hirdetés
Nemzetközi

Putin unter Verdacht: Fall Litwinenko - Briten bestellen russischen Botschafter ein

London: Litvinyenko ügyében berendelték az orosz nagykövetet

A Brit kormány további bizonyítékokat talált a meggyilkolt kreml kritikus Alexander Litvinyenko ügyében. Egy vizsgálati jelentés szerint, maga az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin felelős Litvinyenko haláláért. Theresa May belügyminiszter behivatta a londoni orosz nagykövetet, hogy kifejezze a vezetés "mély haragját" az üggyel kapcsolatban. Ezen kívül elrendelte Andrei Lugovoi és Dimitrij Kovtun vagyonának befagyasztását is. Ezt a két orosz ügynököt tartják az elsőszámú gyanúsítottnak az ügyben. "A vizsgálatvezető arra a következtetésekre jutott, hogy a gyilkosságot az orosz állam legmagasabb szintű vezetése hagyta jóvá, amely rendkívül aggasztó" - mondta a brit miniszterelnök David Cameron Londonban, majd hozzátette - "Egy állam, mely állandó tagja az ENSZ Biztonsági tanácsának, nem viselkedhet így!" A brit kutató, a legmagasabb szintű vezetés alatt magát Vlagyimir Putyin-t érti, valószínűleg ő hagyta jóvá az FSB titkoszolgálat kérelmét, Litvinyenko kiiktatásával kapcsolatban még 2006-ban. A 43 éves ex-ügynök azután hunyt el, miután megivott egy csésza polóniummal mérgezett teát egy londoni hotelben. Az orosz vezetés mindig is tagadta a gyilkosságban való részvételét.
Kreml-Kritiker Litwinenko soll im Auftrag des russischen Geheimdienstes FSB getötet worden sein. Die britische Regierung hat nun Moskaus Botschafter in London einbestellt - und will die Guthaben verdächtiger Personen einfrieren.
hirdetés
Schwerkranker Alexander Litwinenko kurz vor seinem Tod 2006: A súlyos beteg Alexander Litvinyenko nem sokkal halála előtt (Forrás: Spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen