Nemzetközi

Verschwundene Studenten in Mexiko: Augenzeuge belastet Bundespolizisten

Mexikó: Eltűnt tanulók nyomában. A szemtanú, szövetségi rendőröket vádol az üggyel kapcsolatban

Több, mint másfél évvel azután, hogy 43 mexikói diák eltűnt, a Nemzeti Emberi Jogok Bizottsága első alkalommal hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, amely azt feltételezi két szövetségi rendőr is érintett lehet az ügyben. Egy szemtanú azt állítja, látta a két rendőrt a dél-mexikói Iguala városában aznap, amikor azok a tanárjelölteket szállító buszok egyikének abroncsára lőttek. A szemtanú elmondása szerint 15-20 tanulót szállítottak le a buszról, majd szétválasztva őket több rendőrautóba ültették. Nem csak a helyi rendőrök, de Huitzuco városának rendőrei is részt vehettek az akcióban. A szemtanú azt is hallotta, amint az egyik igualai rendőr azt mondja, hogy a diákokat Huitzuco-ba viszik a "Főnök" elé - aki nagy valószínűség szerint egy drog-kartell vezetője - és ő dönti majd el mi lesz a sorsuk. A szövetségi rendőrök erre azt felelték "Ah, oké, akkor rendben van." - majd hagyták, hogy elvigyék a diákokat. A Főügyészség bejelentette folytatják a nyomozást. A szemtanú és a családja tanúvédelem alá kerül. Az esettel kapcsolatban már több száz letartóztatás történt, a vizsgálati akta több, mint 2000 oldalas, de eddig még senkit sem ítéltek el az üggyel kapcsolatban. Arra sincs semmi bizonyíték, hogy mi történt a fiatal férfiakkal 2014. szeptember 26-ról 27-re virradó éjszaka Iguala városában. A legutóbbi hivatalos közlemény szerint igualai és coculai rendőrök elrabolták a diákokat és átadták őket a Guerreros Unidos-nak. Ők ölték meg a diákokat, a testeket egy szeméttelepen elégették, majd a maradványokat egy folyóba dobták. Erre vonatkozóan azonban egyenlőre nem találtak semmilyen bizonyítékot.
Im Fall der 43 verschwundenen Studenten in Mexiko meldet sich ein Augenzeuge zu Wort. Er belastet mehrere Polizisten schwer - sie hätten die Verschleppung der Studenten gebilligt.
Angehörige der verschwundenen Studenten Az eltűnt diákok hozzátartozói (Forrás: Spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen