Kultúra

Változatos programok lesznek a hosszú hétvégén

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén számos, változatos program közül válogathatunk ebben az évben is attól függően, hogy pontosan milyen elképzeléseink vannak a rendelkezésre álló idő eltöltéséről.
Tűzijáték A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Heiko Sten)

Betyáros hétvége a szentendrei Skanzenben

Betyáros hétvége lesz az augusztus 20-i hosszú hétvégén a szentendrei Skanzenben, ahol több érdekes program is várja majd az érkezőket. Így például mindhárom napon bátorságpróbán lehet részt venni, valamint kézműves foglalkozás keretében a betyárok jellegzetes dohányzacskóját, bicskatokját is el lehet készíteni. Aki pedig nyomozáshoz, ügyességi játékhoz, netán a betyárruha-próbáláshoz érez kedvet, ezt most ugyancsak megtehetni. Sőt, akár egy „vonatrablásnak” is szemtanúi lehetnek az eseményre ellátogatók. Természetesen nem akad hiány az ismeretterjesztő programokból sem, hiszen a téma több aspektusát feldolgozó programokkal is készülnek.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
 • Időpont: 2018. augusztus 18-19-20.
 • Bővebb információ – Honlap

Nyári Fesztivál – Szent István Napok

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál – Szent István Napok alkalmával a látogatók mintegy 30 produkciót, és a Szent Korona másolatát is megtekinthetik, ráadásul részesei lehetnek a térség legnagyobb halászlevének elkészítésének is.

A rendezvény augusztus 17-én kiállításmegnyitóval kezdődik, amit követően koncertek és előadások egész sora várja az érdeklődőket. A Gyerreksarokban augusztus 20-án reggeltől lesznek programok a legkisebbeknek, s eközben a Mesterségek utcájában a látogatók megismerkedhetnek például a csigatészta-készítés, fafaragás, vagy éppen a mézeskalács-sütés fortélyaival.

Az ünnepi szentmisét háromnegyed kilenctől a Nepomuki Szent János-templomban celebrálja Kapui Jenő mosonmagyaróvári plébános, ezután délig lehet megtekinteni a templomban a Szent Korona másolatát, majd a Szent István szobornál lesz koszorúzás.

Ugyancsak augusztus 20-án, délelőtt a térség legnagyobb halászlevét készítik egy 86 literes óriásbográcsban, majd kora délutántól ismét lesznek koncertek.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Mosonmagyaróvár, Szent István király út
 • Időpont: 2018. augusztus 17-20.
 • Bővebb információ – Facebook

Csongrádi Borfesztivál

A Csongrádon megrendezésre kerülő többnapos rendezvénysorozaton egyaránt találhatnak érdekes programokat azok, akik a borászat szakmai oldala iránt érdeklődnek, és azok is, akik a családdal érkeznek az eseményre. A szőlészeti, borászati témájú előadásokon túl ugyanis lesznek szórakoztató-, kulturális-, sport-, gyermek- és családi programok is. Sor kerül a borlovagok avatására, illetve folklór és könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket, miközben a gyerekek számára a játszóház, a kézműves foglalkozás és a mesejáték nyújthatnak emlékezetes szórakozási lehetőséget.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Csongrád, Fő utca
 • Időpont: 2018. augusztus 17-20.
 • Bővebb információ – Honlap

Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál Vonyarcvashegyen

Idén is megrendezésre kerül a vonyarcvashegyi Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál, ahol négy napon át az ízletes szőlők, különböző fajtájú borok és finom ételek gazdagítják a gasztronómiai kínálatot, míg a kézművesek utcájában változatos termékek közt böngészhetnek a vásári hangulat kedvelői. A rendezvényen több koncert és gyermekműsor is lesz, de aki csemegeszőlő és konténeres csemegeszőlő oltványt szeretne venni, éppenséggel ezt is megteheti.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Vonyarcvashegy, Kossuth utca
 • Időpont: 2018. augusztus 16-20.
 • Bővebb információ – Honlap

SzőlőCsemegeszőlő oltvány vásárlására is lesz lehetőség (Forrás: pixabay.com / Couleur)

Szent István Nap Ópusztaszeren

Augusztus 20-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban ünnepi megemlékezéssel és családi programokkal készülnek. Az egész napos programok keretében neves közéleti személyiségek és ismert előadóművészek közreműködésével emlékeznek meg első szent királyunkról, államalapító uralkodónkról.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Ópusztaszer, Szoborkert 68.
 • Időpont: 2018. augusztus 20.

Bor és Kenyér Ünnepe, Siófok

A siófoki Bor és Kenyér Ünnepén – a város nyári szezonjának legnagyobb fesztiválján – ez évben is találkozhatnak a látogatók a népszerű világzenei irányzataival és hagyományos folklorisztikus értékekkel, továbbá néptánc, családi programok, vásár, népi játékok és gasztronómiai élmények is várják őket. Az évről-évre megtartott programok közt említést érdemel a kenyérszentelés, a város bora választás, valamit a már hagyományossá vált tűzijáték is. Fellép mások mellett Tóth Vera, Deák Bill Gyula, illetve a 100 Tagú Cigányzenekar is.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Siófok, Hajóállomás
 • Időpont: 2018. augusztus 16-20.
 • Bővebb információ –Honlap

Tűzijáték A már hagyományos tűzijáték sem marad el (Forrás: pixabay.com / Christine Aubé)

 Hétrétország Fesztivál Őriszentpéteren

Idén is várja a látogatókat az Őrség egyik legnépszerűbb fesztiválja, a Hétrétország Fesztivál, ahol számos színes program, így például kiállítások, játszóház és fellépők is várják a látogatókat. A tíz napon át tartó eseményen nemcsak a természet közelségébe, de egyúttal a művészetek és a hagyományok világába is belecsöppenhetnek, akik ellátogatnak a programok helyszínére.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Őriszentpéter, több helyszínen
 • Időpont: 2018. augusztus 11-20.
 • Bővebb információ – FacebookHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen