Kultúra

Tizenhatodik századi szobor elhibázott restaurálási kísérlete borzolja a kedélyeket Spanyolországban

Ez nem az első olyan eset Spanyolországban, hogy „hobbi-restaurátor” okozott felháborodást, de talán annyira nem szembetűnő, mint az Ecce Homo freskót 2012-ben ért, egyébként jó szándékkal elkövetett „rongálás”.
Festékek A restauráláshoz nem is megfelelő festéket használtak, így az eredeti festékrétegek elveszhettek - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Jossué Trejo)

Spanyolországban egy rajztanárt kértek fel arra, hogy vegye kezelésbe az egyik templomban található 16. századi, fából készült, Szent Györgyöt ábrázoló szobrot, utóbb azonban – ismét – fény derült arra, hogy érdemes lett volna a munkát hivatásos restaurátorra bízni.

A szobor ugyanis az eredeti színei helyett immár furcsa rózsaszín réteget visel az arcán, és eredetileg jellemző vonásainak egy részét is elvesztette a homogén rózsaszín rétegben. Talán kevésbé feltűnő, de a páncélzata is különös, harsány színt nyert a restaurálás során, és a képeket elnézve Szent György lova sem járt sokkal szerencsésebben a felújítás során, mint lovasa.

A szoborral történtek az ország kulturális életének szereplőiből erőteljes érzelmeket váltottak ki – egyesek egyenesen „ijesztőnek” nevezték a restaurálási kísérletet.

„Nem tolerálhatunk több támadást a kulturális örökségünk ellen. (A restaurálási kísérleten) látszik az efféle munka elvégzéséhez szükséges képzés rémisztő hiánya”

– fogalmazott a spanyol műemlékvédelmi szövetség (ACRE) a közleményében.

Estella település plébánosa az eset kapcsán elmondta, hogy ők csak a szobor tisztítását kérték, a restaurálás nem állt szándékukban. Helyi tisztviselők ellenben kifogásolták, hogy őket senki nem értesítette arról, hogy a templom a szobor „karban tartására” készül.

A város polgármestere szerint sem az önkormányzatot, sem pedig a régió vezetését nem értesítették a tervekről, ráadásul a restauráláshoz rossz típusú festéket alkalmaztak. Elképzelhető az is, hogy az eredeti festékrétegek végleg elvesztek.

A helyiek aggodalmát kulturális örökségük védelme iránt csak fokozza, hogy ez nem az első balul elsült restaurálási kísérlet volt – hiszen 2012-ben az egész világ felfigyelt a 19. századi Ecce Homo freskó enyhén szólva is elbaltázott (bár egyébként jó szándékkal végzett) restaurálására. A településre azóta évente több ezer turistát vonz a festmény, de aligha vágyott arra Zaragoza, hogy így váljon híressé.

Ugyancsak érdemes lehet mindazonáltal felidézni azt az – ugyancsak Spanyolországban – nagy felháborodást kiváltott esetet, amikor Matrerában húztak fel egy pár nem túl esztétikus, hófehér falat közvetlenül egy várrom falai mentén. A felújítást ekkor több helyi és szakember is bírálta, sőt, egyesek szerint a műemlék a felújítással még borzalmasabb állapotba került.

Azzal ez eset kapcsán senkit nem lehet azonban hibáztatni, hogy ne szakemberre bízták volna a munkát – az építész pedig, akinek tervei szerint megépítették a falakat, azzal védekezett, hogy az emberek nem értenek az építészethez, és ezért bírálják csak az általa kidolgozott megoldást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen