Nemzetközi

Iraqi children scavenge for a living

Az iraki gyerekek egy része kukázásból próbál megélni

Like Ali, dozens of displaced Iraqi children who fled from the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL, also known as ISIS) group are now working in a massive landfill site 15km outside Erbil, the capital of Iraq's Kurdish region.

Egy hatalmas szemétkupac mellett állva a 12 éves moszuli fiú, Ali igen izgatottnak tűnik, amint valami nagyon érdekeset talál a hulladék között. „Azt mondják, hogy már lejárt, de én azért megeszem” – mondja, majd szájába veszi az epres cukorkát.

Irakban több olyan gyermek is él, aki Alihoz hasonlóan az Iszlám Állam elől menekült el, s aki most egy hatalmas szeméttelepen dolgozva próbálja megszerezni mindennapi betevőjét. Ezek a gyerekek naponta óriási mennyiségű szemetet kutatnak át azért, hogy műanyagra vagy fémre leljenek közötte, amelyeket aztán eladnak egy újrahasznosító üzemnek. Egész napos munkájukkal átlagosan 2500-7200 forintnak megfelelő összeget kereshetnek meg.

A hulladéklerakó felügyelője, Ali Hessah az Al Jazeerának azt mondta, hogy noha ez nem megfelelő hely a gyerekeknek, mégis arra kényszerülnek, hogy itt gyűjtögessenek. Mint elmesélte, szándékosan nyitva szokta hagyni a szeméttelep ajtaját, hogy az otthonukat hátrahagyott gyerekek és felnőttek át tudják böngészni azt.

A 16 éves, Moszulból közel másfél éve elmenekült Ahmed úgy nyilatkozott, hogy „ez nem élet, de nincs más választásuk”. Az iskolát ott kellett hagynia 12 éves öccséhez hasonlóan, hogy a puszta megélhetésükért a szemétben keresgéljenek.

Kukázó gyerek Nem szokatlan látvány, hogy akár gyerekek is dolgoznak a szeméttelepen (Forrás: aljazeera.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen