Kultúra

Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programok

Noha a szombat ezen a héten munkanap, azért ezen a „rövidke” hétvégén is akadnak programok az ország több pontján.
Advent Az országban többfelé lesznek különböző programok (Forrás: pixabay.com / Anastasia Borisova)

Adventi Kastélynapok

Számtalan adventi programmal várja a látogatókat az ünnepi díszbe öltöző Gödöllői Királyi Kastély december 15-én és 16-án. A régi idők karácsonyainak hangulatát felidéző rendezvényen lesz egyebek mellett kézműves vásár és ajándékkészítés, de ünnepi finomságok és interaktív meseelőadások is várják az érdeklődőket.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély
 • Időpont: 2018. december 15-16.
 • Bővebb információ – Honlap

Vegan Sunday Christmas Market

Több kiállító és program is várja a Vegan Sunday Christmas Market-re ellátogatókat, akik egyebek mellett ízletes ételekkel, karácsonyi desszertekkel és édességekkel, kézműves termékekkel, házilag készített szappanokkal és ékszerekkel, valamint több más ajándéknak való dologgal találkozhatnak majd. Ezek mindegyike „szigorúan” vegán a szervezők szerint. Mindemellett workshop terek és előadások is lesznek.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Budapest, Paulay Ede utca 33.
 • Időpont: 2018. december 16.
 • Bővebb információ – Facebook

Adventi vasárnapok a Várkert Bazárban

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Várkert Bazárban az immár hagyományosnak tekinthető adventi programsorozatot, amely december másodikától kezdődően várja a látogatókat. December 16-án a délelőtti programok között szerepel egyebek mellett a Grimm-busz Színház előadása, Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesekoncertje, valamint több kézműves foglalkozás is, majd este a Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínházi előadását lehet megtekinteni.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Várkert Bazár
 • Időpont: 2018. december 16.
 • Bővebb információ – Facebook

Gyulai városi advent

Ez évben is megrendezik Gyulán a városi adventet, amelynek keretében már december másodikától a terek kivilágításával, a fák feldíszítésével, valamint vasárnap délutánonként műsorral várják a látogatókat. Ezen a vasárnap délutánon a Körös Táncegyüttes adventi műsorát, Hevesi Imre ünnepi gyermekműsorát, valamint Elek Tibor irodalomtörténész ünnepi gondolatait tekinthetik, illetve hallgathatják meg az érdeklődők. Ezután 16 óra 45 perctől gyertyagyújtás, majd 17 órától a református templomban – a Magvető Református Általános Iskola és Óvoda közreműködésével – adventi istentisztelet és ünnepi műsor várja az érkezőket. A nap folyamán lesz népművészeti vásár is.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Gyula, Harruckern tér
 • Időpont: 2018. december 16.

Adventi hangverseny a martonvásári kamarakoncert-sorozat keretében

Adventi hangversennyel folytatódik a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarakoncert-sorozata december 15-én a martonvásári Brunszvik-kastélyban.

Az Erkel Ferenc által alapított, idén 165 éves Budapesti Filharmóniai Társaság kamarasorozatának délutáni koncertjein minden alkalommal más hangszer kerül a középpontba. Advent harmadik hétvégéjén a fuvoláé lesz a főszerep, segítségével Beethoven, Haydn és Bach művei mellett többek között Kodály Zoltán Karácsonyi pásztortánca is elhangzik. A műsorszámok között Windháger Ákos művelődéstörténész mesél érdekességeket a zeneszerzőkről és a korabeli karácsonyi szokásokról - közölték a szervezők az MTI-vel.

A műsorban közreműködik Balog Evelin, Ittzés Zsuzsanna, Menyhárt Zsuzsanna és Gjorgjevic Dóra (fuvola), Dallos Erika (zongora) és Zemlényi Eszter (ének).

A martonvásári Brunszvik-kastély és a körülötte elterülő 70 hektáros angolkert 65 évvel ezelőtt, 1953-ban került a Magyar Tudományos Akadémia kezelésébe. A hamarosan nyíló Agroverzum Tudományos Élményközpont létrejötte lehetőséget teremtett arra, hogy a klasszikus zene a tematikus hétvégéken visszaköltözzön a kastély falai közé.

A 65 és a 165 év egybecsengésén túl Ludwig van Beethoven személye is összeköti a kastélyt és a Filharmóniai Társaságot. Beethoven többször járt barátjánál, későbbi mecénásánál, Brunszvik Ferencnél, valamint gyengéd szálak fűzték Brunszvik Jozefinhez. Erkel Ferenc nagy tisztelője volt Beethoven munkásságának, akinek szinte minden szimfóniáját a Filharmóniai Társaság koncertjein hallhatta első ízben a magyar közönség. Decemberi 15. Beethoven feltételezett születésnapja is, hiszen csak a keresztlevele maradt fent, amely december 16-i keltezésű. (MTI)

Vácrátóti Mézeskalácsfalu a Mindenki karácsonya rendezvényen

Az adventi időszakban idén is felépül Vácrátóton a mesebeli Mézeskalácsfalu, amelyet először a Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényen lehet majd megtekinteni december 15-én - tájékoztatta a Pest megyei település polgármestere az MTI-t.

Spiegelhalter László elmondta, hogy a mézeskalács házak mellett a rátóti csikótojást, a vácrátóti népviseletet is megformázták süteményből. Emellett megelevenedik a Hófehérke és a hét törpe története is.
Kiemelte, hogy mindezek mellett a Mézeskalácsfalu idén kiegészül a Szentfölddel és Salamon király templomának süteményből készült másával.
A polgármester beszámolt arról, hogy a Mézeskalácsfalu épületeit, alkotóelemeit az elmúlt három hétben sütötték meg a helyiek 50 kilogramm lisztből, 15 kilogramm mézből 40 kilogramm cukorból és 250 tojásból.

Spigelhalter László hozzátette, hogy az ötödik alkalommal felépülő Mézeskalácsfalut először a jövő szombati Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényen lehet megnézni, utána pedig december 20-ig lesz látható a helyi plébánián, ahol Beer Miklós váci megyés püspök is megtekinti az alkotást. A Mézeskalácsfalut figuráit egyébként jótékonysági céllal értékesítik, a bevételből a helyi óvodát támogatják. (MTI)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen