Nemzetközi

'Mass rape' video shocks Brazil

Tömeges nemi erőszak videó sokkolta Brazíliát

Brazilian police search for more than 30 men suspected of raping a teenage girl in Rio de Janeiro, and putting images of the attack on social media.

A brazil rendőrség legalább 30 emberrel szemben kezdett nyomozásba, miután kiderült hogy Rio de Janeiróban egy 16 éves lányt csoportosan megerőszakoltak.

A fiatal lány csak a barátja házába akart átmenni szombaton, ám a feltételezések szerint valamilyen kábítószerrel kiütötték, majd egy számára ismeretlen helyen ébredt fel, férfiakkal körbevéve.

A történtek Brazíliában országos felháborodást idéztek elő, óriási online tiltakozás is indult. A neten számos, egymásnak is ellentmondó verzió kezdett el terjedni a bűncselekménnyel kapcsolatban.

Letartóztatási parancsot adtak ki a lány "barátja" ellen is.

A rendőrségnek adott vallomása alapján, a tinédzser csak vasárnap reggel tért magához, meztelenül és sérülésekkel teli, ekkor tudott hazamenni. Néhány nappal később vette csak észre, hogy támadói fényképeket és egy 40 másodperces videót is megosztottak az erőszakról a Twitteren, de azt a fiókot azóta már fel is függesztették.

Szakértők szerint Brazíliában évente több nemi erőszakot nem jelentenek a hatóságoknak, és még így is, 2014-ben több mint 47 ezer eset került a rendőrség elé, ami becslések alapján az összes erőszaknak csupán a 35 százalékát teheti ki. Civil szervezetek úgy vélik ennek az az oka, hogy a brazil társadalomban még mindig nagyon erősen jelen van az áldozathibáztatás, vagyis többnyire az áldozatot teszik felelőssé az erőszakért, mert mondjuk az illető "provokatívan" öltözött fel. Ezért a szégyentől sokan inkább nem mennek el a rendőrséghez.

Mindemellett éles kritika érte a helyi médiát is, amiért csak napokkal később számoltak be az esetről. Volt amelyek mentségül azt hozta fel, hogy információk szerint a lány drogfogyasztó hírében állt.

Rio de Janeiro Rio de Janeiro (Forrás: Thedailystar.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen