Nemzetközi

Facebook boss arrested over court order

Letartóztatták a Facebook-vezetőit egy drogkereskedelmi ügy miatt

The vice-president of Facebook in Latin America is held for questioning over claims the firm has failed to comply with court orders to aid a drug-trafficking investigation.

Letartóztatták a Facebook vezetőit Brazíliában, miután a cég bírósági végzés ellenére sem volt hajlandó együttműködni a nyomozó hatóságokkal egy drogkereskedelmi ügyben.

A Facebook latin-amerikai régiójának alelnökét, Diego Dzodan-t kihallgatásra vitték Sao Pauloban. A brazil Sergipe államának a bírósága kérvényezte a letartóztatását. A Facebook úgy véli, hogy ezek "szélsőséges és aránytalan intézkedések". A netóriás hangsúlyozta, hogy mindig is elérhetőek és segítőkészek voltak a brazil hatóságok számára, azonban most a WhatsApp nevű üzenetküldő szolgáltatás felől érdeklődtek, ami viszont a Facebooktól független platform.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a Facebook brazíliai irodája csupán értékesítéssel foglalkozik, senkinek sincs hozzáférése a WhatsApp felhasználóihoz, hogy azoknak az információival segítse a hatóságok munkáját.

Az adatvédelmi aggályokkal gyakran szembesül a Facebook és a többi netóriás Brazíliában, mivel azoknak az elveik szembe mennek a helyi törvényekkel, amelyek lehetővé teszik a rendőrök információkérését. Eddig azonban sosem volt ebből olyan jellegű probléma, mint az Apple és az FBI közötti jogi csatározás.

Decemberben egy bíró 12 órára felfüggesztette a Facebook tulajdonú WhatsApp működését a latin-amerikai országban, mivel nem tettek eleget a hatóságoknak az információk megosztásával kapcsolatban.

A WhatsApp egyébként Brazília legnépszerűbb applikációja, több mint 93 millió felhasználója van csak az országban.

facebook A kép illusztráció (Forrás: WSJ.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen