Nemzetközi

Alzheimer: In zehn Jahren wird eine Impfung die Erinnerung retten

Alzheimer: Tíz év múlva egy oltás megmentheti a memóriát

Noch stehen Mediziner der Alzheimer-Demenz recht hilflos gegenüber. Doch erste Patienten-Studien zeigen, wie der gefürchtete Verfall von Geist und Persönlichkeit aufgehalten oder ganz verhindert werden kann. FOCUS Online fragte den Alzheimer-Forscher Christian Haass, was in zehn Jahren möglich sein wird.

Az orvosok ma még tehetetlenül állnak az Alzheimer betegséggel szemben. Az első vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a lélek és személyiség rettegett hanyatlását vissza lehet állítani vagy megakadályozni.

Németországban mintegy 1,5 milló ember szenved gyógyíthatatlan demenciában. Évente 200.000 új beteget regisztrálnak, a tendencia egyre növekszik. A leginkább elterjedt betegség az Alzheimer, amelynél a legnagyobb kockázati tényező a kor. Christian Haas, a müncheni egyetem, metabolikus biokémia professzora és a Német Neurodegeneratív Betegségek központjának (DZNE) vezetője bemutatta a legfontosabb előrelépéseket az Alzheimer terápia területén.

Ami tíz év múlva valósággá válhat, az ma még csak tesztelés alatt áll - mint pl. ahogy az Alzheimer-kór elleni vakcina is. 

A legújabb tanulmányban, korai stádiumban lévő Alzheimeres betegeket kezeltek enyhe tünetegyüttesekkel, de az agyba már detektálható plakkokkal. A páciensek számára Aducanumab ellenanyagot injektáltak a véráramba, amely beépül a béta-amiloidba és megjelöli őket.

A káros fehérjéket az immunrendszer ellenségként kezeli és az erre specializálódott fagociták megtámadják azokat. Ezáltal a plakkok zsugorodni kezdenek.

A módszer hátránya, hogy csak nagyon korai stádiumban hatásos. Az előre haladott állapotban lévő Alzheimeres betegeknél nem enyhíti a tüneteket, sem az agyi teljesítményt.

A legnagyobb probléma az, hogy a betegség az első tünetek előtt már 10-15 évvel ezelőtt kezdetét veszi. Christopher Haas azonban úgy véli, a súlyos Alzheimerben szenvedők tünetei az elkövetkező 10 év folyamán jó irányba változni fognak.

Laut Meinung von Experten werden Demenzpatienten viel zu spät behandelt. Szakértői vélemények szerint a demenciát túl későn kezdik el kezelni. - Laut Meinung von Experten werden Demenzpatienten viel zu spät behandelt. (Forrás: Focus.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen