hirdetés
Nemzetközi

سلمى الماجدي "أيقونة التغيير" لدى المرأة السودانية

Női férficsapat futballedző Szudánban

Szudánban most különös érdeklődésnek örvend a foci, jobban mondva a Nasr meccsei, melyet sokan kizárólag azért követnek, mert a csapat edzője nő. A poros futballpálya és az ülőhelyek hiánya ellenére a közönség lelkesen és egyenlőre még döbbenettel nézi a meccseket. A 25 esztendős Selma al-Māğidï, aki már gyermekkora óta erre a szakmára vágyott, az első női férficsapat futballedző Afrikában és az arab világban. Álma megvalósítása társadalmi és vallási korlátozások miatt nem volt egyszerű. S annak ellenére, hogy szüleitől, a futballklubtól és a szurkolók egy részétől jelentős bíztatást és támogatást kapott, még mindig sok ellenséges kollegával és társadalmi kritikával kell szembenéznie. Selma, aki a szudáni főváros, Khartoum egyik szegénynegyedében nevelkedett, maga is játszik a kormány és a vallási vezetők által szigorúan ellenőrzött egyetlen szudáni női focicsapatban. A csapat kapitánya, Sara Edward meglátása szerint a csapat helyzete néhány évvel ezelőtt, Dél-Szudán önállóvá válása előtt sokkal jobb volt, mert kedvezőbb volt a törvényi háttér, nagyobb volt a támogatottság, s így a csapat még egy külföldi bajnokságon is részt vehetett. Szudánban több liberális, női egyenjogúságért küzdő mozgalom létezik, melyek rend szerint az iszlám alapú hatalom korlátaiba ütköznek. Az aktivisták számára Selma eredménye új horizontokat nyithat a nők jogaiért folytatott harcban, s valódi társadalmi változás elindítója lehet.
يحرص العشرات من محبي كرة القدم في السودان على متابعة مباريات فريق النصر الذي يلعب في الدرجة الثالثة في الدوري السوداني لسبب وحيد وهو ان مدرب الفريق امرأة
hirdetés
سلمى الماجدي سلمى الماجدي مدربة كرة القدم في السودان (Forrás: bbc.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen