Nemzetközi

Syria conflict: UN says water and power cuts threaten two million

A vízhiány 2 millió embert veszélyeztet Aleppóban

Children in the Syrian city of Aleppo are at "grave risk" of disease unless water supplies are immediately repaired, the UN children's agency says.

A szíriai Aleppóban élő gyerekeket súlyos veszély fenyegeti, amennyiben a vízvezetékeket nem javítják meg azonnal – állítja az ENSZ gyermekvédelmi ügynöksége.

Az ENSZ szerint a harcok azonnali felfüggesztésére volna szükség ahhoz, hogy az elektromos- és csatornarendszereket meg tudják javítani a városban, ahol közel kétmillió ember maradt mára életfontosságú ellátás nélkül.

A kormányerők és a lázadók között az elmúlt hetekben törtek ki újból a heves harcok. Aleppó a lázadók ellenőrzése alatt tartott keleti területein a becslések szerint legalább 250 ember rekedhetett. Július elején a kormányerők lezárták a városrészbe vezető egyik fontos útvonalat, majd vasárnap a lázadók zárták le az Aleppó nyugati részébe vezető ellátási útvonalat. Ettől kezdődően a kormányt támogató erők heves légi csapásokkal támadták őket.

Az UNICEF szerint a városban már négy napja nem jutnak ivóvízhez a lakosok.

„A gyerekek és családok katasztrofális helyzettel néznek szembe.” - mondta Haana Singer, az UNICEF szíriai megbízottja.

A megbízott kifejtette, hogy éppen egy hőséghullám alkalmával szűnt meg az ivóvíz-ellátás, ami a gyerekeket súlyos veszélynek teszi ki – fokozódik ugyanis annak kockázata, hogy a fertőző víz által megbetegedjenek. Hangsúlyozta, hogy nem késlekedhetnek tovább, a harcokkal azonnal fel kell hagyni, hogy újból elérhetővé váljon a lakosság számára az ivóvíz – a gyerekek élete ugyanis súlyos veszélyben van.

Az ENSZ szerint 48 órás tűzszünetre volna szükség, amelynek során nem csak a vízvezetékeket nyitnák meg újból, de a „veszélyesen kevés” élelmiszer és gyógyszerek utánpótlását is megoldanák.

A vízhiányon kívül szintén problémát jelent, hogy továbbra is kórházak, klinikák válnak a légi csapások célpontjává, s ezzel a város lakóinak élete forog kockán.

Aleppó egykor virágzó szíriai város volt, lényegében Szíria gazdasági fővárosaként szolgált, ezen felül pedig gazdag (volt) régészeti és építészeti emlékekben. Az öt éve tartó véres polgárháború során a város legnagyobb része egészen elpusztult.

Aleppó romjai Romok Aleppóban / Ruins in Aleppo (Forrás: almasdarnews.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen