hirdetés
Nemzetközi

외신들 박 대통령의 불화로 총선 참패…조기 레임덕

A nemzetközi hírügynökségek jelentős érdeklődést mutattak az április 13-i általános választások iránt

A nemzetközi hírügynökségek jelentős érdeklődést mutattak az április 13-i általános választások iránt, amely végül a jelenleg hatalmon lévő párt, a Szenuri (NFP) vereségével zárult. A választás során valós idejű frissítések valamint számos elemzés és jövőbeli kilátás volt elérhető. "Park Chung-Hee koreai katonai diktátor (1961-1979) lánya, a jelenlegi miniszterelnök igazán megosztó vezetővé vált az elmúlt évek alatt." - írta a New York Times, majd hozzátette, a választási eredmények "úgy tűnik elutasítják a kormányzás jelenlegi stílusát". A választást magát "népszavazásként aposztrofálta, mely előre vetíti a 2017-es elnökválasztás" eredményét is. Az újság továbbá kifejtette "azonnali változás" nem várható Szöul külpolitikájában, de a "progresszív ellenzék most már egyre nagyobb nyomást képes majd gyakorolni Park miniszterelnök keményvonalas politikájával kapcsolatban." A Wall Street Journal szerint gazdasági okokra vezethető vissza a Szenuri pár veresége. "Dél-Korea gyengülő gazdasága miatt a szavazók elfordultak Park elnök asszony pártjától". Kedden (április 12.) a Nemzetközi Valutalap csökkentette Dél-Korea növekedési előrejelezését, 2,7%-ra. A háztartások adóssága eközben rekord nagyságúra nőtt, jelenleg ez most már közel 1 billió dollár. Szintén rekordot döntött a fiatalok munkanélküliségi rátája, ami februárban 12,5%-ra rúgott." - folytatta a lap. Az Associated Press megjegyezte, hogy a választókat "már nem lehetett a nemzetbiztonsági helyzettel meggyőzni" annak ellenére, hogy a közelmúltban Észak-Korea egyre több rakéta tesztet hajtott végre. A Japán hírügynökségek inkább az eredmények lehetséges hatását elemezgették Szöul és Tokió között, különös tekintettel a szexuális rabszolgaság témakörében elért megállapodást. A japán kabinet főtitkár Yoshihide Suga szerint a választási eredmény nem befolyásolja a megállapodás végrehajtását.
13일 새누리당의 참패로 끝난 우리나라 총선에 외국 언론들도 비상한 관심을 보이며 실시간으로 관련 속보를 쏟아냈다. 단순히 선거 결과만 전한 게 아니라, 한국의 정치·경제·사회적 상황을 배경으로 이번 선거의 의미와 향후 전망 등을 분석한 기사들이 많았다.
hirdetés
박근혜 대통령이 지난 3월31일 오전(현지시간) 워싱턴 컨벤션센터에서 열린 한미일 정상 공동기자회견에서 발언하고 있다. 연합뉴스 Park Geun-Hye 03.31 beszéde alatt (Forrás: Hani.co.kr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen