hirdetés
Nemzetközi

La liberté religieuse est en recul dans le monde

Világszerte hanyatlóban a vallásszabadság

L'association Aide à l'Église en Détresse (AED) pointe dans son rapport bisannuel la montée de «l'hyper-extrémisme islamiste» et d'une «nouvelle vague de répression» en Chine notamment, pour expliquer une «nette augmentation de l'intolérance religieuse» dans le monde.
hirdetés

Az Aide à l'Église en détresse (AED) nevű szervezet a kétéves időszakot feldolgozó jelentésében rámutat az iszlám „hiperszélsőségesség” növekedésére, valamint egy „újabb elnyomás-hullámra” is, különösképpen Kínában. Összességében 14 országban rosszabbodott a helyzet.

A vallásszabadság csökkenőfélben van a világon az AED nevű, az üldözött keresztényeket segítő szervezet idei jelentése szerint. A kétéves jelentés a 2014. júniusától 2016. júniusáig tartó időszakban vizsgálta a vallásszabadság helyzetét. A vizsgált 196 országból 38 helyen egyértelmű jeleit figyelték meg a vallásszabadság megsértésének.

Ennek a 38 országnak közel egyharmadában (37 százalék, 14 ország) ráadásul a korábbi évekhez képest romlott a helyzet. Többek között Kínában, Pakisztánban, Szudánban, Nigerben, valamint a háború által sújtott országokban, így Líbiában és Jemenben lett rosszabb a helyzet.

Akadt azért pozitív változás is, például Katarban, Egyiptomban és Bhutánban.

Marc Fromager, az AED igazgatója elmondta, hogy a helyzet romlása nagyrészt a keresztények ellen elkövetett iszlamista támadások növekedésének számlájára írható. A jelentésben egy új fogalmat, az „iszlamista hiper-szélsőségességet” említenek, amelynek példátlanul erőszakos megnyilvánulásai váltak ismertté. Az ilyen, „hiperszélsőséges” iszlamisták következetesen igyekeznek elpusztítani minden olyan csoportot – beleértve ebbe nem, vagy a kevésbé szélsőséges muszlimokat is –, amelyek nem felelnek meg az „elképzeléseiknek”.

A „legrosszabb” 23-ból 13 országban nem a kormányzati szervezetek vagy szereplők tehetőek felelőssé a vallásüldözésért, hanem különböző fundamentalista és milicista szerveztek, amelyek egyik legismertebb példája az Iszlám Állam.

Irakban a vallási üldözés egy különleges formája van jelen, amely a tanulmány szerint aligha oldódik meg egyhamar. Itt a szunniták és síiták mellett a keresztények is szenvedhetnek üldöztetésektől. Irakban a keresztények számára összességében a kurdok által ellenőrzött terültek bizonyultak kedvezőbbnek.

Szíriában szintén különleges helyzetet teremt a számos törésvonal mentén folyó háború, itt az iszlamista szélsőségesek mellett a kurdok és Aszad elnök egyaránt folytatnak vallásüldözést a jelentés szerint.

Más országokban, így például Indiában, Pakisztánban vagy Burmán, ahol van állami vallás, a vallási kisebbségeket szervezetten nyomják el. Észak-Korea a világon az egyik legrosszabb hely a vallási tolerancia szempontjából. Emellett Szaúd-Arábia is kiemelkedik a jelentés szerint, ahol megfigyeléseik szerint szintén következetesen sértik meg a vallásszabadságot. Itt a keresztények mellett az ateistákat és a síita kisebbség tagjait is számos módon kirekesztik.

Az iszlámtól függetlenül is jellemző a vallásszabadság elnyomásának megnövekedett mértéke, amely Türkmenisztánban és Kínában jellemző. A közelmúltban például 2000 templomot romboltak le Kínában, vallásukat gyakorló embereket vettek őrizetbe, és diákokat bocsátottak el az egyetemről vallásuk miatt.

Marc Fromager szerint a vallásszabadság és a béke szorosan összefüggnek, így fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vallásszabadság biztosítása szükséges ahhoz, hogy az emberek békében élhessenek egymás mellett.

Világszerte csökken a vallásszabadság / La liberté religieuse est en recul dans le monde (Forrás: lefigaro.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen