Kultúra

Többfelé fesztiválokkal készülnek a levendula virágzására

Június közepe-vége felé bontja csodálatosan illatozó és jellegzetes színű virágait a levendula, amit több településen is fesztiválokkal, egész napos programokkal ünnepelnek meg. Alább összegyűjtöttünk néhány levendulás rendezvényt, amelyek közt a 2018-as év gyógynövényének kedvelői megtalálhatják a nekik leginkább megfelelőt.
Nő egy levendulamezőn Sokfelé lesz szedd magad lehetőség is (Forrás: pixabay.com / Adina Voicu)

Tihanyi Levendulafesztivál

Az ország levendulafesztiváljai közt a legismertebb alighanem a nagy múltra visszatekintő – immár 14. – Tihanyi Levendulafesztivál. A Levendula Hetekhez kapcsolódóan a Szedd Magad akció ebben az évben várhatóan június 15-én kezdődik, miközben a június 16-tól július 1-ig tartó időszakban napról napra színes és érdekes programokon keresztül mutatják be a tetszetős gyógynövényt a rendezvény helyszíneire ellátogatóknak.

Az egyik legérdekesebb program a levendulaaratás, ahol bárki kipróbálhatja, hogyan is végezték ezt a munkát – ezen felül azonban lesz sok-sok egyéb program is, így például bizonyos napokon néptánc fellépés, kézműves vásár, Nordic Walking túra, kézműves műhelyek, mesekert, valamint magyar népi hangszerek bemutatója is szórakoztatja a látogatókat.

LevendulaTihanyban már évek óta rendeznek levendulafesztivált (Forrás: pixabay.com / Rebekka D)

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Tihany, a Belső-tó partja
 • Időpont: 2018. június 15– július 01.
 • Bővebb információ: Honlap

Levendulaszüret Kiskunmajsán

Ebben az évben is lesz Levendulaszüret Kiskunmajsán, ahol helyi termékek, levendulás ételek, előadók, kézműves bemutatók és vásár is várja a rendezvényre ellátogatókat. A rendezvényen lesz hastánc bemutató és bábszínház is, valamint fellép a Marching Jazz Band, Horváth Gyula Prímás és Zenekara, a Fourtissimo és a Voice Band is.

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Kiskunmajsa, Kőkút 26.
 • Időpont: 2018. június 23–24.
 • Bővebb információ: Facebook

Levendula Napok a Szegedi Füvészkertben

A Szegedi Füvészkert levendulás szegletében több mint ezer tő levendula virágzásának pompáját figyelhetik meg az érdeklődők, ráadásul összesen kilenc különböző faj, illetve fajta mutatkozik be. Tovább segíti a növény megismerését a levendulaházban berendezett időszakos kiállítás és az információs táblák is. Emellett a jó hangulatról és a tartalmas időtöltés lehetőségéről a gyógynövény témájú előadások, a fellépő zenekarok, a gyermekprogramok és a kézműves vásár gondoskodik.

LevendulaTöbb mint ezer tő levendula virágzása csodálható meg Szegeden (Forrás: pixabay.com / Jill Wellington)

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Szeged, SZTE Füvészkert
 • Időpont: 2018. június 30. – július 01.
 • Bővebb információ: Honlap

Kőröshegyi Levendula Fesztivál

A három napon át tartó rendezvényen lehetőség nyílik úgynevezett aratótáskát vásárolni különböző méretekben és árakon, amelyeket aztán a látogatók az ott szedett levendulával tölthetnek meg. Emellett lesz palántavásár és levendulás kézműves termékek vására – továbbá előadások, levendulás és virágos gasztroprogramok és lenyűgöző táj fogadja a rendezvényre látogatókat.

Levendulaszüret a Kőröshegyen(Forrás: Facebook / Levendula Fesztivál Kőröshegyen)

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Kőröshegy, Dózsa György köz
 • Időpont: 2018. június 15–17.
 • Bővebb információ: Facebook

Levendula Piknik Tamásiban

Ez év júniusában is várja a látogatókat a tamási Piknik a Levendulásban nevű rendezvény, amelynek keretében két napon át reggeltől egészen estig nyílik alkalom a kikapcsolódásra, és persze a levendulaszedésre. Önmagában a lilán pompázó növények nyújtotta páratlan látvány miatt is érdemes ellátogatnia a környéken élőknek a helyszínre, de aki szeretné otthonába is becsempészni a gyógynövény illatát, látványát, ezt is megteheti.

A belépőjegy felnőtteknek 1000 Ft, ezért a résztvevők egy „szedd magad” zacskót kapnak, amelyet maguk szedhetnek tele levendulával. További zacskókat 500 forintos darabáron szerezhetnek be.

LevendulákMár a lenyűgöző illatért és látványért is érdemes lehet meglátogatni a helyszínt (Forrás: pixabay.com / Benjamin Balazs)

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Tamási, Adorjánpuszta
Időpont: 2018. június 16–17.
Bővebb információ: Facebook

Levendula Nap Dörgicsén

A dörgicsei Levendula Napon is alkalom nyílik az orvosi levendula virágzásának megcsodálására, valamint lesz levendula „Szedd Magad” is. Emellett vezetett kertlátogatás, látványlepárlás, vegetáriánus/paleo ebéd és desszertek, valamint Manaman koncert teszik emlékezetessé a rendezvényt.

LevendulacsokorDörgicsén egy látványlepárlást is meg lehet tekinteni (Forrás: pixabay.com/Pexels)

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín: Dörgicse, Fő utca 56.
Időpont: 2018. június 23.
Bővebb információ: Facebook

Levendulaszüret és Szent Iván éji mulatság Bergendóciában

Dócon valódi családi programok várják a látogatókat, hiszen a levendulaszüret mellett lehetőség nyílik lovacskocsikázni egészen a levendulamezőig, lesz kézműves foglalkozás és mese, Szent Iván éji tűzgyújtás és tűzugrás, népi játékok, valamint előadás a népi gyógyászatról. A lovaskocsizás 500 Ft/fő, a levendulaszüret lehetősége pedig 500 Ft/csokor áron vehető igénybe, míg a támogató karszalag 1 500 forint, ezt leszámítva ingyenesek a programok.

LevendulaA levendulaszüret mellett tűzgyújtás is lesz Dócon (Forrás: pixabay.com / Hans Braxmeier)

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Dóc, Arany J.u. 26.
 • Időpont: 2018. június 24.
 • Bővebb információ: Facebook 

Kapolcsi Levendula Fesztivál

Július tizennegyedikén Levendula Fesztivál és Szüret lesz Kapolcson, ahol egyebek mellett levendulás és nem levendulás finomságokat kóstolhatnak a rendezvényre ellátogatók, kézműves foglalkozás keretében levendula koszorút és buzogányt készíthetnek, vagy éppen válogathatnak a levendulás- és régiségvásár kínálatából. A gyerekeket pedig levendula játszóházzal várják.

Kapolcsi Levendula Fesztivál(Forrás: Facebook / Levendula Fesztivál Kapolcs)

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Kapolcs, Kossuth utca 84.
 • Időpont: 2018. július 14.
 • Bővebb információ: Facebook

Mórahalmi levendulaünnep

Az Aradi Tanya és Élménybirtokon idén is levendulaünnepet rendeznek a sokoldalúan felhasználható és nagyszerű illatú gyógynövény tiszteletére, s a rendezvényen kézműves játszóházzal, levendulás előadásokkal, levendulás italok és sütemények kóstolásával, kézműves- és palántavásárral, valamint „szedd magad” lehetőséggel várják az érdeklődőket.

LevendulaMórahalmon is lesz szedd magad lehetőség (Forrás: pixabay.com / Hans Braxmeier)

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Mórahalom, Aradi Tanya és Élménybirtok
 • Időpont: 2018. június 16–17.
 • Bővebb információ: Facebook

Csongrádi Levendulanap

A Csongrádi Levendula Farmon is „szedd magad” levendula szürettel, valamint különböző családi programokkal készülnek a levendula virágzására. Interaktív gyermekfoglalkozások, mesterség bemutatók, kézműves kirakodó vásár és élőzene gondoskodik arról, hogy a kicsik és nagyok egyaránt találhassanak nekik tetsző kikapcsolódási lehetőséget a rendezvényen.

A legfontosabb tudnivalók:

 • Helyszín: Csongrád, Csongrádi Levendula Farm, Tanya 909/A
 • Időpont: 2018. június 23.
 • Bővebb információ: Facebook


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen