Nemzetközi

Cambodia tourism: Call to end rides after elephant's death

Kambodzsában elpusztult egy turistákat szállító elefánt – most többen szeretnék, ha véget vetnének az állatok efféle dolgoztatásának

Thousands of people have signed a petition against elephant-riding after an animal in Cambodia died after ferrying tourists to the famous Angkor Wat temple complex.

Már több ezer ember aláírta azt a petíciót, amelynek célja, hogy megfékezzék az elefántok által történő „fuvarozást”, miután Kambodzsában egy állat elpusztult a világhírű Angkorvat templomegyüttesnél.

A szerencsétlenül járt elefánt mintegy 40 Celsius-fokos hőségben dolgozott.

A túraszervező a történtek után ígéretet tett arra, hogy az elefántoknak a későbbiekben egészen addig nem kell majd dolgozniuk, amíg a hőmérséklet az elviselhető mértékig nem csökken – a petíciót aláírók azonban azt szeretnék, hogy az érintett területen egyáltalán ne lehessen az állatokat ilyen módon turisztikai célokra használni. A petíció szerint a kegyetlenség gyakran úgy történik, hogy azt észre sem vehetjük, valamint az elefántok „egész életükben szenvednek”, így az aláírásgyűjtők szerint az elefánt pusztulásának egy figyelmeztetésnek kell lennie.

Állatjogi csoportok már régóta kifogásolják a fogságban tartott elefántokkal szembeni kegyetlen bánásmódot. A World Animal Protection nevű jótékony szervezet szerint az elefántháton tett túrák a „legkegyetlenebb” turisztikai tevékenységek közé sorolhatóak.

Több túraszervező, így például az STA, Intrepid, vagy a Costco már fel is hagyott az elefántos túrák szervezésével.

Oan Kiri, a helyi elefánttúrákat szervező cég menedzsere az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy egy elefánttehén esett össze és pusztult el, miután 45 percig sétált mintegy 2,1 kilométeres távolságot. Elmondta, hogy az állatorvosok szerint az állat a nagy meleg miatt pusztult el – a hőség hatására ugyanis az elefántot nagy stresszhatás érte, a vérnyomása jelentős mértékben megnövekedett, majd az állat végzetes szívinfarktust kapott. Az elefánttehén 40-45 éves lehetett, tehát már idősebb volt.

Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) besorolása szerint az ázsiai elefánt veszélyeztetett faj. Kambodzsában összesen közel 70 háziállatként tartott példány él.

Elpusztult elefánt Az elefánt valószínűleg szívinfarktus miatt pusztult el / The elephant probably died of a heart attack (Forrás: dailymail.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen