hirdetés
Nemzetközi

Wenn die Erinnerung trügt

Filmkritika: Csalfa emlékezet!

Az emlékezet csalfa társ. Idealizál, szelektál! És néha már köze sincs az emlékeknek, a valójában megtörtént eseményekhez! Amit egyesek szeretnének elfelejteni, azt mások megpróbálják megőrizni! A memória dominál. Ahogy történik az Atom Egoyan új drámájában a "Remember"-ben is! A tolószékhez kötött Max (Martin Landau), régi barátját és szobatársát (Zev - Christopher Plummer) bízza meg azzal a feladattal, hogy keresse meg azt az auschwitzi őrt, Rudy Kurlandert valódi nevén Otto Walischt, aki a családjaik haláláért felelős és aki feltételezhetően egy zsidó személyazonosságát vette fel. Max mindent előkészített a legapróbb részletekig - kidolgozta az útvonalat, címek és nevek után kutatott és pénzt is letétbe helyezett. A terv egyetlen buktatója Zev gyorsan romló memóriája, és hogy összesen négy Rudy Krulander él Észak-Amerikában, akire illik a leírás. A rendező Egoyan erős képekkel illusztrálja a filmet. Zev feleségének temetésén hosszan elidőzik a kamera a Zev nyakában viselt zsidó csillagon. Máskor az idősek otthonában található zuhanyfejen réved el, ami egyértelmű asszociáció a gázkamrákra. Egoyan csodálatosan illusztrálja a Zev-ben végbemenő változásokat is. Hiszen egyszer képes a zongorán hiba nélkül eljátszani a zsidó Mendelssohn, vagy Hitler kedvenc zeneszerzőjétől Wagnertől egy darabot. Máskor csak ül előtte és azon töpreng vajon tud-e még játszani rajta. Ezek a jelenetek egyértelműen azt sugallják hogy az emlékezet csak egy izom memória, egy önkéntelen reflex, és megkérdőjelezi a bűncselekményét tényét is amire Zev nem is emlékszik. A legrosszabb érzés mégis akkor önti el a nézőt amikor Zev meglátogatja a harmadik Rudy-t. Aki immár hosszú évek óta halott, de úgy tűnik fiában, az elvált, részeg rendőrben tovább él apja ideológiája, dicsőíti a nácikat. Szobája, mint bemutatóterem funkcionál, horogkeresztes zászló a falon, a "Mein Kampf" első kiadása az asztalon és egy Éva névre hallgató német juhász, mind az arcunkba vágja az igazságot!? Plummer méltóságot kölcsönöz az általa megformált karakternek, aki folyamatosan omladozó elméje terhével próbálja véghezvinni a barátjának és önmagának tett ígéretét! Egoyan rendezői tehetsége megkérdőjelezhetetlen, olyan drámát hozott létre amely csomót hagy az ember gyomrában, több szempontból is!
Ein Auschwitz-Überlebender macht sich in den USA auf einen privaten Rachefeldzug, um den aufzuspüren, der für den Tod seiner Familie verantwortlich ist. Auf seine Erinnerung aber kann sich der demente Mann nicht mehr verlassen.
hirdetés
Martin Landau - Remember Martin Landau - Remember (Forrás: Youtube.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen