Nemzetközi

Air pollution more deadly in Africa than malnutrition or dirty water, study warns

Afrikában a levegőszennyezés halálosabb, mint a szennyezett ivóvíz, vagy az alultápláltság

Africa’s air pollution is causing more premature deaths than unsafe water or childhood malnutrition, and could develop into a health and climate crisis reminiscent of those seen in China and India, a study by a global policy forum has found.

Afrikában a levegőszennyezés több korai halálozást okoz, mint a biztonságtalan ivóvíz, vagy akár a gyermekkori alultápláltság. Ezen felül akár olyan mértékű környezeti és egészségügyi válsággá nőheti ki magát, mint amilyet Indiában vagy Kínában megfigyelhetünk – derült ki egy nemzetközi tanulmányból.

Először kísérelték meg a kontinensen a szennyező anyagok gazdasági, valamint az emberi egészségre gyakorolt hatását alaposabban megvizsgálni az újabb kutatás alkalmával. Amint azt a tanulmányban leírták, Afrikában a szennyezett levegő évente 712 ezer ember korai halálát okozhatja, ami már csak azért is kiemelkedően magas szám, mert a biztonságos ivóvíz hiánya miatt megközelítőleg „csak” 542 ezer, az alultápláltságtól 275 ezer, míg a nem megfelelő egészségügyi ellátás következtében 391 ezer ember hal meg évente.

A szabad levegőn a levegő szennyeződését nagy mértékben idézi elő a közlekedés, a villamosenergia-termelés, valamint a gyorsan növekedő ipari tevékenységek, különösen az olyan, gyorsan fejlődő országokban, mint amilyen Egyiptom, Dél-Afrika, Etiópia és Nigéria.

„Éves szinten a környezeti (kültéri) részecskeszennyezés mértékbe az Afrikai kontinensen 1990 és 2013 között 36 százalékkal nőtt. Ugyanezen idő alatt a lakásokban jelen lévő légszennyezés is növekedett, ám csupán 18 százalékkal” – mondta a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) központ egy kutatója.

Az OECD munkásságát a világ harmincöt leggazdagabb országa támogatja.

Afrikában a becslések szerint összesen mintegy 215 milliárd dolláros veszteséget jelentettek éves szinten a kültéri levegőszennyezés okozta korai halálozások csak 2013-ban, míg ugyanebben az évben 232 milliárd dollárt veszített a kontinens hasonló okokból a beltéri légszennyezés miatt.

Rana Roy, a tanulmány szerzője szerint aggasztó mértékben növekszik Afrikában a levegőszennyezés. A növekvő légszennyezés egyik oka szerinte egyébként az, hogy a gazdagabb országokból autókat és teherautókat importálnak Afrikába, de ugyancsak jelentős lehet a városokban a sütés és a nyílt tüzek okozta szennyeződés is egyes esetekben.

Újabb probléma, hogy amíg például Kína már elég fejlett ahhoz, hogy (bár szintén igen jelentős mértékű az országban a levegőszennyezés) a megoldáson dolgozzon, az afrikai országok legnagyobb részenek ezzel párhuzamosan számtalan más nehézséggel is meg kell küzdeniük.

Nigéria A városi légszennyezést részben a gazdagabb országokból importált használt autók és teherautók idézik elő / Urban pollution is partly caused by used cars and trucks imported from rich countries (Forrás: Phys.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen