Nemzetközi

Kenya postpones planned closure of Dadaab refugee camp

Kenya elhalasztja a dadaabi menekülttábor bezárását

Kenya’s government said on Wednesday it had agreed to delay the closure of a Somali refugee camp that it sees as a security risk, after international pressure to give residents more time to find new homes.

A kenyai kormány a nemzetközi nyomásnak engedve beleegyezett abba, hogy hat hónappal késleltesse a világ legnagyobb menekülttáborának bezárását, amely jelenleg 300 ezer szomáliai menekült „otthona”.

A kenyai kormány szerdán bejelentette, hogy megegyezett a szomáliai menekülttábor bezárásának késleltetésében. Noha Kenya a táborra veszélyforrást tekint, mégis hajlandó volt nemzetközi nyomásra több időt hagyni a jelenleg a táborban élő mintegy 300 ezer szomáliai menekültnek arra, hogy új otthont keressenek maguknak.

A dadaabi tábor bezárását még korábban ebben a hónapban helyezte kilátásba Kenya, mivel meglátása szerint a szomszédos Szomáliából érkező iszlamista milicisták arra használják fel azt, hogy onnan kiindulva támadás-sorozatokat indítsanak Kenya területén.

Emberi jogi szervezetek ugyanakkor bírálták a kenyai döntést, mivel szerintük ezzel ártanának az erőszak és szegénység elől menekülő szomáliai embereknek, Kenyát pedig azzal vádolták, hogy az embereket visszakényszeríti a háborús övezetekbe. Ezt az állítást a kenyai kormány visszautasítja.

„A kormány elfogadta a szomáliai menekültek hazaszállításának a határidejének hat hónappal való meghosszabbítását érintő kérelmet, ami a dabaabi menekültkomplexum bezárásához szükséges. Ettől függetlenül ugyanakkor zavartalan marad a már folyamatban lévő önkéntes hazaszállítás” – mondta Joseph Ole Nkaissery kenyai belügyminiszter.

Ezen a héten a minisztériumi tisztviselő azt mondta, hogy a novemberi határidőt egyelőre nem tudják tartani, viszont ekkor még nem jelezte, hogy mikorra várható az újabb határidő. Az Amnesty International és más szervezetek azon vádait pedig, hogy kényszerítenék a menekültek számára a hazaszállítást, már ekkor is tagadta.

A tisztviselő szerint a táborban jelenleg közel 250 ezer ember él, az ENSZ tisztviselői ugyanakkor 350 ezerre becsülték a táborban élők számát az év elején. Néhány éve még több mint félmillióan éltek a táborban.

„Kenyának fel kellene hagynia azokkal a fenyegetéseivel, miszerint bezárja a dadaabi tábort” – mondta Gerry Simpson, a Human Rights Watch egy kutatója.

Szerinte az ENSZ menekültügyi ügynöksége mellett a donoroknak is arra kellene késztetniük Kenyát, hogy nyilvánosan is megerősítse a menekülteknek, hogy amíg nem biztonságos számukra a hazatérés, addig szívesen látják őket.

Menekültek a dadaabi táborban 300 ezer ember él a menekülttáborban / The refugee camp is home to 300,000 Somalis (Forrás: ibtimes.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen