Nemzetközi

Olympia-Stadt: Rio ruft finanziellen Notstand aus

Olimpiai-falu: Rio pénzügyi válsághelyzetet hirdetett

Rio de Janeiro hat wenige Wochen vor den Olympischen Spielen den Notstand erklärt: Ohne Geld von der Zentralregierung drohe der Zusammenbruch öffentlicher Dienste.

Rio de Janeiro szükségállapotot hirdetett, hetekkel az olimpiai játékok kezdete előtt. Pénz nélkül összeomlás fenyegeti a közszolgáltatásokat.

50 nappal az olimpiai játékok előtt, Rio de Janeiro pénzügyi szükségállapotot hirdetett. A kormányzó szerint a súlyos gazdasági helyzet miatt nem biztos, hogy eleget tudnak tenni a játékok megrendezésével kapcsolatos vállalásaiknak.

A rendezési költségek nagy része a riói városi önkormányzattól jön, a szövetségi államnak jóval kisebb szerep jutott a játékok lebonyolításában. Ebbe a kisebb szerepbe azonban elég fontos feladatok tartoznak, mint például a közlekedés és a rendvédelem biztosítása. 

A pénzügyi vészhelyzet kihirdetésével vélhetően azt akarják elérni, hogy a szövetségi kormánytól kapjanak pénzügyi segítséget.

A brazil média portál a "Globo" arról számolt be pénteken, hogy a központi kormányzatnak három milliárd reál (780 millió Euro) értékben kellett Rio kasszáit feltölteni. Az állam vezetése szerint az olajipar bezuhanása okozta adókiesés miatt van pénzhiány. Mindemellett pedig az évszázad korrupció botránya is kirobbant Brazíliában, miután kiderült, hogy az állami olajcéget, a Petrobrast teljesen szétlopták.

A nyári olimpiai játékokra augusztus 5. és 21. között kerül sor. Becslések szerint a teljes költsége 10 milliárd Euro. Rio polgármestere Eduardo Paes szerint minden projekt időben kész lesz. A legnagyobb problémát az új metróvonal jelenti amely 30km-re található a Copacabana-tól. Az építkezést ugyanis finanszírozási problémák miatt befagyasztották. Ha a vonal nem készül el időben, az időigényes buszos utazásokhoz vezethet az Olimpia parkig.

Olympisches Dorf in Rio Olimpiai falu Rióban - Olympisches Dorf in Rio (Forrás: Spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen