hirdetés
Nemzetközi

Saudisches Fest mit Steinmeier: "Bitte sprechen Sie den König nicht an!"

Szaúd-Arábia: Janadriyah kulturális fesztivál

Mielőtt Szaúd-Arábia királya meglátogatta volna a német pavilont, hangszórón keresztül egy női hang a következő szabályokat jelentette be. "Kérem ne szóljanak a királyhoz, hacsak ő maga nem kezdeményez beszélgetést!" - "Kérem, ne készítsenek fotókat!" - "Kérem, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat és maradjanak csendben!" Üdv, a Rijádban megrendezésre kerülő Janadriyah kulturális fesztiválon. Salman Bin Abdulaziz Al Saud király már nem fiatal, golfkocsival tekinti meg a német pavilont, balján a német külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier. Az utazás fontosságát sokan vitatják. Januárban a szaúdi igazságszolgáltatás 47 fogolyt végzett ki, terrorizmus vétségének elkövetése címén, köztük a siíta imám-t Nimr al-Nimrt. Akkor nem csak az ellenzék de Norbert Röttger, a külügyi bizottság elnöke is azt javasolta, mondja le Steinmeier rijádi látogatását. Steinmeier a kérést visszautasította, azzal érvelve, hogy a nyugatnak szüksége van Szaúd-Arábiára a Szíriai konfliktus megoldásához. A királyi családnak ugyanis sikerült a csökönyös szír ellenzéket és az Assad rezsimet, Rijád-ban közös asztalhoz ültetni a tárgyalások megkezdése érdekében. De még ha Szaúd-Arábia kulcsfontosságú ország is a Közel-Keleten a stabilitás fenntartásához, a szövetségi kormány felteszi a kérdést: ki profitált Steinmeier látogatásán a legtöbbet? A szaúdi kormány aki a vendég Németországgal díszeleghet, vagy a német ötlet, mely a demokratikus értékeket közvetíti? A megnyitó első napjának benyomásai alapján ez egyenlőre nyitott kérdés. A német pavilon leginkább egy kiállításra hasonlít. A résztvevők között a Volkswagen, a Herrennkneckt és a Lürssen-Werft talán a legnagyobb cég. Utóbbi luxus jachtokat gyártására specializálódott, melyek iránt a szaúdi külügyminiszter Adel Al Jubier fokozott érdeklődést mutat. A pavilon hátsó végében egy 2 x 3 méteres poszteren a német alkotmány legfontosabb pontjai olvashatók arab nyelven is. A szervezők szeretnék, ha minél több fiatal nő látogatna el a fesztiválra de ez az elkövetkező négy napban kizárt, ugyanis az első napokban csak férfiak férhetnek hozzá. Németország meg szeretné mutatni milyen fontos szerepet töltenek be a nők a német társadalomban. A falakon képek, a német női kerékpáros csapatról és tudósokról akik a világot kutatásaikkal gazdagították. A bejáratnál pedig arra emlékeztetnek minden a látogatót, hogy Németországot egy nő vezeti!
Bevor der König den deutschen Pavillon besucht, verkündet eine Frauenstimme per Lautsprecher ein paar Regeln. "Bitte sprechen Sie den König nicht an, es sei denn, er kommt auf Sie zu. Bitte machen Sie keine Fotos. Bitte stellen Sie Ihre Mobiltelefone aus, und sprechen Sie nicht."
hirdetés
Bundesaußenminister Frank-Walter Steinmeier ist nach Saudi-Arabien gereist, schon im Vorfeld hatte es heftige Kritik an dem Plan gegeben. Frank- Walter Steinmeier, Szövetségi külügyminiszter Szaud-Arábiában (Forrás: Spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen