Kultúra

Színes programok október első hétvégéjén

Október első hétvégéjén igazán sokféle program közül válogathatnak a kikapcsolódni vágyók – ráadásul több helyen most ünneplik az állatok világnapját is, s az ehhez fűződő programok a gyerekek számára is igazán élvezetesek lehetnek.
Állatsimogató Többfelé az állatok világnapjához kötődő programok lesznek (Forrás: pixabay.com / Herbert Aust)

Gyerekeknek zenél a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2018. október 6-án 11 órakor indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Simon Izabella zongoraművész gyerekkoncert-sorozata az Óbudai Társaskörben. A 4-11 éves gyerekeknek szóló hangversenyek meseillusztrációval, festményvetítéssel és meghívott fellépők közreműködésével teljesítik ki a zenei élményt. Az immár negyedik éve futó, a közönséget is bevonó koncerteket Simon Izabella álmodta meg, aki jelenleg is szerkesztője és műsorvezetője a zenei–irodalmi-képzőművészeti matinéknak. A komolyzenei hangszereket is megismertető koncertek után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket és szüleiket, nagyszüleiket.

Műsor:

 • Lisznyai Gábor: Ősz
 • Vivaldi: A négy évszak – Ősz
 • Schumann: 5 darab népi stílusban (1., 2. tétel)
 • Liszt: En rêve – noktürn
 • Haydn: G-dúr zongoratrió – Magyar rondó
 • Bartók: Duók (három részlet)

Szerkesztő, műsorvezető és zongorán közreműködik: Simon Izabella zongoraművész

Meseillusztráció: Kőszeghy Csilla

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Óbudai Társaskör, Budapest, Kiskorona utca 7.
 • Időpont: 2018. október 6., 11.00
 • Bővebb információ – Honlap, Facebook
 • További alkalmak: 2019. január 12., 11.00; 2019. május 11., 11.00

Állatok világnapja a Pécsi Állatkertben

A Pécsi Állatkertben az állatok világnapja alkalmából számos érdekes programmal várják a látogatókat. Így például lesznek kézműves foglalkozások, az állatkert több pontját érintő séták, gyermekkoncert, és egy úgynevezett színvadászat nevű játék is, valamint látványetetéseknek és állattréningnek is szemtanúi lehetnek azok, akik október hatodikán az intézménybe látogatnak.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Pécs, Állatkert
 • Időpont: 2018. október 6.
 • Bővebb információ – Honlap

Villányi Vörösbor Fesztivál

Október 4. és 7. között ismét megrendezik a Villányi Vörösbor Fesztivált, immár 31. alkalommal várják hagyományőrző és vidám programok az eseményre ellátogatókat. A több tízezer látogatót vonzó rendezvényen nemcsak a bor- és gasztrokultúra mutatkozik be, de egyúttal hagyományőrző és művészeti, kulturális programok is lesznek. A többnapos rendezvényen zenei fellépők, bemutatók, tematikus programok és gyermekprogramok is lesznek. Vasárnap a belépés ingyenes, a többi napon eltérő áron elérhetőek a napijegyek, illetve fesztiválbérletet is lehet venni.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Villányi Rendezvénytér
 • Időpont: 2018. október 4-7.
 • Bővebb információ – Facebook

VörösborA kiváló borok mellett szórakoztató programok is akadnak majd (Forrás: pixabay.com / Dirk Wohlrabe)

Káposztás ételek napja Demjénben

Október hatodikán rendezik a Káposztás Étkek Napja nevű gasztronómiai programot Demjénben, ahol egyebek mellett káposztás rétessel, demjéni töltött káposztával, szabolcsi-féle töltött káposztával és vadhúsos torossal ismerkedhetnek meg a látogatók. Emellett henna- és csillámtetoválás, kézműves foglalkozások és színpadi programok is lesznek.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Demjén
 • Időpont: 2018. október 6.
 • Bővebb információ – Facebook

Siófoki Halfesztivál

Noha az ősz már beköszöntött, kár volna a jövő nyárig búcsút inteni a Balatonnak – annál is inkább, mert továbbra is akadnak ígéretes programok a magyar tenger partján. A Siófoki Halfesztivál például a korábbi években is számos, a kulturális és gasztronómiai programok iránt érdeklődő látogatót vonzott. A rendezvényen – amelynek „főszereplői” természetesen a halak – most is elmerülhetnek a résztvevők a gasztronómiai élményekben, s főzőversenyek és bemutatók, családi programok és kulturális események gondoskodnak a tartalmas kikapcsolódásról. Fellép mások mellett a Bikini, az Ismerős Arcok és a Brains is.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Siófok, Fő tér
 • Időpont: 2018. október 5-7.
 • Bővebb információ – Facebook

HalételA halaké a főszerep a Siófoki Halfesztiválon (Forrás: pixabay.com / RitaE)

Zalakarosi Jazzfesztivál

A zalakarosi Gyógyfürdő téren a Jazzfesztivál látogatói remek zenével, ízletes ételekkel, valamint kiváló borokkal találkozhatnak, emellett a téren a rendezvény ideje alatt kirakodóvásár, kézműves bemutatók és borházak is bemutatkoznak.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.
 • Időpont: 2018. október 6.
 • Bővebb információ – Facebook

Állatok világnapja a Tisza-tavi Ökocentrumban

Október ötödikén emlékeznek meg az állatok világnapjáról a Tisza-tavi Ökocentrumban, ahol ez alkalomból a napi látványetetéseken felül az ott élő állatok különleges bőségtálakat kapnak, a különleges látványetetéseknek pedig a látogatók is tanúi lehetnek. Mások mellett az aranysakálok, az óriásteknős és a vidrák is részesülnek az ínyenc falatokban, míg a tokfélékhez látványos merülés során juttatja el az Ökocentrum búvára a csemegéket.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Poroszló, Kossuth u. 41.
 • Időpont: 2018. október 5.

VidraLátványetetésekkel készülnek az Ökocentrumban az állatok világnapjára (Forrás: pixabay.com / Claudia Peters)

27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Október ötödikén, pénteken kezdődik a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, ahol a közönség nemzetközi és magyar világsztárokkal, premierekkel és formabontó köztéri programokkal is találkozhat.

Az MTI beszámolója szerint a fesztivál nyitónapján nyílik Salla Tykkä, a kortárs finn multimédia- és fotóművészet egyik jelentős alakjának első önálló magyarországi kiállítása a Ludwig Múzeumban. Tykkä önéletrajzi ihletésű, első pillantásra mindennapi élethelyzeteket feldolgozó kisfilmjei és fotói egyszerre meghökkentőek és elgondolkodtatóak – olvasható a fesztivál szervezőinek közleményében.

A CAFe Budapest nyitókoncertjén a Müpában fellép a 2006-ban létrehozott Sinfonietta Riga, amely minden műfajban otthonosan mozog a barokktól a modern zenéig. A kortárs balti zenébe bevezető koncert szólistája Kristaps Bergs csellista lesz.

Harmadik alkalommal rendezik meg péntektől a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, amelyen idén az oláh cigány énekes kultúra kap nagy hangsúlyt.

Fellép többek között Lakatos Mónika, Mitsoura Mónika, a Kanizsa Csillagai, a Romano Drom, Gili Yalo, a Tuuletar, Tcha Limberger és a Ternipe is. Először ad Budapesten koncertet a Ladysmith Black Mambazo, együtt lép színpadra a Muzsikás és a lengyel Muzykanci.

Világpremierre készül a CAFe Budapest keretében a The King's Singers, amely Gyöngyösi Levente magyar zeneszerző új művét szólaltatja meg a fesztiválon.

Október 15-én Bartók Béla és Kurtág György zenei világába kalauzolja el a közönséget Várjon Dénes zongoraművész, a Bécsi Filharmonikusok csellistája, Varga Tamás budapesti szólóestjét pedig Kodály Zoltán Szólószonátája köré építi fel.

A Szeged Trombone Ensemble és a Studio 5 Aki szépen tubáskodik című koncertjén a harsonákra írt, ősbemutatóként felhangzó darabok között Varró Dániel olvassa fel verseit.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ különleges szabadtéri installációval emlékezik 105 éve született névadójára az Erzsébet téren, Márkus Sándor "városi vadászlese" szintén a fesztivál első napján debütál a Madách téren.

A közlemény kitér arra is: elindult a 3. Magyar Klipszemle internetes közönségszavazása, a kezdeményezésre idén rekordszámú nevezés, 665 klip, közel negyven órányi videóanyag érkezett. A szemle győzteseit október 11-én az Anker'tben jelentik be.

A legfontosabb információk:

 • Időpont: 2018. október 5-21.
 • Bővebb információ - Facebook, Honlap 

Állatok Világnapja a NOÉ Állatotthonban

A Noé Állatotthonban október hetedikén emlékeznek meg az állatok világnapjáról, ahol emellett kitüntetett szerepet kap a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása is. Szórakoztató programokkal is készülnek, így aztán színpadi fellépők, falmászás, korongozás, kézműves programok, arcfestés, játékos vetélkedő, óriás ugrálóvár, próbalovaglási lehetőség (gyerekeknek), tombola és különböző hasznos bemutatók is lesznek majd.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: NOÉ Állatotthon (Budapest, XVII. kerület, Csordakút utca vége)
 • Időpont: 2018. október 7.
 • Bővebb információ – Facebook
 • Belépő: felnőtteknek 500 Ft (a NOÉ Állatotthon rehabilitációs kennelsorának építésére fordítják a befolyó összeget), gyerekeknek ingyenes.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen