hirdetés
Kultúra

A tirpákok ételeit kínálják kóstolásra a hétvégén Nyíregyházán

A lapcsánka, a sztrapacska, a bivalypaszuly, a vegyes tirpák rétes és a különleges a bundásbokri házinyúl is szerepel a szombaton és vasárnap megtartandó 6. Tirpák Fesztivál, 3. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság étlapján Nyíregyházán.
Rétes Szombaton a szakma, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutathatják be főzőtudományukat a nyíregyháziaknak (By Tom Page - Flickr: IMG_0013.jpg, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32120063)
hirdetés

Szombaton a szakma, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutathatják be főzőtudományukat a nyíregyháziaknak, így a látogatói több tucat étel közül kóstolhatják meg kedvenc ételeiket.

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató Tirpák Fesztivál a népi ízek találkozójával kezdődik szombaton. A programon Nyíregyháza testvérvárosainak delegációi is képviseltetik magukat, így a szlovákiai Eperjesről, a lengyelországi Rzeszówból és Bielsko Bialából, valamint az ukrajnai Ivano-Frankivszkból érkeznek főzőcsapatok a fesztiválra.

A szombati menüben a főzőcsapatok elkészítik például a tengeridarával töltött káposztát, a hagymás-ropogós csülköt, a toroskáposztát, de lesz vadpörkölt, körmös-csülkös pacal, strudli, lapcsánka, kapros harcsagombóc túrós csuszával, birkás töltött, szabolcsi-szatmári töltött káposzta, ludaskása és tarhonyás tanyasi birkapörkölt.

A "különlegesebb" ételek közül a kolompérral (krumpli) berántott bivalypaszuly, a bundásbokri házinyúl murokkal, kukoricakásával, rókagombával, a mákosgubás krémleves, a "sous vide" tarja baconös hagymás raguval, és a lángosos csirketorony kerül az asztalokra. Az édességet kedvelőknek tirpák gyümölcsös süteményeket, almás, meggyes és mákos réteseket, almás porlóst, görhét, szilvás habost és csörögét is kínálnak majd kóstolójegy ellenében a standokon.

A vasárnapi bogrács- és grillbajnokságon civil szervezetek, munkahelyi közösségek sürögnek-forognak majd fakanállal a kezükben. Lesz például cirkás paszulyleves, baconös kelkáposztában sült sajtos rizottó, hamis gulyásleves disznóhúsból, káposztás-fokhagymás-tejfölös-kapros-sajtos lángos, gombapaprikás, Jókai bableves, de a saját sütemények kínálata is elég széles lesz.

A rendezvényen a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium mintegy hatvan tanulója 750 tojásból, 20-20 kilogramm lisztből, dióból és vaníliakrémből, illetve 50 kilogramm almából egy tirpák édességet készítenek el, amelynek kiosztásában az iskola vendéglátás-szervező tanulói fognak segédkezni a Kossuth téren.

Forrás: MTI



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elhunyt Baleczky Annamária

Elhunyt Baleczky Annamária



Változatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégén

Változatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégén



hirdetés
Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplom

Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplom



Felavatták Herczegh Géza jogtudós szobrát a szlovákiai Nagykaposon

Felavatták Herczegh Géza jogtudós szobrát a szlovákiai Nagykaposon



Ma tartják a Magyar fürdőkultúra napját

Ma tartják a Magyar fürdőkultúra napját



hirdetés
hirdetés
Ezen a hétvégén is változatos programok közül válogathatunk

Ezen a hétvégén is változatos programok közül válogathatunk



Új vörös panda érkezett a Szegedi Vadasparkba

Új vörös panda érkezett a Szegedi Vadasparkba



A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen