Nemzetközi

Heute ist es schlimmer als unter Mubarak

Kairó: Ma rosszabb mint Mubarak alatt

2011. február 11-én Mubarak lemondott. Jörg Armbruster az ARD korábbi tudósítója élőben jelentkezett a Tahrir térről, Kairóból. A tagesschau.de meginterjúvolta 5 évvel a történtek után. tagesschau.de: Pontosan öt évvel ezelőtt lemondott Egyiptom uralkodója Hosni Mubarak. Mi történt azóta az országgal? Jörg Armbruster: A kairói barátok azt mondják a helyzet most rosszabb, mint Mubarak alatt. A számok is ezt mutatják. A Human Rights Watch adatai szerint az országban jelenleg 40.000 politikai foglyot tartanak bezárva. A rendőrőrsökön újra divatba jött a kínzás. Nem csak a a Muszlim Testvériség tagjait ítélték hosszú börtönbüntetésre, de mérsékelt vagy baloldali ellenzékieket is. A Tahrir téri mozgalom résztvevő gyakorlatilag mind börtönben ülnek. tagesschau.de: Öt évvel ezelőtt élőben közvetített a helyszínről. Milyen volt? Jörg Armbruster: Hatalmas volt rajtam a nyomás. Az a kérdés foglalkoztatott, hogyan fogom kezelni mint újságíró ezt a jelentős eseményt, de a kollégáim segítségével minden jól sikerült. A fiatalok már három hete tiltakoztak a téren és az ember csak szépet és jót kívánt számukra. Reménykedtünk, hogy bekövetkezik Mubarak lemondása. Örültem mikor végre megtörtént és büszke voltam arra amit a fiatal egyiptomiak három hét alatt elértek. tagesschau.de: Számolt a lemondással? Jörg Armbruster: Igen! Egy nappal előtte már az a hír járta, hogy Mubarak lemond. Egy tábornok jelent meg a Tahrir téren és bejelentette: "ma megkapjátok amiért harcoltatok". De aznap nem történt semmi. Aztán másnap, február 11-én felröppent a hír, hogy Mubarak lemondott. Egy helikoptert láttunk elsuhanni a tér felett. Akkor arra gondoltunk visszavonul a rezidenciájára, és így is volt. De a lemondását még akkor nem erősítették meg. Végül élő, egyenes adásban, este 17 órakor a tagesschau kapcsolta Kairót és én beszámolhattam az elnök lemondásáról akkor már hivatalos forrásokra hivatkozva. tagesschau.de: Mit tapasztalt a következő hetekben? Jörg Armbruster: Az volt újságírói életem egyik legizgalmasabb időszaka. Megtapasztaltuk, ahogy Mubarak gengszter- egységei megrohamozzák a stúdiónkat, mert nem tetszett neki a külföldi média híradása. Néhány napig elég feszült volt a helyzet. tagesschau.de: Akkoriban sok egyiptomi a szabadság miatt vonult utcára. Mi teljesült ebből? Jörg Armbruster: Öt év után, szinte semmi. A kairói barátok azt mondják: "Megpróbáltuk és tudjuk hol követtük el a hibát. Legközelebb jobban szervezettek leszünk." Azonban nem hiszem, hogy küszöbön állna ismét egy felkelés. 2011-ben a katonaságnak érdeke fűződött Mubarak megdöntéséhez. Ma nem érdekük Abdel Fattah al-Sisi elnököt elmozdítani a helyéről. A legtöbb állampolgár szintén elutasítja a zavargásokat. A lakosság sokat szenvedett anno a lázadás alatt és után. A változás nem mozdított előre semmit. A beruházások és a turisták is elmaradtak.
"Ich höre gerade, Mubarak ist zurückgetreten": Es war der 11. Februar 2011 - und der damalige ARD-Korrespondent Jörg Armbruster berichtete live vom Tahrir-Platz in Kairo. Im Gespräch mit tagesschau.de blickt er zurück - und zieht ...
Aktivisten riefen am 28. Januar zu einem 2011. január 28. - Day of Rage (Forrás: Tagesschau.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen