

A Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál hazánk egyik legjelentősebb jazzfesztiválja, amely immár tizenötödik alkalommal várja a látogatókat. A négy napon át tartó rendezvényen az ország számos pontjáról érkező, és a műfaj számos stílusát képviselő előadók lépnek fel, így aztán igazán színes és komplex program várja a közönséget.

A koncertközpont a Fő téren lesz, ahol az érdeklődők a szabadtéri színpadon fellépő együttesek műsorát családias hangulatban hallgathatják végig. A fesztiválon fellép például a Hot Jazz Band és az Apáti Dixieland Band, amelyek egyaránt helyi gyökerekkel rendelkeznek.

Akit tehát lenyűgöz a jazz zene szerte a világon sok rajongót maga mögött bíró, fülbemászó dallamvilága, a trombita, bőgő és bendzsó jól ismert harmóniája, valamint a műfajt képviselő remek hazai zenekarok, kár volna kihagynia a siófoki rendezvényt!

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Siófok, Fő tér
Időpont: 2018. július 12–15.
Bővebb információ – Honlap

Dinnyetörő Fesztivál Hevesen

A Dinnyetörő Fesztiválon a rockzene különböző stílusaival ismerkedhetnek meg a rendezvényre ellátogatók, a „házibuli hangulat” mellett pedig újabb érdekessége a fesztiválnak, hogy a szervezők törekednek a kevésbé ismert, ugyanakkor színvonalas együttesek bemutatásán is.

Dinnyetörő Fesztivál

A Dinnyetörő első napján (vagyis pénteken) például a helyi magyar rock slágereket és hasonló stílusú saját számokat játszó Anonym Rock Band után színpadra lép három metál zenekar, a Down for Whatever, a Phrenia és a The Tumor Called Marla, továbbá az ír kocsmazenét játszó The Scarlet is.

Dinnyetörő Fesztivál

A szombati nap is hasonlóan változatos lesz, hiszen akkor a Heartkiller – egy kisebb egri zenekar – után metál együttesek következnek, így a Shiva, a Takszihárom és a Bad sector, majd zárásként a Bankrupt nevű punk rock banda.

A zenei programokon túl számos más szórakozás és például „Dinnyebola” is várja a lelkes fiatalok által szervezett fesztivál résztvevőit!

A legfontosabb tudnivalók:

  • Helyszín: Heves, Erdélyi utca, Berva telep
  • Időpont: 2018. augusztus 10-11.
  • Belépők: Napijegy – 1500 Ft; Kétnapos bérlet – 2000 Ft; Két napra szóló VIP jegy – 5000 Ft
  • Bővebb információ – Honlap – Facebook

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál Gyulán

A Gyulai Várszínházban már hagyománnyá vált, hogy kétévente népzenei fesztiválokat rendeznek, amelyeknek Hamvas Béla – a táncházmozgalom egyik elindítója, a magyar népzenei élet fontos alakja – állandó fellépője és művészeti tanácsadója volt. Az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi zenekar és zenész lépett fel, köztük jóformán a teljes magyar népzenei élet valamennyi zenésze is. Idén a fellépők közt szerepel a Békés Banda, Tcha Limberger a Kalotaszeg Trióval és a Ghymes is.

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Gyula, Kossuth Lajos u. 7.
Időpont: 2018. július 18.
Belépők: 3000 Ft – 2500 Ft
Bővebb információ – Honlap

Alterába Fesztivál Körmenden

Ebben az évben is megrendezik a háromszoros Fair Play díjas AlteRába Fesztivált Körmenden, ahol igazi „kerti parti hangulat” uralkodik majd, és persze népszerű és kedvelt együttesekben sem lesz hiány. Az egyre népszerűbb rendezvényen ebben az évben fellép a Belga, a Vad Fruttik, a 30Y, az F.O.System, az Intim Torna Illegál, a Kowalsky meg a Vega, a Brains, az Anna and the Barbies, a Supernem és még sokan mások. Érdekesség, hogy ebben az évben a fesztivált egy három napos, VasMaRock Piknik nevű esemény is megelőzi július 5. és 7. között, ahol a rock és metál zenéé lesz a főszerep.

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Körmend, Rába Szabadidőközpont
Időpont: 2018. július 10–14.
Belépők: napijegyek a helyszínen – 4.990 Ft/nap; 5 napos bérlet a helyszínen – 14.990 Ft, további jegyinformációk ITT
Bővebb információ – Honlap

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg Balatonfüreden Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseményét, a Nemzetközi Gitárfesztivált, ahol ismét számos érdekes program, így például kottakiállítás- és vásár, mesterkurzus, hangszerkiállítás, nagy esti koncertek és gitárzenekarok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók kellemes kikapcsolódásnak lehessenek részei a Balaton egyik legszebb városában.

A két helyszínen megrendezésre kerülő fesztiválon élő gitárzene várja a zenerajongókat, míg a szakmabeliek számára a mesterkurzus és hangszerkiállítás egyaránt értékes programlehetőségnek ígérkezik.

A fesztiválon – amelynek szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára – 2006 és 2017 között 32 ország fellépőivel ismerkedhettek meg a zenerajongók, s a rendezvényhez fűződik egy különleges Guinness Világrekord is. 2007-ben 192 órával, majd 2008-ban 216 órával a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon állították ugyanis fel a „A világ leghosszabb koncertje” Guinness World Rekordot – az előbbi évben mintegy 800-an, 2008-ban pedig 1100-an játszottak különböző műfajokban, a zeneiskolás korú gyermekektől egészen a külföldi művészekig a rekordkísérlet keretében.

 Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál - International Guitar Festival(Forrás: Facebook / Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál - International Guitar Festival)

A rendezvényen a látogatók Adriano Del Sallal, a Duo Melisszel, Jan Jakub Bokunnal, Jakub Kosciuszkóval, You Wu-val, Marko Topchiivel, Lukasz Kuropazewskival, Szilvágyi Sándorral és Eötvös Józseffel is találkozhatnak.

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Balatonfüred, Ferencsik János Zeneiskola, Kisfaludy Galéria, Vaszary Galéria
Időpont: 2018. június 23–30.
Belépő információk – a rendezvény honlapján
Bővebb információ – Facebook

Természet Operaháza a Tisza-tó partján

Évről-évre megrendezik a Tisza-tónál a Természet Operaháza nevű operafesztivált, ahol egészen egyedülálló módon találkozik a komolyzene és kultúra, a természet, valamint a sportszerető, aktív életmód egy rendezvény keretében. Ebben az évben ráadásul a gasztronómiai élményekre vágyók számára is ideális lehetőséget teremt a fesztivál első napján megrendezésre kerülő TO'PIKNIK.

A rendezvény első napján az esti Gálakoncerté lesz a főszerep, amely a Tisza-tó egyetlen félszigetén kap helyet. A második napon változatos kikapcsolódási lehetőséget jelent a Tour D’Opera kerékpártúra, amelynek keretében 11 komolyzenei minikoncert helyszíne között biciklizhetnek a Tisza-tó körül 67 kilométer hosszan húzódó panoráma kerékpárúton az érdeklődők. A harmadik napon pedig csónakokon suhanva lehet megközelíteni a tóparti minikoncertek helyszínét.

Természet Operaháza(Forrás: Facebook / Tisza-tavi Fesztivál - Opera of the Nature‎)

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Gyula, Kossuth Lajos u. 7.
Időpont: 2018. július 18.
Jegyvásárlás- és információk – Honlap
Bővebb információ – Facebook

Debreceni Bor- és Jazznapok

Debrecenben augusztus elején a borok és a jó zene kedvelői egyaránt megtalálhatják számításaikat, hiszen az ország egyik legnagyobb ilyen rendezvényén kellemes környezetben tehetnek barangolást a jazz, borok és gasztronómia világában.

A rendezvény „elődjei” a 2000 óta megrendezett Borkarnevál, valamint a legrégebbi folyamatosan működő (1971 óta rendszeresen megrendezett) hazai jazzfesztivál, amelyek ötvözésével immár a Nagyerdő megújult környezetében, a Békás-tó partján várják a látogatókat.

A négynapos fesztiválon Debrecen Város Borai kiemelt helyet kapnak, míg a zenei program keretében 3 kontinens 43 formációjában 182 jazz-zenész lép színpadra.

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Debrecen, Nagyerdő, Békás-tó
Időpont: 2018. augusztus 2–5.
Bővebb információ – FacebookHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen