Kultúra

Meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező

77 évesen, Rómában meghalt Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmrendező, akit a közönség egyebek mellett az Utolsó tangó Párizsban, illetve Az utolsó császár című filmek révén ismerhet.
Gyertyaláng Meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező (Forrás: pixabay / Bernardo Bertolucci)

Az olasz filmes 1941-ben született Parma városában, legismertebb filmjei közé tartozott – a fentiek mellett – A megalkuvó, az Álmodozók, valamint az Oltalmazó ég is.

Bertolucci karrierjét Pier Paolo Pasolini rendező-asszisztenseként kezdte, az 1961-es A csóró című filmen dolgoztak ekkor együtt. Első filmjét, az 1962-es A kaszást huszonegy évesen rendezte.

Az utolsó császárért két Oscart is elnyerő (egyet a film rendezéséért, egyet a forgatókönyvíróként betöltött szerepéért) rendezőt a bátor vizuális stílus jellemezte, és többen Az utolsó tangó Párizsban c. filmben megjelenő erőteljes szexuális tartalom serkentette vita nyomán is hallhattak róla. Legutolsó filmje, az Én és te premierje 2012-ben volt a Cannes-i Filmfesztiválon.

A BBC-nek egy szóvivő megerősítette, hogy a rendező rövid betegség után, rákban hunyt el.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen