hirdetés
Nemzetközi

Budget : le gouvernement dégage 7 milliards d’euros supplémentaires pour la sécurité, la justice, l’éducation et l’emploi

Franciaország jövő évi költségvetése: további 7 milliárd euró rendfenntartásra, igazságszolgáltatásra, oktatásra és foglalkoztatásra

Après une baisse continue depuis 2013, les dépenses de l’Etat devraient repartir à la hausse en 2017. Dans ce dernier budget du quinquennat avant l’élection présidentielle, elles s’élèveront à 388,5 milliards d’euros (hors charge de la dette et pensions), contre 385,9 milliards d’euros en loi de finances initiale en 2016, le gouvernement ayant décidé de dégager 7 milliards d’euros supplémentaires en faveur des trois secteurs considérés comme prioritaires : sécurité et justice, éducation et emploi.
hirdetés

A francia kormány úgy döntött, hogy három fő ágazat esetében is bővíti a 2017-es évi kölségvetés esetében meghatározott keretösszeget – így összesen mintegy 7 milliárd euróval jut több a rendfenntartásra és igazságszolgáltatásra, az oktatásra, valamint a foglalkoztatásra, mint azt korábban tervezték.

A francia belügyminisztérium tervei szerint 2246 új állást hoznak létre a rendőrségnél és csendőrségnél, s az új állások közül 1786 olyan lesz, amely közvetlenül a terrorizmusellenes inzétkedésekhez kötődően jön létre. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy lesz 500 olyan, jelenleg létező állás is, amely megszűnik, így mindent egybevetve a rendfenntartó erőknél a jelenleginél 1746-el több új munkahellyel lehet számolni – amelyek létrehozása és fenntartása egy 863 millió eurós keretből történik.

2017-ben összesen 2100 olyan újabb, teljes munkaidős állást szeretnének létrehozni, amelyek nagy része arra szolgál majd, hogy a terrorizmust megfékezzék, így az igazságszolgáltatában és börtönök fenntartásához kapcsolódóan várhatóak új munkahelyek.

A védelmi misszió esetében 600 millió euróval bővül a rendelkezésre álló keretösszeg, és 464 új munkahelyet teremtenek.

Ugyancsak több pénz jut az oktatásra is, több új, teljes munkaidős állás jön létre jövőre, de az általános iskolai pedagógusok is több pénzre számíthatnak. A felsőoktatásban és kutatásban újabb 1000 munkahely létesülhet, erre 850 millió eurót szánnak.

A foglalkoztatás támogatására is több pénz jut majd, összesen 1,8 milliárd euróval szánnak többet arra, hogy javuljon az álláskeresők helyzete – különösen a kis- és középvállalkozások esetében várható jövedelemtámogatás, de például 150 ezer fiatal munkába állását is támogatják.

Szintén több pénz jut például a

  • környezetvédelemre (+83 millió euró),
  • az egészségügyre és szociális ellátásra,
  • a mező- és erdőgazdálkodásra (+217 millió euró),
  • a lakhatás támogatására, (+127 millió euró)
  • valamint a kultúrára és kommunikációra (+170 millió euró) is.

A mezőgazdaság esetében a források egy jelentős részét ara szánják, hogy a haszonállatok betegségeit megfékezzék (hiszen ezek komoly humánegészségügyi kockázattal is járnak), de ugyancsak viszonylag sok pénz jut a hátrányos körülmények között gazdálkodóknak is, így például azoknak, akik a hegyeken folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.

A lakhatást érintő összeg növekedésére most leginkább a sürgősségi szállók építése miatt van szükség.

Ami a környezetvédelmet és a tengeri területek kezelését illeti, itt kisebb mértékben ugyan nő majd a rendelkezésre álló összeg, de ezzel párhuzamosan 500 állás szűnik meg.

Rendőrség 2 246 új munkahely jön létre a rendőrségnél és csendőrségnél / 2 246 emplois vont être créés dans la police et la gendarmerie (Forrás: trueblueline.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen