Kultúra

Ezen a téli hétvégén is akadnak érdekes programok az ország különböző pontjain

Január második hétvégéjén az igazán hideg, téli idő ellenére is érdemes lehet kimozdulni otthonról, hiszen az ország több pontján is várnak különböző érdekes, tartalmas programok.
Tél Nem kell, hogy a hideg idő visszariasszon a kikapcsolódástól! (Forrás: pixabay.com / StockSnap)

Sasnap a Jászberényi Sasközpontban

Január 12-én, immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Sasnap nevezetű rendezvény a Jászberényi Sasközpontban a XV. Országos Sasszinkron alkalmából. A természetbarátok az eseményen megismerkedhetnek a sasközpontban látható madarakkal és vadmacskával, valamint lesz ragadozómadár- és méregkereső kutyás bemutató is. Az érdeklődők részt vehetnek sasszámlálással egybekötött szakvezetett túrán, valamint filmvetítésen is.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Sasközpont – Jászberény, 5100
 • Időpont: 2019. január 12.
 • Bővebb információ – Facebook

Zúzmara félmaraton és futófesztivál

Azok számára, akiket a tél sem állít meg, vagy akik téli viszonyok között is próbára tennék magukat, nagyszerű lehetőséget jelenthet a Zúzmara félmaraton és futófesztivál, ahol többféle távon is lehet indulni – így 21, 10 és 5 kilométeres alaptávon, valamint az alábbi kombinációkban:

 • 5+21+10 km;
 • 21+10 km;
 • 5+21 km;
 • 5+10 km.

Az útvonal a Hungexpo és a Kincsem Park területén halad, s egyaránt találkozhatnak a résztvevők aszfaltos, betonos és füves szakaszokkal, de természetesen a télies útviszonyok akár jeges, havas szakaszokat is tartogathatnak.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Hungexpo, Budapest, Albertirsai út 10.
 • Időpont: 2019. január 13.
 • Bővebb információ – Facebook

Jégvirágtól Borvirágig Fesztivál

Ez évben is megrendezik a Monori Pincefaluban a Jégvirágtól Borvirágig Fesztivált, ahol a főszerep ez alkalommal is a forralt boré lesz. Noha a nagy hidegben önmagában már a forralt borok is kellő vonzerővel bírhatnak, emellett az eseményen több ismert fővárosi és helyi ételkészítő mester mutatja majd be az ízletes eledeleket. A rendezvény látogatói tizenhárom helyszínen kóstolhatják a helyi boros gazdák hagyományos és különleges ízesítésű forralt borait, illetve a szakácsok ételízlelőit.

A legfontosabb információk:

 • Helyszín: Monori Pincefalu, az Orbán szobor környéke
 • Időpont: 2019. január 12.
 • Jegyár a helyszínen: 8 500 Ft / fő
 • Bővebb információ – Facebook

Forralt borA forralt borok különösen jól esnek a téli hidegben (Forrás: pixabay.com / Ana Zinsli)

SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál

Ez évben huszadik alkalommal rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált, ahol a közönség huszonkét koreográfiát láthat majd. A rendezvénnyel szeretnék a kezdő és tapasztalt alkotókat, táncosokat újabb alkotásaik bemutatására bátorítani. Az MTI is beszámolt a mai napon kezdődő eseményről:

Az Orkesztika Alapítvány idei, jubileumi fesztiválját négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatták be jelentkezésüket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál lehetőséget teremt az alkotóknak, hogy művészi elképzelésüket szabadon bemutathassák. Azok a résztvevők, akik a jelölőkörökön nyújtott teljesítményük alapján továbbjutottak a versenyprogramba, személyes szakmai visszajelzést kapnak a zsűritől, ezzel segítve önálló alkotói fejlődésüket. A legjobb produkciók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat.

A versenyprogram legjobbjait a fesztivál záró napján a SzólóDuó 2019 Gálaesten, január 12-én láthatja majd a közönség.

Idén mintegy 70 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri a programba került 22 produkciót, amelyek január 10. és 11. között a MU Színházban mutatkoznak be.

A gálaesten ismét láthatók lesznek az idei év legjobb produkciói, emellett a Magyar Mozdulatművészeti Társulat részleteket ad elő a 7 Fő Bűn című előadásából. A fesztivál vendégelőadója lesz továbbá Anna Piotrowska, Egyed Bea és Feledi János is.

A 20. jubileumi SzólóDuó Fesztivált az alapító, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Fenyves Márk emlékének szentelik, így a fesztivál minden napján bemutatnak egy-egy koreográfiát, amelyet a sztárfellépők a mozdulatművész munkásságából inspirálódva, rá emlékezve készítettek el.

A fesztivált kísérő programok között szerepelnek olyan nyitott, szakmai beszélgetések, amelyeken az alkotók visszajelzést kaphatnak a szakma képviselőitől és a közönségtől egyaránt, délelőttönként pedig az Orkesztika Alapítvány - MOHA-Mozdulatművészek Házában szakmai workshop keretében Anna Piotrowska kurzusára várják a profi és kezdő táncosokat. (MTI)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen