Nemzetközi

Economiser l’eau, un réflexe indispensable en Australie

Ausztrália a vizet mentené

Ausztrália számára égető fontosságú az ivóvíz készletek, sőt, a természetes területeken lévő mindenféle víz megőrzése, megmentése. Az utóbbi évtized sokasodó bozóttüzei a szakértők szerint azért jelenhettek meg a tapasztalt mértékben, mert a környéken fogyóban van a természetes víz mennyisége. A bozóttüzek minden évben több tízezer hektárnyi területen pusztítanak, s nem ritkán emberek által lakott kisebb-nagyobb területeket is elérnek. Az 1996 és 2010 közötti aszály ráadásul sokak szerint az „évezred aszálya” volt, mely mihamarabbi cselekvésre kényszerítette a hatóságokat. Az 1990-es évek közepe óta az Ausztráliában a szokott esőzések mintegy 15 százalékkal maradtak el a korábbi adatoktól, 25 százaléknyi mennyiségű eső pedig az őszi évszak elején maradt el, mikor a bozóttüzek a leginkább jellemzőek. Nyugat-Ausztrália területén újabb aggályokat vet fel az előrejelzés, miszerint a folyók hozamának 50 százalékos csökkenése lehet megfigyelhető az elkövetkezendő nyolcvan esztendőben. Ausztrália környezetvédelmi állapota arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy a lehető leghamarabb igyekezzenek minél több vizet megóvni, így például a lakosság által felhasznált, a mellékhelyiségben lehúzott vízzel is könnyűszerrel spórolni lehetne, hiszen erre a célra pazarlás tiszta ivóvizet felhasználni – a fürdéshez már korábban használt víz, valamint az esővízgyűjtőkbe hulló csapadék is tökéletes lenne erre a célra. Közben az iskolákban is szemléletformáló alkalmakat szerveznek: a műanyag és alumínium csomagolások és dobozok helyett például papírzacskókban is vihetnék a tízórait a tanulók. Egy, a Párizsi Klímakonferencián részt vevő kutató ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztrália az egész világon kiemelkedő teljesítményt produkálhat a globális klímaváltozás késleltetésében, hatásainak csökkentésében.
Economiser l’eau en Australie est un réflexe de chaque instant. Dans le bush, où chaque année, des feux ravagent des dizaines de milliers d’hectares, mais également dans les villes.
Ausztrália aszály Egyre növekvő problémát okoz az aszály Ausztráliában (Forrás: businessinsider.com.au)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen