Kultúra

Szabadtéri fesztivál kezdődik Szegeden

Szabadtéri kiállításokkal és koncertekkel viszi közelebb a kultúrát a helybeliekhez és a városba látogatókhoz két hónapon át a SzegedArt fesztivál.
Szegedart Szabadtéri fesztivál kezdődik Szegeden (Forrás: Facebook / SzegedArt 2018)

Németh István, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy évről-évre bővül a fesztivál programja, idén több mint húsz rendezvény várja a látogatókat a város utcáin és terein.

A program nyitányaként pénteken az Al Fresco Régizene Együttes koncertezik a Wagner udvarban, Bánvögyi László szobrászművész alkotásaiból rendeznek kiállítást Égövek, ábrák, csillagok címmel, és ekkor lép föl a Wolfson College kórusa is Cambridge-ből. A közeli Klauzál téren a Temesvári László több mint ötezer darabos képeslap-gyűjteményéből válogatott Szeged főutcája anno című tárlaton megismerhetik az érdeklődők, hogy milyen szerepet játszott a város életében a Tisza az elmúlt két évszázadban.

Július 7-én a Kárász és a Kölcsey utca találkozásánál a Szegedre hazatérő Nagy Bandó András karikatúráiból rendeznek tárlatot, a közeli éttermek teraszain pedig fiatal művészeket - Hudi Dánielt és Kovács Zsigmondot - figyelhetik meg a vendégek alkotás közben.

Július 13-tól 15-ig Szeged belvárosában, tíz helyszínen csaknem száz muzsikus lép föl az Utcazene fesztiválon, közülük a közönség szavazata alapján választják ki a megmérettetés győztesét.

Július közepétől szabadtéri kiállítás mutatja be a Széchenyi tér történetét a Móra Ferenc Múzeum gondozásában, augusztusban pedig két, ötven éve kiállító művész, Fritz Mihály és Kalmár Márton 25-25 szobra látható a Dugonics téren.

A fesztivál lezárásaként augusztus 18-án szegedi alkotócsoportok tagjai az 1900-as évek elejét idéző jelmezekbe öltözve festenek a Széchenyi téren.

A kiállításokat szabadtéri hangversenyek kísérik szombat esténként a Klauzál téren. Fellép a hódmezővásárhelyi és a debreceni helyőrségi zenekar, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Szolnokról, repertoárjukban a hagyományos indulók mellett musical- és filmzene-feldolgozások is szerepelnek. A belvárosban koncertezik majd a Polgár Gyula Quartett, a Storyville Jazz Band, Szentes Város Fúvószenekara, a kisteleki id. Vándor Rudolf Fúvószenekar, valamint a Szegedi Fúvószenekari Fesztivál több résztvevője is.

Forrás: MTI

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen