Kultúra

Majdnem 800 évre nyúlik vissza a betlehem-állítás hagyománya

Úgy tartják, szinte pontosan 795 éve, 1223 karácsonyán vette kezdetét a betlehemi jászol állításának szokása. Ekkor a hagyomány szerint Assisi Szent Ferenc kezdeményezésére az olaszországi (itáliai) Greccióban valódi állatokkal és élő emberek közreműködésével emlékeztek meg Jézus születéséről, s az első betlehemi jászol varázsa olyannyira magával ragadta az embereket, hogy a leírások szerint a sok érkező ember fáklyáinak fénye valósággal bevilágította az éjszakát.
Betlehem Napjainkban már gyakran találkozhatunk betlehemekkel a köztereken is, igaz, már nem minden esetben törekszenek ezek eseté (Forrás: pixabay.com / Ingrid)

Assisi Szent Ferenc a karácsonyt, mint Jézus születésének ünnepét különösen is nagy becsben tartotta, és az ünnepek ünnepének tartotta. Erről több, a rendalapító életéről szóló feljegyzés is tanúskodik, amelyek egyikét – a grecciói betlehemi jászol történetéhez hasonlóan – Celanói Tamás jegyezte fel. Eszerint egy olyan évben, amikor karácsony napja péntekre esett, arról beszélgettek, hogy szabad-e ezen a napon húst enni, vagy sem. (A kérdés azért merült fel, mert a péntek Jézus szenvedésének és kereszthalálának emléknapja, s így többen feltehetőleg amellett érvelhettek, hogy azon a napon is böjtölni kellene.) Ferencnek azonban határozott véleménye volt, hogy a péntek nem „írja felül” az ünnepet, és úgy fogalmazott:

„Vétkezel, testvér, ha pénteknek mondod azt a napot, melyen a 'Gyermek született nékünk'. Ellenkezőleg, azt kívánom (...), hogy ezen a napon még a falak is húst egyenek; mivel pedig ez nem lehetséges, legalább kívülről kenjék be őket”.

Emellett szerette volna, hogy ezen a napon a gazdagok megvendégeljék a szegényeket és éhezőket, a szamarak és ökrök elé pedig – amely állatok a betlehemi jászolhoz köthetők – a szokottnál több abrakot és szénát kapjanak. Mi több, szorgalmazta volna azt is, hogy aki csak teheti, gabonát és magvakat szórjon az útszélekre, hogy

„ezen a nagy napon a madarak, s főleg pacsirta nővéreink bőséges eledelhez jussanak”.

Szent Ferenc Greccióban, Giotto festményeSzent Ferenc Greccióban, Giotto festménye (By Giotto di Bondone - Giotto di Bondone, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93851)

Úgy tartják, az első betlehemi jászol állítása is Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki 1223-ban egy Greccio melletti barlangban rendezte be azt, ezzel felelevenítve Jézus születését. Ezzel kapcsolatban ő maga – Celanói Tamás szerint – úgy fogalmazott:

„Meg akarom ugyanis eleveníteni a betlehemi kisded emlékezetét, és tulajdon testi szemeimmel akarom szemlélni gyermeki korlátoltságának kényelmetlenségeit, látni akarom, hogyan helyeztetett a jászolba és hogyan feküdt az ökör és a szamár előtt a szénán”.

A leírás szerint karácsonykor sokfelől indultak útnak az emberek a jászolhoz a környékről és távolabbról is, és aki csak tehette, gyertyával, fáklyával érkezett, majd énekszóval, „újult örömmel örültek a titok megismétlődésének”. A hagyomány úgy tartja, ekkor élő szamarak és ökrök, valamint emberek működtek közre a betlehemi jászol létrehozásában.

1223. karácsonyának éjjelén a hagyomány szerint egy férfi látomásában „egy élettelen gyermeket látott feküdni”, majd pedig életre kelni, amivel kapcsolatosan Celanói Tamás életrajzainak egyikében az olvasható:

„...nem is volt egészen alaptalan ez a látomás. Mert lám, a kisded Jézus sokak szívében egészen feledésbe merült; most ellenben Isten kegyelméből szolgájának, Szent Ferencnek segítségével megint életre támadt, és kitörölhetetlenül mélyen belevésődött az emberek emlékezetébe”.

Élő betlehemHelyenként napjainkban is találkozhatunk élő betlehemekkel is (By Jeanne boleyn - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5824871)

A keresztények számára az advent időszaka ma is lelki készülődést jelent, amelyben a betlehem-állítás szokása adott esetben ahhoz segíthet hozzá, hogy felelevenítse Jézus születését, így hozzásegítve az embereket ahhoz, hogy az ő szívükben is „megszülethessen” Krisztus.

Ferenc kezdeményezésére maga III. Honoriusz pápa is áldását adta, az évek során pedig szokássá vált az is, hogy a ferences rendi szerzetesek a nép előtt betlehemes misztériumjátékokat adjanak elő.

Itáliában száz éven belül olyannyira népszerűvé vált a szokás, hogy a legtöbb templomban karácsonykor valamilyen formában megtalálható volt a betlehemi jászol, jóllehet az élő emberi és állati szereplők helyébe gyakran már kisebb-nagyobb szobrocskák léptek. Érdekesség, hogy az ilyen műtárgyak egyik nagy gyűjtője volt III. Károly spanyol király is, Nápolyban pedig több kézműves és iparművész is „szakosodott” a betlehemi szobrok elkészítésére; olyannyira, hogy – a Múlt-kor cikke szerint – olykor egész utcákat foglaltak el a mesterek.

A történelmi Magyarországon a 18-19. században Selmecbányán és környékén készültek sokalakos betlehemek, míg a nagy méretű templomi betlehemeket hazánkban elsőként a dunántúli Vörsön építették 1948-cal kezdődően.

Napjainkban a karácsonyt megelőző hetekben sokfelé, akár utcákon, köztereken bevásárlóközpontokban is találkozhatunk betlehemekkel, sőt, néhányan akár otthonukban is állítanak egészen apró betlehemeket.

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen