Nemzetközi

Government finds £80k to make sure Parliament can keep printing laws on GOAT SKIN

A brit kormány talált 80 ezer fontot arra, hogy a Parlament továbbra is kecskebőrre írhassa a törvényeit

The House of Lords decided to end the tradition of printing laws on vellum and replace it with paper, but Matthew Hancock says the Cabinet Office budget can be used to save the practice.

A miniszterek ígéretet tettek arra, hogy évente 80 ezer fontot megspórolnak azzal, hogy véget vetnek annak a hagyománynak, hogy a Parlament törvényeit kecskebőr pergamenre, azaz vellum papírra nyomtassák. Ezért Nagy-Britannia törvényeit áprilistól sima papírra nyomtatnák, mivel a képviselők úgy vélik, hogy többé nem engedheti meg magának a Parlament ezt a költséget.

Matthew Hancock, a Miniszterelnöki Hivatal és az Általános Számvevőszék minisztere azonban most azt mondta, hogy kész lenne használni a költségvetését a költségek fedezésére és fenntartaná a 500 éves múltra visszatekintő hagyományt. A Lordok Háza viszont jelezte, hogy nem kapott erről még hivatalos felajánlást, így a tervek szerint véget vethetnének a hagyománynak. Amennyiben kapnak egy ajánlatot a vellum papír mellett, azt mindenképpen meg fogják fontolni.

A Lordok Háza szóvivője mindenesetre kijelentette, hogy csakis jó minőségű, archiválható papírra hajlandóak törvényeket nyomtatni.

A legrégebbi fennmaradt vellum papírra nyomott brit törvény 1497-ből származik, illetve olyan régebbi dokumentumok másolatai is fennmaradtak íly módon, mint az 1215-ös Magna Carta.

A Lordok Háza egyébként már 1999-ben hajlandó lett volna átállni sima papírra, de akkor túl nagy ellenállásba ütközött.

 

Vellum papír Vellum papírra nyomott szöveg (Forrás: Dailymail.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen