Nemzetközi

Armenia: Prime Minister Hovik Abrahamian resigns

Lemondott Örményország miniszterelnöke

Hovik Abrahamian steps down after two years following series of protests and a sharp economic downturn.

Örményország miniszterelnöke, Hovik Abrahamian bejelentette lemondását, mondván, az országnak egy "új megközelítésre" van szüksége a gazdasági visszaesés és az elmúlt hetek erőszakos tiltakozásai után. Lemondásában közrejátszott az elhúzódó túszdráma, amely felszította az állam elleni elégedetlenséget.

Az 58 éves miniszterelnök így nyilatkozott csütörtökön:

"Úgy döntöttem, hogy visszalépek, így az elnöknek egy új kormányt kell alakítania. Szükségünk van egy új megközelítésre, egy új kezdetre."

Abrahamian a korábbi parlamenti szóvivője volt, egy közgazdász, akit két éve neveztek ki miniszterelnöknek. 

2015-ben Örményország gazdasági növekedése jelentősen lelassult 3 százalékra, az egy évvel ezelőtti 3,5 százalékos növekedéshez képest, pedig a kormány előrejelzése 41, százalékos volt. Egy felmérés szerint pedig a lakosság 30 százaléka a hivatalos szegénységi küszöb alatt él.

Serzh Sarkisian elnök már korábban megígérte, hogy átszervezi a kabinetet a júliusi túszdráma miatt. Mintegy két hónapja egy kormányellenes fegyveres csoport két hétre elfoglalt egy rendőrségi épületet, megölve két rendőrt és több magas rangú tisztet túszul ejtve. Az összecsapások és a hosszadalmas tárgyalásokat követően július 31-én végül megadták magukat.

A túszdráma kormányellenes tüntetéseket váltott ki, hogy lemondassák az elnököt. A tüntetések nem voltak békések, így több mint 70 ember - köztük újságírók - megsebesült az összecsapások során, illetve több tucatot le is tartóztattak.

A szakértők szerint az új kormány valószínűleg csak átmeneti lesz, és a végleges felállásig a 2017-es parlamenti választásokig várni kell.

Hovik Abrahamian Hovik Abrahamian (Forrás: Rferl.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen