hirdetés
Kultúra

Tizenhatodik századi szobor elhibázott restaurálási kísérlete borzolja a kedélyeket Spanyolországban

Ez nem az első olyan eset Spanyolországban, hogy „hobbi-restaurátor” okozott felháborodást, de talán annyira nem szembetűnő, mint az Ecce Homo freskót 2012-ben ért, egyébként jó szándékkal elkövetett „rongálás”.
Festékek A restauráláshoz nem is megfelelő festéket használtak, így az eredeti festékrétegek elveszhettek - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Jossué Trejo)
hirdetés

Spanyolországban egy rajztanárt kértek fel arra, hogy vegye kezelésbe az egyik templomban található 16. századi, fából készült, Szent Györgyöt ábrázoló szobrot, utóbb azonban – ismét – fény derült arra, hogy érdemes lett volna a munkát hivatásos restaurátorra bízni.

A szobor ugyanis az eredeti színei helyett immár furcsa rózsaszín réteget visel az arcán, és eredetileg jellemző vonásainak egy részét is elvesztette a homogén rózsaszín rétegben. Talán kevésbé feltűnő, de a páncélzata is különös, harsány színt nyert a restaurálás során, és a képeket elnézve Szent György lova sem járt sokkal szerencsésebben a felújítás során, mint lovasa.

A szoborral történtek az ország kulturális életének szereplőiből erőteljes érzelmeket váltottak ki – egyesek egyenesen „ijesztőnek” nevezték a restaurálási kísérletet.

„Nem tolerálhatunk több támadást a kulturális örökségünk ellen. (A restaurálási kísérleten) látszik az efféle munka elvégzéséhez szükséges képzés rémisztő hiánya”

– fogalmazott a spanyol műemlékvédelmi szövetség (ACRE) a közleményében.

Estella település plébánosa az eset kapcsán elmondta, hogy ők csak a szobor tisztítását kérték, a restaurálás nem állt szándékukban. Helyi tisztviselők ellenben kifogásolták, hogy őket senki nem értesítette arról, hogy a templom a szobor „karban tartására” készül.

A város polgármestere szerint sem az önkormányzatot, sem pedig a régió vezetését nem értesítették a tervekről, ráadásul a restauráláshoz rossz típusú festéket alkalmaztak. Elképzelhető az is, hogy az eredeti festékrétegek végleg elvesztek.

A helyiek aggodalmát kulturális örökségük védelme iránt csak fokozza, hogy ez nem az első balul elsült restaurálási kísérlet volt – hiszen 2012-ben az egész világ felfigyelt a 19. századi Ecce Homo freskó enyhén szólva is elbaltázott (bár egyébként jó szándékkal végzett) restaurálására. A településre azóta évente több ezer turistát vonz a festmény, de aligha vágyott arra Zaragoza, hogy így váljon híressé.

Ugyancsak érdemes lehet mindazonáltal felidézni azt az – ugyancsak Spanyolországban – nagy felháborodást kiváltott esetet, amikor Matrerában húztak fel egy pár nem túl esztétikus, hófehér falat közvetlenül egy várrom falai mentén. A felújítást ekkor több helyi és szakember is bírálta, sőt, egyesek szerint a műemlék a felújítással még borzalmasabb állapotba került.

Azzal ez eset kapcsán senkit nem lehet azonban hibáztatni, hogy ne szakemberre bízták volna a munkát – az építész pedig, akinek tervei szerint megépítették a falakat, azzal védekezett, hogy az emberek nem értenek az építészethez, és ezért bírálják csak az általa kidolgozott megoldást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás

A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás


DUNA PALOTA,     ADVENT,     KARÁCSONY

hirdetés
Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programok

Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programokIdén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátóton

Idén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátótonhirdetés
hirdetés
Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok

Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok


FILM,     OSCAR-DÍJ,     RUBEN BRANDT

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon


HEGEDŰ,     VANESSA-MAE,     ZENE

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen