Kultúra

Változatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégén

Az októberi hosszú hétvégén is bőven van miből válogatnia azoknak, akik tartalmasan, érdekes rendezvényeket látogatva szeretnék eltölteni ezt a néhány őszi napot.
Ősz Péntektől hétfőig számos érdekes, jobbára őszi hangulatú program közül válogathatunk országszerte (Forrás: pixabay.com / Ylanite Koppens)

Csipkebogyó Fesztivál Szarvaskőn

Szarvaskőn a Csipkebogyó Fesztivál alkalmával a helyi hagyományok szerint készülő csipkelekvár főzéséből kaphatnak ízelítőt a látogatók, s emellett szórakoztató programok, csipketea, forralt bor, egész napos kézműves bemutatók, falukerülő túrák, játszóház, továbbá kistermelői- és népművészeti termékek vására is várja őket október 21-én.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Szarvaskő, Ófalu
 • Időpont: 2018. október 21.
 • Bővebb információ – Facebook

CsipkebogyóSzarvaskőn a csipkebogyóé lesz a főszerep (Forrás: pixabay.com / ndemello)

Csabai Kolbászfesztivál

Idén már 22. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, ahol több népszerű zenekar és előadó is fellép, így például a Punnany Massif, a Csík Zenekar – Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Balkan Fanatik, Majka, a Magna Cum Laude, Freddie, a Neoton Familia, Kovács Kati, a Kowalsky meg a Vega, a Pa-Dö-Dő, Horváth Tamás, valamint Rúzsa Magdi. Emellett természetesen most is lesz kolbászkészítő verseny, de népi játszótérrel, virtuális kerékpározással, tombolával, játszóházzal, disznóvágás bemutatóval és más programokkal is várják a különböző korú látogatókat.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Békéscsaba, Gyulai út 44
 • Időpont: 2018. október 19-22.
 • Jegyárak: 6 éves kor alatt a belépés ingyenes, a napijegyek ára elővételben 2500-3000 forint (a dátum függvényében), és bérlet vásárlására is lehetőség van.
 • Bővebb információ – Honlap

KolbászTöbb napon át várja színes programokkal a látogatókat a Csabai Kolbászfesztivál (Forrás: pixabay.com / jacqueline macou)

Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál, Tata

Ez év őszén is megrendezik a tatai Öreg-tó partján a Nagy Halászfesztivált a Kastélytéren. A háromnapos rendezvényen a gasztronómiai élmények mellett interaktív bemutatók is várják a látogatókat, akik így többet megtudhatnak a halfogás történetéről és tudományáról, valamint a vizek világába is belecseppenhetnek rövid időre az utazó akváriumnak köszönhetően, míg a hagyományos halászati eszközök révén megismerkedhetnek a régmúlt idők halászszokásaival. A gyerekeknek emellett a vidámparknak, légvárnak, trambulinnak és mobil játszóháznak köszönhetően a szórakozásra is lehetőségük adódik, miközben különböző fellépők és előadók is színesítik a programok sorát.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Tata, Kastélytér, tóparti sétány
 • Időpont: 2018. október 19-21.
 • Jegyárak: A pénteki napon a belépés ingyenes, azon felül az egynapos belépő 1500, a kétnapos pedig 2000 forint. (Tata Kártyával a belépő 1.000 Ft)
 • Bővebb információ – Facebook

Szoboszlói Szüreti Mulatság

Hajdúszoboszlón október 20. és 22. között rendezik meg a gasztronómiai és egyéb programokat felvonultató Szoboszlói Szüreti Mulatságot. A rendezvényen a kiváló magyar borok bemutatása mellett a szüretelés hagyományával is megismerkedhetnek a látogatók, akik különböző amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, illetve ismert magyar előadóművészek műsorát is megtekinthetik.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
 • Időpont: 2018. október 20-22.
 • Bővebb információ – Facebook

SzőlőHajdúszoboszlón október 20. és 22. között rendezik meg a gasztronómiai és egyéb programokat felvonultató Szoboszlói Szüreti Mulatságot (Forrás: pixabay.com / Couleur)

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál

Hortobágyon a régi népszokás hagyományainak megfelelően a hideg idő beálltával az állatokat a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre hajtják be, s a hétvégén ez a népszokás elevenedik meg – ráadásul a daruvonuláshoz kapcsolódó programok is várják majd a látogatókat a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál. A rendezvényen ismeretterjesztő előadások, zene- és táncbemutató, táncház, kézműves foglalkozások, hagyományos ételkóstolók csillagászati bemutató, bográcsos ételek, szakvezetéses túrák és „darujátékok” is lesznek.

„A behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon október 20-án a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állataik rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk”

– írják az esemény Facebook-oldalán.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Hortobágy, Petőfi tér 13.
 • Időpont: 2018. október 20-21.
 • Bővebb információ – Facebook

SzürkemarhaHortobágyon a régi népszokás hagyományainak megfelelően a hideg idő beálltával az állatokat a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre hajtják be (Forrás: pixabay.com / Csaba Nagy)

Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya-napi Vásár Kőszegen

A rendezvényen Kőszegnek és vonzáskörzetének a jellegzetes, őszi ízeit kóstolhatják meg a látogatók, így például mézeskaláccsal, helyi borokkal, kürtőskaláccsal és mézekkel is találkozhatnak. A környéken élők a hozott süteményeikkel versenybe is szállhatnak, majd ezeket a finomságokat is meg lehet vásárolni, a befolyó összeget pedig jótékony célra ajánlják fel. A vásáron fazekas termékeket és gyertyákat is lehet venni, s mindeközben amatőr művészeti együttesek előadásai színesítik a programot.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Kőszeg, több helyszín
 • Időpont: 2018. október 21-22.
 • Bővebb információ – Facebook

MézeskalácsA környéken élők a hozott süteményeikkel versenybe is szállhatnak, majd ezeket a finomságokat is meg lehet vásárolni, a befolyó összeget pedig jótékony célra ajánlják fel (Forrás: pixabay.com / Jannislontheo)

Szüreti Fesztivál Balatonfüreden

Balatonfüreden látványos szüreti felvonulás, borlovagrend avatás, kulturális és gasztronómiai programok, valamint vásár várja azokat, akik ellátogatnak a Füredi Szüretre október 19. és 22. között. A rendezvény napjain 10-22 óra között borfalu és kézműves vásár lesz a Kisfaludy Színpad mellett, a hagyományos felvonulás pedig szombaton, 14 órakor indul a a Vásárcsarnok parkolójából a Kisfaludy Színpadig.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Balatonfüred, Tagore sétány, Kisfaludy Színpad, Kisfaludy Galéria, Szent István tér, Vaszary Galéria
 • Időpont: 2018. október 19-23.
 • Bővebb információ – Honlap

SzőlőA hagyományos felvonulás szombaton, 14 órakor indul a a Vásárcsarnok parkolójából a Kisfaludy Színpadig (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)

Tárcsás Ételek Fesztiválja

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Bogácson, a Cserépi úti pincesoron a Tárcsás Ételek Fesztiválját, ahol ismét lesz főzőverseny és főzőbemutató is. A gasztronómiai programok mellett más érdekes programok is várják a látogatókat, így például hagyományőrző előadók, fegyverbemutató, ragadozómadár-bemutató, népi játszóház, népi játszótér, kosárfonás, íjászat, pónilovaglás, illetve kézműves kirakodóvásár.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Bogács, Cserépi úti pincesor
 • Időpont: 2018. október 20.
 • Bővebb információ – Facebook


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen