hirdetés
Nemzetközi

Turkish journalists charged with spying over weapons report

Török újságírókat vádolnak kémkedéssel

Két kiemelkedő török újságírót vádolnak kémkedéssel, amiért közzétettek egy felvételt, melyen – szerintük legalábbis – a török titkosszolgálat emberei járművekkel fegyvereket szállítanak iszlamista lázadók támogatására. A két férfi, amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, életfogytig tartó szabáságvesztésnek nézhet elébe. A nyilvánosságra hozott anyag nagy port kavart politikai körökben, a két újságíró ellen a feljelentést maga az elnök tette. Törökországot egyébként világszerte sokan bírálják a szólásszabadság megsértése miatt. Míg az újságírók szerint a felvételen szereplő járművek iszlám szélsőségesek támogatására szolgáló fegyvereket szállítanak, addig a török kormány úgy nyilatkozott, hogy azokat a Szíriában található, török nyelvet beszélő kisebbségi csoport, a türkmének megsegítésére szánták. Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanakkor „igen kemény büntetést” helyezett kilátásba mindazokkal szemben, akik a kérdéses agyagot nyilvánosságra hozták, valamint a hozzá tartozó történetet megírták. Az egyik érintett újságíró azzal magyarázta a felvétel nyilvánosságra hozatalát, hogy szerinte a történelem tele van olyan esetekkel, mikor a vezetők bizonyos, fontos információkat titokban szeretnének tartani – ezek ellen tenni szerinte egyet jelent a közjó előmozdításával.
Two prominent Turkish journalists have been charged with espionage after alleging that Turkey's secret services sent arms to Islamist rebels in Syria.
hirdetés
Can Dundar és Erdem Gul Can Dundar és Erdem Gul (Forrás: bbc.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen