hirdetés
Nemzetközi

[단독] ‘뚫리는 방탄복’ 뒤에 군피아 있었다

"Katonai maffia": Milliós üzlet a golyóálló mellény

A Samyang Chemical, hat év alatt, 29 volt katonát bérelt fel (köztük 7 tábornoki ranggal rendelkezőt), hogy dolgozzon a leányvállalat számára lobbistaként. Tavaly a cég olyan golyóálló mellényt szállított amely nem felelt meg az előírásoknak, konkrétan átengedte a lövedékeket. A Felügyeleti és Ellenőrzési Igazgatóság (BAI) március 23-án jelentette be a felülvizsgálat eredményét, miszerint a vállalat szabálytalanul szerezte meg a golyóálló mellény és egyéb katonai eszközök beszerzésére kiírt szerződést. A katonaság 2007-ben kezdett a folyadékkal töltött golyóálló mellény kifejlesztésébe miután Észak-Korea 2006-ba elkezdte tankjait és hadihajóit páncéltörő bombákkal felszerelni. 2011. októberében a projektet egy 1. szintű minisztériumi tisztviselő leállította. A tisztviselő később úgy módosította a projekt pályázati feltételit, hogy az egy bizonyos cégre feleljen meg, majd az információt tovább adtam a Samyang Chemtec-nek. 2012-ben a cég végül kiválasztásra került (K+F pályázat által) és aláírhatta a szerződés 128,4 milliárd won értékben. A BAI 2015. júniusi tesztje azonban rámutatott, a golyóálló mellény teljes mértékben sebezhető a páncéltörő bombákkal szemben. A korrupciós ügyben a BAI 13 ember ellen kért vizsgálatot, többek között 3 volt tábornok, 5 korábbi főtiszt, két kormányzati tisztviselő valamint három Samyang Chemtec alkalmazott. A BAI továbbá kérelmezte a Samyang Chemtec monopólium jogának megszüntetését.
국방부가 28억원을 들여 최첨단 방탄복을 개발하고도 방산업체 삼양컴텍의 로비를 받아 사업을 취소하고 이 업체에 2700억여원에 이르는 일반 방탄복 독점사업권을 준 사실이 드러났다. 지난해 ‘뚫리는 방탄복’을 생산해 입길에 오른 삼양컴텍이 속한 삼양화학그룹은 6년간 예비역 군인 29명을 계열사 등에 채용해 로비스트로 활용했다. 이들 가운데 ‘고위공직자 재취업 윤리규정’을 어기고 ‘위장취업’한 퇴역 장성이 7명 포함된 사실도 확인됐다.
hirdetés
23일 서울 종로구 삼청동 감사원에서 열린 ‘전력지원물자 획득 비리 기동점검’에 대한 감사 결과 발표에서 한 관계자가 철갑탄 방탄성능 시험으로 앞부분만 관통된 방탄판과 완전 관통된 방탄복 부위를 가리키고 있다. 연합뉴스 Ellenőrzést és auditot tartottak a golyóálló mellények és egyéb katonai eszközök területén (Forrás: Hani.co.kr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen