Kultúra

Országszerte színes programok várják az érdeklődőket augusztus elején is

Augusztus elsején kezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kazincbarcikán és a térség településein a 6. Kolorfesztivál, történelmi napokat rendez augusztus 1. és 5. között Szentgotthárd városa, Európa tíz országának kilencven zenésze lép színpadra az augusztus 2. és 5. között zajló kecskeméti Jazzfőváros szabadtéri családi fesztiválon, a népzenétől az akusztikus rockig terjedő zenei kínálattal, pajtaszínházi előadásokkal, porta- és gyerekprogramokkal, vízi sportolási lehetőségekkel, templomtúrákkal, tájjellegű ételekkel és pálinkakóstolóval várja a közönséget a 13. PanyolaFeszt augusztus 2. és 4. között, a magyar, sváb, szlovák és román barátság jegyében rendezik meg augusztus 3. és 5. között a XIV. Elekiek Világtalálkozóját, Verdi Rigolettójával és a Száz év szerelem című koncert-musical bemutatójával folytatódik augusztus első hétvégéjén a Budapesti Nyári Fesztivál.
Országszerte színes programok várják az érdeklődőket augusztus elején is 2018. 07. 31. A kép illusztráció (Forrás: Pixabay.com/Free-Photos)

Július utolsó napján, 31-én, kezdődik a 11. Ördögkatlan Fesztivál, amely négy dél-baranyai településen, Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden mintegy 650 kulturális programot kínál szombatig.

A Sztalker Csoport első önálló bemutatóját tartja a fesztiválon: William Faulkner Míg fekszem kiterítve című kisregénye nyomán készült darabot ad elő. A produkció premierje kedden este lesz.

A fesztiválon számos irodalmi és zenei programmal is várják a látogatókat. Snétberger Ferenc tanítványaival a nagyharsányi Narancsligetben fog fellépni, de a művész triójával is ad koncertet.

A rendezvényen fellép mások mellett Tompos Kátya, Zséda, a Csík Zenekar és Presser Gábor, az Anima Sound System, a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag.

A Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus Haydn Teremtés című oratóriumának magyar nyelvű változatát mutatja be, fellép a belga Circus Marcel Társulat és több képzőművészeti kiállítás is lesz.

Augusztus elsején kezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kazincbarcikán és a térség településein a 6. Kolorfesztivál, az ország egyik leghosszabb és legszínesebb összművészeti fesztiválja.

A nyitónapon Tilles Béla Kozmosz-sorozatának festményeiből nyílik tárlat, majd Szabó István "szemétből készült Csillagok háborúja" makettjait tekinthetik meg a látogatók. Másnap két Munkácsy-díjas alkotó, Tettamanti Béla és Kopasz Tamás mutatkozik be.
A bulizni vágyók a kazincbarcikai nagykoncertek kínálatából válogathatnak, ott lép fel mások mellett a Sky Fanatic, a Punnany Massif, a Tankcsapda és Rúzsa Magdi.

Tizenhárom környékbeli településén szintén különleges fellépők színesítik a fesztivált. Nekézsenyben Horgas Eszter, Múcsonyban az Unique akusztik, Berentén Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Bánhorvátiban Szegedi Csaba, Sajókazán a Cimbaliband, Alacskán a Septo Forte, Sajóbábonyban a Miskolci Illés Emlékzenekar, Szuhakállón a Miskolci Dixieland Band és Szulák Andrea, Dubicsányban a Muzsikás együttes, Kurityánban Pély Barna, Dédestapolcsában St. Martin, Sajógalgócon pedig Péter Szabó Szilvia szórakoztatja majd a nézőket.

Az augusztus 20-ig tartó fesztivál utolsó négy napját Szent István-ünnepi programokkal zárják.

Történelmi napokat rendez augusztus 1. és 5. között Szentgotthárd városa az 1664. augusztus 1-jén vívott győztes csata emlékére.

A fesztivál, amely többek között történelmi felvonulással, látványos hadijátékkal és emlékfutással várja az érdeklődőket, idén új programokkal is bővül: a szervezők múltidéző ügyességi próbákra, versenyekre hívnak minden korosztályt - mondta az MTI-nek a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke.
A várkertben apródiskola nyitja meg kapuit, augusztus 4-én hagyományőrzők készítik fel a hétpróba teljesítésére a diákokat. A legjobban teljesítő gyerekeket szombaton avatják apróddá, vasárnap pedig a legügyesebb családok részesülnek jutalomban. A játékos sportverseny érdekessége, hogy a feladatokat a 21. századi sporteszközök helyett régi szerszámok - patkó és ostor - használatával kell majd végrehajtani - emelte ki Károly Andrea, hozzátéve, hogy egy másik versenyen a történelmi napok legerősebb emberét választják majd ki.

Augusztus 3-án a kora esti órákban indul a történelmi-jelmezes felvonulás, amelyen hagyományőrző csoportok, korhű ruhába öltözött emberek vesznek majd részt. Késő este fáklyás őrjárat járja végig a város utcáit, a várkertben a Bagossy Brothers Company ad koncertet és bemutatják a Vazul vére című történelmi rockoperát.

A törökök felett aratott győztes csata emlékére augusztus 4-én futóversenyeket rendeznek: az 1664 méteres hobbifutam a történelmi dátumot idézi, míg a 9 kilométeres főfutam versenyzői a szentgotthárdi csata emlékére, az ausztriai Mogersdorfban emelt kőkereszt mellett haladnak el.

A várudvarban katonai toborzó programokkal, tüzérségi és lovasíjász-, valamint török fegyver- és ruházati bemutatóval várják a látogatókat. A vendégek betérhetnek az oszmán főtiszti sátorba, a katonai táborokban pedig figyelemmel kísérhetik, ahogy az esti csatára készülnek a hagyományőrzők. A várkerti ütközetben a szombathelyi Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport, valamint a tatai Gölbasi Vitézei Egyesület és a szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány csapatai vívnak meg egymással.

Vasárnap történelmi íjászversennyel, fúvószenekari találkozóval, a népi játszópark programjaival és a gólyalábasok felvonulásával folyatódik a fesztivál. A várkertben a Szamóca Bábszínház tart előadást, a programok Zoltán Erika jubileumi koncertjével fejeződnek be.

A történelmi napokon kiállításokkal is várják a közönséget: a színház aulájában a fesztivál 16 éves történetét idézik fel Jene Sándor fotóművész képei, a városházán látható tárlat pedig a szentgotthárdi kisipar és kereskedelem történetét mutatja be.

Európa tíz országának kilencven zenésze lép színpadra az augusztus 2. és 5. között zajló kecskeméti Jazzfőváros szabadtéri családi fesztiválon.

Az ötletgazda, egyben a fesztivál házigazdája, a Bohém Ragtime Jazz Band zenekarvezetője kiemelte: a "kecskeméti jazz Woodstock" három színpadán hallható lesz a klasszikus jazz minden műfaja a ragtime-tól a blueson, a New Orleans-i jazzen, a dixielanden, a hot jazzen és boogie-woogie-n át egészen a laza swingig.

A harmadik Jazzfőváros fesztiválon fellép többek között a klasszikus jazz legjobb, legtapasztaltabb norvég zenészeiből összeállt Norwegian Jazz Kings zenekar, amely dob nélkül játszik.

A szervező kérésére a trombitás Herbert Christ hozta össze az Echoes of New Orleans német-angol-francia csapatot. Az "igazi Európa-válogatott" a kontinens legjobb, New Orleans-i stílusú jazzt játszó zenészeiből áll.

A pozsonyi Bratislava Hot Serenaders megjelenésében és hangzásában is megalkuvás nélkül idézi a húszas-harmincas éveket korabeli hangszereken és korabeli hangszerkezeléssel.

A How About Rita? nevű, tapasztalt holland zenészekből álló jazzkvartett a negyvenes-ötvenes évek "vintage vokális jazzének" húzós, vidám, nosztalgikus számait játsszák. A Coquette Jazz Band zenekar tagjai pedig Grazban és Bécsben tanuló fiatalok, akik a húszas-harmincas évek korai swing zenéje iránt elhivatottak. Előszeretettel játsszák a jazz aranykorát megidéző, saját hangszerelésű átirataikat.

Mellettük ellátogat Kecskemétre a szakma által a világ vezető ragtime-zongoristái között számon tartott norvég Morten Gunnar Larsen, az olasz Luca Filastro zongorista és zeneszerző, akinek komplex zongorajátéka könnyen felismerhető hihetetlen swing, blues és improvizációs érzékéről, valamint a francia Guillaume Nouaux, aki egyike Európa legismertebb swing és hot jazz dobosainak.

A magyarok közül színpadra lép Szalóky Béla, Korb Attila és Gyárfás István mellett a Mojo Workings is. A magyar blues együttes zenéjében a tradicionális blues, a hatvanas évek beat-, country-, jug-, illetve a későbbi évtizedek popdallamainak világát ötvözi, esetenként jazzes, sajátos hangvétellel. Gyakran használnak Magyarországon még kevéssé ismert, de másutt tradicionálisnak számító hangszereket.

Fellép még a swingkorszak népszerű énekegyüttese, az Andrew Sisters hagyományaira támaszkodó Vintage Dolls is. Az énekes csapat a harmincas-negyvenes évek híres, többszólamú vokális dalait dolgozza fel.

Ittzés Tamás kiemelte: 21 óra után kedvezményes jeggyel látogatható a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban megrendezett fesztivál, hogy azok se maradjanak ki, akik csak néhány órára akarnak "beleszagolni" a Jazzfőváros levegőjébe. Ők akár hajnali 2 óráig is bulizhatnak az örömzenéléseken.
A főszervező elmondta, hogy augusztus 2-án, a nulladik napon este fergeteges élőzenés, ingyenes swingpartival kezdenek, a pénteki, majd a szombati fesztiválprogram után pedig vasárnap délelőtt New Orleans-i jazz brunch zárja a fesztivált.

Az érdeklődők idén is láthatnak veteránautókat, és ezúttal is megrendezik a Jazzfőváros futást. A jelképes táv teljesítéséért fesztiválbelépő jár a szombati napra, amellyel a strand és a csúszda ingyenesen használható. Az Országos Jazz Műveltségi Vetélkedőt előkészítő jazztörténeti előadások mellett pedig ebben az évben is szerveznek swingtánctanfolyamokat is.

Csütörtökön, 2-án, kezdődik a 7. Paloznaki Jazzpiknik. A háromnapos rendezvényen mintegy húsz koncert várja az érdeklődőket, a legkisebbek pedig gyermekprogramokon vehetnek részt.

Vajda Orsolya szerint a kisebb, klubhangulatú koncertek kedvelői éppúgy megtalálhatják majd számításukat, mint azok, akik a nagyobb tömeget vonzó rendezvényeket látogatják szívesen.

A projektvezető elmondta, hogy Jamie Cullum zongorajátékával indul a 7. Paloznaki Jazzpiknik, aki a funky, a swing és a hiphop világába kalauzolja a közönségét, ezt megelőzően Radics Gigi és a Finucci Bros Quartet lép színpadra, akik a dzsessz és a swing stílusjegyeit ötvözik játékukban, valamint DJ Maestro is zenél a fesztivál nulladik napján.

A szervezők egy koncerttel és színpadavatással idézik meg a tavaly elhunyt Fábián Juli emlékét, aki lelkes szervezője és résztvevője volt a paloznaki fesztiváloknak. A tájház udvarán álló, korábbi kis színpad, ahol az énekesnő debütált, az ő nevét viseli majd. Fábián Juli emléke előtt tisztelgő pénteki koncerten fellép mások mellett Tóth Vera, valamint Zoohacker és zenekara.

A Soul II Soul feat Jazzie B & Caron Wheeler valamint az Elektro Delux is muzsikál pénteken, a Fábián Juli Színpadon pedig az Indigo és a Pankastic szórakoztatja a közönséget.

A gyermekeket interaktív kiállítás, játszóház, ügyességi, logikai és fejlesztő játékok várják a nagyszínpad mellett. Idén is lehet majd tuktukokkal, a fesztivál védjegyévé vált kis motorokkal közlekedni a helyszínek között, valamint piknikbuszok indulnak Balatonfüred, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonkenese irányába.

Meg lehet majd kóstolni a házigazda Homola, valamint a környékbeli pincészetek borait és többek között a Tekeresvölgyi Sajtműhely is kínálja termékeit - mondta Vajda Orsolya.

A Paloznaki Jazzpiknik minden évben több fontos ügyet támogat, idén a Bátor Tábor mellé állt, a fesztiválon készült és feltöltött képek mindegyike után ötven forinttal támogatja a rendezvény a tábor ügyét - fűzte hozzá.

A népzenétől az akusztikus rockig terjedő zenei kínálattal, pajtaszínházi előadásokkal, porta- és gyerekprogramokkal, vízi sportolási lehetőségekkel, templomtúrákkal, tájjellegű ételekkel és pálinkakóstolóval várja a közönséget a 13. PanyolaFeszt augusztus 2. és 4. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán.

A Tisza, a Szamos és az Öreg-Túr által határolt területen található, a helyben termő "nemtudom szilva" hazájaként emlegetett község fesztiválja elsősorban a családosoknak és a fiatal generációknak kínál szabadidős programokat.

A civil kezdeményezéssel létrejött, a természeti értékekre és a helyi kulturális gasztronómiára alapuló rendezvénysorozat idei sztárfellépői a Csík Zenekar és Presser Gábor lesznek, de koncertet ad többek között Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Szabó Balázs Bandája, valamint a Bohemian Betyars is.
A kiállításokkal és pálinkakóstolóval tarkított programban a kisebbeket bábszínházzal, kézműves udvarral és egyedi játszótérrel várják, a sportosabbak a kajak-kenuzást és tutajozás is választhatják. Az úgynevezett "portaprogramok" során a látogatók bepillanthatnak a helyiek mindennapjaiba. Ezek között részt lehet venni pálinkaszemináriumon, Makranczi Zalán Védőbeszéd című lakásszínházi előadásán, a biciklis templomtúrák fáradalmait pedig a Tisza-parton piknikekkel és strandolással lehet kipihenni.

A fesztiválon a térségre jellemző gasztronómiai fogásokkal kínálják a közönséget, a helyi kézművesektől egyedi portékákat lehet majd vásárolni.
A részletes fesztiválprogram a www.panyolafeszt.hu oldalon érhető el.

A magyar, sváb, szlovák és román barátság jegyében rendezik meg augusztus 3. és 5. között a XIV. Elekiek Világtalálkozóját, amelyen koncertek, hagyományőrző programok és folklórbemutató is várja az érdeklődőket.

A rendezvény hintós bevonulással kezdődik, majd Pluhár László, Elek város polgármestere és Thorsten Wozniak, a delegáció vezetője mond beszédet. A Csorvási Fúvószenekar ünnepi koncertet ad, este Antóni Józsi, Galambos Lajcsi és a 3+2 szórakoztatja a résztvevőket a hagyományos román bál mellett - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ökumenikus szentmisével indul a rendezvény másnapi programja, majd Pluhár László polgármester és Joschi Ament, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének elnöke mond beszédet a Kiűzetési Emlékműnél, Elek és Laudenbach városok képviselői pedig aláírják a testvérvárosi megállapodást. A Laudenbach téri nagyszínpadon a Kacagó Bábszínház, a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar és helyi előadók műsorai várják a közönséget. Délután fellép Sztojka Tibi, Ónodi János és Keresztes Ildikó, a koncertek után retró diszkót rendeznek.

Augusztus 5-én a római katolikus szentmisét követően Bodrogközy Rita interaktív gyermekműsora, Python Magic Show és nemzetiségi műsorok várják az érdeklődőket. Fellép a Botorka Tánccsoport, az Ottlakai Ifjúsági Tánccsoport és a Román Hagyományőrző Egyesület. Délután átadják az Elekért érdemérmet, köszöntik a város legidősebb és legifjabb lakóját és megvendégelik a közönséget a város tortájával. Ezt követően a néptáncé lesz a főszerep: folklórbemutatóval érkezik a Komlós Táncegyüttes, a Tótkomlósi Mandolin Zenekar, a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes és az Elek Táncegyüttes. Este a Dirty Slippers és Freddie ad koncertet, a fesztivál zárásaként lézershow és tűzzsonglőr-bemutató lesz. A rendezvény programjai ingyenesek.

Verdi Rigolettójával és a Száz év szerelem című koncert-musical bemutatójával folytatódik augusztus első hétvégéjén a Budapesti Nyári Fesztivál.

A Rigoletto címszerepében Giuseppe Altomare olasz bariton mutatkozik be a magyar közönségnek, mantovai hercegként Arturo Chacón-Cruz mexikói tenor látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 3-án és 5-én. Az esten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara - közölte a Szabad Tér Színház az MTI-vel.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon a Group'n'Swing zenekar a Száz év szerelem című koncert-musicalt mutatja be augusztus 3-án és 4-én a Holdfény mulató című darab folytatásaként Mihályi Rékával, Magyar Bálinttal és a Maffia Swing tánckarral.

Augusztus 5-én egy jeggyel két koncerten is szórakozhatnak a látogatók, a Petruska, valamint a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák együtt és külön-külön is fellépnek.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen